Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Set!

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Set!
Ontwerp:

Producent: FX
Aantal spelers: 2 tot 8
 

Set!

(6K)

Spelmateriaal:
81 speelkaarten.

Het doel: Zoveel mogelijk sets verzamelen.

Het begin: De kaarten worden geschud en 12 kaarten worden open in een rechthoek op tafel gelegd.

Op elke kaart staat en symbool. Dit symbool heeft 4 eigenschappen, namelijk een vorm, een kleur, een vulling en een aantal. Een set is een serie van 3 kaarten, waarbij voor elke eigenschap afzonderlijk geldt dat hij op de 3 kaarten allemaal hetzelfde of allemaal verschillend is. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar als je er even over nadenkt, valt het best mee.

Een spelbeurt: Alle spelers zijn tegelijk aan de beurt. Wie denkt een correcte set te zien, roept "Set!" en wijst de set aan. Is hij goed, dan mag hij de set van tafel nemen. Is hij fout, dan mag hij tijdelijk even niet meedoen. Als iemand een goede set heeft gevonden, worden de kaarten weer aangevuld (tot 12) en iedereen mag weer meedoen. Af en toe blijkt het niet mogelijk om een set te vinden. Als dat het geval is, worden er 3 kaarten bijgelegd en wordt er verder gespeeld. Oordeel hier echter niet te snel over. Vaak zijn er meer sets te vinden dan je denkt !

Een voorbeeld: De volgende kaarten liggen op tafel.

(8K)

(7K)

(5K)

Kun je alle sets in dit voorbeeld vinden ?

Als we de kaarten van links naar rechts nummeren van 1 tot en met 12, dan is bijvoorbeeld 4, 5, 9 een set. Waarom ? De kleur is bij alle 3 hetzelfde, namelijk groen. Het aantal is bij alle 3 hetzelfde, namelijk twee. De vulling is bij alle 3 verschillend, namelijk half-vol, leeg en vol. De vorm is bij alle 3 hetzelfde, namelijk ovaal. De combinatie 4, 7, 8 is geen set. Waarom niet ? Omdat bijvoorbeeld 2 van 3 kaarten de kleur paars hebben. In dit voorbeeld zitten volgens mij in totaal zes sets verborgen. Kun je ze allemaal vinden ? Onderaan deze pagina volgen de antwoorden.

Het einde: Zodra er geen set meer gemaakt kan worden en er geen nieuwe kaarten kunnen worden bijgelegd, is het spel ten einde. WInnaar is degene die de meeste sets heeft gevonden.


Waardering: Het is een leuk snel kaartspel dat je met een grote groep kunt doen. Niet iedereen zal het even leuk vinden, omdat de een hier beter in is, dan de ander. Maar met een beetje oefening gaat het steeds beter. Je leert er je hersens op een andere manier bij in te zetten en daar heb je ook bij andere dingen profijt van. Aanrader.

Links:


Antwoorden: Ik heb zelf de volgende 6 sets in het voorbeeld gevonden.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2000