Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Koehandel |
Spelbeschrijvingen
Titel: Koehandel
/ Kuhhandel Ontwerp: Rüdiger Koltze Producent: Ravensburger Aantal spelers: 3 tot 5 |
![]() |
Koehandel / Kuhhandel
Spelmateriaal: 40 dierenkaartjes en 55 geldkaarten vormen de enige attributen van dit spel. De kaartjes zijn klein maar handzaam. De afbeeldingen op de dierenkaartjes doen vrij kinderachtig aan. |
Het doel: Door heel slim te handelen moeten verzamelingen van 4 dezelfde dieren bij elkaar worden gespaard. De verschillende dieren variëren in waarde van een haan van 10 tot een paard van 1.000. Aan het aan van het spel is het speelgeld niets meer waard, maar de dieren des te meer. De waardes van de series worden bij elkaar opgeteld en vermenigvuldigd met het aantal series. (De goedkope haan is dus wel degelijk belangrijk !). Winnaar is degene met de hoogste waarde.
Handelen: Wanneer een speler aan de beurt is heeft hij de keuze uit twee handelingen: 1) Het bovenste dier van de stapel verhandelen. 2) Een koehandel aangaan met iemand die eenzelfde dier heeft als hijzelf.
1) Veiling: Het bovenste dier van de stapel wordt omgedraaid en de speler treedt op als veilingmeester. Alle andere spelers mogen bieden, totdat niemand verder wil. De veilingmeester heeft nu de keus: 1) Het dier verkopen aan de hoogste bieder en het geld in zijn zak steken. 2) Het dier zelf houden en het hoogst geboden bedrag zelf betalen aan de hoogste bieder. Hiermee kun je soms erg goedkoop aan dure dieren komen, maar je hebt die beurt dus geen inkomsten.
2) Koehandel: De speler legt het desbetreffende dier voor zich neer en legt er een gesloten stapel geld naast. De speler die het aanbod krijgt heeft weer twee mogelijkheden: 1) Hij neemt het geld aan en staat zijn dier af. 2) Hij legt ook een stapel geld neer. Het geld wisselt nu van eigenaar en degene die het meeste heeft geboden (al is het maar 10 meer) krijgt het dier van de ander. Een risicovolle zaak !
Om een koehandel te beginnen moet je dus altijd een dier van die soort bezitten. Heb je er 2 en de andere speler ook, dan kan er ook in een keer om beide dieren worden gehandeld. Heb je eenmaal vier dieren van een soort, dan kan niemand er meer aankomen.
Hindernissen: Alle geldbetalingen geschieden gesloten. Alleen de betaler en de ontvanger zien dus de waarde. Er wordt namelijk geen wisselgeld gegegeven. Het kan dus voorkomen dat je een dier hebt gekocht voor 110 en in je kas heb je 2 kaartjes van 50 en 1 van 200. Dan zul je dus 200 moeten betalen. Een belangrijk punt bij dit spel is dus te trachten de geldstromen in de gaten te houden. Als veilingmeester kun je daar leuk op inspelen, maar ook bij het aangaan van een koehandel.
Specials: Zodra een ezel wordt geveild krijgt iedereen extra geld van de bank. Bij de eerste ezel is dat 50, bij de tweede 100, bij de derde 200 en bij de laatste 500. Iemand die dus krap bij kas zat heeft ineens de beschikking over geld. Verder zijn er ook geldstukken van 0. Hiermee kun je andere handelaren bedriegen bij het bieden. Een stapel van 5 geldkaartjes kan een hele berg waard zijn, maar ook uit louter niets bestaan !
Einde: Zodra er niets meer te handelen is (alle series zijn compleet) dan wordt de winnaar bepaald.
Waardering: Hoewel dit spel er simpel uitziet (een rekenspelletje voor kleine kinderen) heeft het ontzettend veel in zich. Vooral met een groep aan elkaar gewaagde spelers is dit een ware veldslag. Je kunt dit met iedereen spelen, maar niet iedereen kan dit spel winnen. Je moet echt een goede handelaar zijn en een beetje bluf kan geen kwaad. Sla niet te snel je slag op de markt, maar probeer bijvoorbeeld het wisselgeld in handen te krijgen. Daarna kun je waarschijnlijk op goedkope wijze aan een hoop dieren komen. Maar denk aan de ezel, die ineens weer extra geld in omloop brengt. Een te gek spel, dat je zeker een keer gespeeld moet hebben. Top !