Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Top 10

Titel (5K) Top 10

Het is niet gemakkelijk een top 10 van mijn favoriete spellen te maken, maar ik zal een poging wagen. Uiteraard is zo'n top 10 regelmatig aan veranderingen onderhevig, dus de getoonde top 10 is een momentopname. Ik heb de spellen gesplitst in bordspellen en kaartspellen. Een groot deel wordt bepaald door de mate van spelplezier dat een spel brengt. Schaken is bijvoorbeeld een zeer goed spel, maar toch is dat niet terug te vinden in mijn top 10. Het is een schitterend denkspel, maar een groot nadeel vind ik dat er zoveel over geschreven is, dat vaak aan de opening al te zien is of je gewonnen staat. Een ander uiterste is een spel waarbij het in feite niet uitmaakt wat je doet, omdat een gelukselement uiteindelijk toch de winnaar bepaalt. Bij een spel als Ganzenbord heb je totaal geen invloed op het spel, terwijl toch bijna iedereen in Nederland het kent. Sandra en Enrico schrijven ook steeds meer spelbeschrijvingen in Spelmagazijn. Hieronder vind je ook hun Top 10, zodat je hun spellenvoorkeuren een beetje leert kennen.


Top 10 van Ronald I.

Bordspellen:

 1. Diplomacy - Een ontzettend gemeen spel, met eenvoudige regels. Elk spel is een belevenis op zich. Een van de weinige spellen waarvan je jaren later nog precies de details van spelsituaties weet te herinneren. Je bent er gek op of je haat het spel.
 2. Euphrat & Tigris - Voortdurend wisselende situaties op het bord en je moet je telkens op andere kleuren concentreren. Geweldig.
 3. Die Fürsten von Florenz - Een superspel. Elk foutje is fataal. Blijf rekenen om te winnen.
 4. Puerto Rico - Veel wegen naar die naar de overwinning leiden. Iedereen is voortdurend bij het spel betrokken. Een vloeiend geheel.
 5. Tikal - Een prachtig uitgewerkt thema. Telkens een veranderend spelverloop. 
 6. San Marco - Moeilijke beslissingen bij het verdelen van de kaarten. Houd goed in de gaten hoe je ten opzichte van de andere spelers staat.
 7. Roads & Boats - Een schitterend bouwspel. Elke keer heb je het gevoel dat je het de volgende keer beter doet. De tijd vliegt tijdens dit spel.
 8. Sint Petersburg - Zo eenvoudig en toch zo lastig. 
 9. Maharadja - Allemaal bekende elementen samengesmeed tot een prachtig nieuw spel.
 10. Die Siedler von Catan - Een beetje teruggevallen in de top 10, maar nog altijd een topspel.

Eervolle vermelding: Demarrage, Kardinaal & Koning, De Veilingmeesters van Amsterdam

Kaartspellen:

 1. Up Front - Een geweldig kaartspel. Prachtige scenario's. Ontzettend veel mogelijkheden.
 2. Koehandel - Een van de beste kaartspellen ooit. Door het verborgen geld heel listig.
 3. Bang! - Een goed uitgewerkt thema, maakt hier een heel wisselend kaartspel van. Soms zit het mee, soms zit het tegen.
 4. Einfach Tierisch - Zo eenvoudig en toch zo gemeen. Super.
 5. Hartenjagen - Een klassieker.
 6. Korsar - Leuk uitgewerkt, heel wisselend. 
 7. Der Ausreisser - Simpel kaartspel. Of zit er toch meer in ? Het thema werkt erg goed. 
 8. Lost Cities - Verslavend goed.
 9. Schotten Totten - De lastige beslissingen bij het uitspelen van kaarten, maken dit een heerlijk kaartspel.
 10. San Juan - Niet zo goed als het bordspel Puerto Rico, maar toch zeer geslaagd.

Eervolle vermelding: 6Nimmt!, Land Unter, Set!


Top 10 van Sandra:

Bordspellen:

 1. Lost Valley - Ontdek het land en pik het goud voor je medespelers in. Onvervalste goudkoorts slaat toe!
 2. Keythedral - Oogsten van het land, bouwen aan de kathedraal. Geen dobbelstenen en teveel mogelijkheden in te weinig beurten.
 3. Finstere Flure - Bereken waar het monster heen gaat... en zie dat je toch net iets over het hoofd hebt gezien! Zenuwslopend.
 4. Medina - Langzaamaan de stad bebouwen,waarbij je ervoor zorgt dat de anderen mindere locaties moeten nemen dan jij. Tenminste...
 5. Volle Hütte - Richt je eigen café in en zorg dat de bezoekers van andere cafés naar jou toe komen. Een wat ouder spel, maar nog steeds erg leuk.
 6. Mississippi Queen plus The Black Rose - Lekker pruttelen over de Mississippi met een echte oude raderboot die nog op kolen werkt. Een heerlijke mechaniek.
 7. Union Pacific - Spelen met treinen en aandelen. Wie wacht te lang voor de gouden trein komt? Een heerlijk spel.
 8. Evo - Maak de dino's weerbaar tegen klimaat, andere dino's en vermenigvuldig je! De evolutie is in volle gang.
 9. Warhamster Rally - Een lekker pestspel, waarbij je voordat je het weet een andere kant op gaat!
 10. Demarrage - Door het goed inzetten van je krachtkaarten, kun je ook met wat slechter dobbelen een eind komen.

Kaartspellen:

 1. The Penguin Ultimatum - Wie dacht dat pinguïns saaie beesten zijn, is na dit spel van het tegendeel overtuigd. Mijn favoriet: je kunt elkaar pesten terwijl je opbouwend bezig bent.
 2. Korsar - Terug naar de tijd met de piraten. Pik in die goudschepen! En mijn favoriet: speel in teams.
 3. Scream Machine - Met de meest gave attracties probeer jij bezoekers te trekken. En de afbeeldingen op de kaarten zijn ook nog eens heel mooi.
 4. Land Unter - Pompen of verzuipen. Het leuke aan dit spel is dat iedereen een keer de kaartenset van de anderen krijgt. Dus huilen omdat jij slechte kaarten had, gaat niet op! Er zit gewoon niets anders op dan goed te spelen.
 5. Too Many Cooks - Een goede kok maakt goede soepen,dusse... dit is een kaartspel waarbij je op moet letten welke slagen je haalt.
 6. Munchkin - Voor iemand die ook van rollenspellen houdt, is dit spel ideaal om beide voeten op de grond en een glimlach om de mond te houden.
 7. Bang! - Afhankelijk van je rol, blijkt elk potje weer een heel ander spel te zijn.
 8. Magic - De klassiekers onder de verzamelkaartspellen. Hierbij heb je genoeg mogelijkheden om je eigen deck te maken zoals je zelf wilt.
 9. Schotten Totten - Welke Schot houdt mij tegen? Zeker niet die van de tegenpartij...
 10. Typo - Goochelen met letters en woorden. Terwijl je de grootste lol hebt, steek je er af en toe nog wat van op ook!

Top 10 van Enrico:

In mijn top 10 zitten aardig wat spellen van al een paar jaar geleden. Dat is ook niet zo vreemd: deze spellen hebben zich al bewezen en ik pak ze nog steeds met veel plezier uit de kast. Iedere keer dat ik ze speel, verloopt het weer anders en dat is voor mij een voorwaarde om een topper te zijn. Het blijkt dat ik niet de enige ben die ze leuk vindt, want in 2009 zijn enkele van deze spellen in het Nederlands uitgebracht.

Bordspellen:

 1. Funkenschlag/Hoogspanning - Als de tamelijk lange spelduur van dit spel voor mij geen probleem is, dan moet het wel goed zijn. Doordat alle spelers tot bijna het einde van het spel het idee hebben dat ze kunnen winnen, blijft het boeiend.
 2. Ticket to Ride - Het enige treinenspel in mijn top 10. De kracht zit ‘m in de eenvoud: simpele regels, maar toch steeds weer lastig om de juiste keuze op het goede moment te nemen.
 3. Agricola - Met stip op 3. Een spel waarbij je flexibel moet zijn met je strategie. Keer op keer pikt iemand voor je neus de door jou gewenste actie weg en degene die hierop het beste inspeelt, zal winnen. Dat ben ik nog nooit geweest overigens…
 4. Hazienda - In mijn ogen zwaar ondergewaardeerd. Het is echter prima uitgebalanceerd en de keuze tussen anderen dwars zitten of jezelf verder ontwikkelen is meestal erg moeilijk.
 5. Puerto Rico - Al jarenlang een topper en hoewel het spel het grote publiek nooit echt bereikt heeft, is het toch een klassieker.
 6. Kingsburg - Een leuke combinatie tussen geluk en strategie. Speelt lekker vlot weg, maar er zit toch wel wat pit in.
 7. Streetsoccer  - Zelfs na 1000 spelletjes verveelt dit 2-persoonsspel mij nog niet. Dan moet het wel goed zijn!
 8. Stenen Tijdperk - Een van de minder zware ontwikkelingsspellen. Hoewel je uit behoorlijk wat mogelijkheden kunt kiezen, is het overzichtelijk. De geluksfactor met de dobbelstenen is niet storend, maar voegt juist een extra factor toe aan het spel.
 9. La Citta - Een in mijn ogen ondergewaardeerd spel. Vanaf het begin van het spel moet je rekening houden met je tegenstanders en niet zelden heb je meerdere opties in gedachten om je tactiek uit te voeren. Alleen heb je altijd minder spelbeurten dan je zou willen.
 10. Factory Fun - Gezellig puzzelen om je fabriekshal zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Dit spel nodigt zelfs uit om je tegenstanders te helpen!

Het aanbod aan kaartspellen is beperkter en hierbij is het lastig om aan te geven wat een topper is. Is dat een spel met inhoud of een wat luchtiger spel? Voor mij staat een kaartspel over het algemeen synoniem voor een wat luchtiger spel. Dat neemt niet weg dat er af en toe best even nagedacht mag worden.

Kaartspellen:

 1. Palast Geflüster - Een nieuw spel met een origineel spelverloop. Zeker geen luchtig spelletje voor tussendoor!
 2. Frank’s Zoo - Al jaren een geliefd spel tijdens Snowgame. Met name in teamverband is het erg leuk.
 3. Alles of niets - Zonder geluk vaart niemand wel en bij een kort spelletje is dat ook geen probleem. Hoewel het bij dit spelletje niet alleen op geluk aankomt.
 4. Gracias - Met de juiste keuzes kun je heel wat punten halen. Maar als je de verkeerde kaarten van je tegenstanders krijgt, blijft er niet veel van over.
 5. Der Ausreisser/De pedaalridders - Eenvoudige spelregels, grote associatie met gezelligheid, blijft leuk en hoewel de geluksfactor zeker een rol speelt, wint toch vaak dezelfde speler.
 6. Too many Cooks/Veel Soeps - Dit moet wel in de top 10 staan: ik word altijd laatste, maar vind het toch leuk!
 7. Korsar - Je bent afhankelijk van de kaarten die je krijgt, maar je kunt je tegenstanders daar zoveel mee dwarszitten dat je nadeel uiteindelijk een voordeel blijkt.
 8. Experiment - Het speelt makkelijk weg en is mooi vormgegeven.
 9. Geschenkt - Toch nog een muntje betalen of de kaart nemen? Iedere keer een lastige afweging.
 10. 6Nimmt!/Take 5 - Zeer listig, maar wel gezellig! De geluksfactor is niet storend, maar hoort er gewoon bij.

Naar hoofdmenu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006