Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Evo

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Evo
Ontwerp:
Philippe Keyaerts
Producent: Eurogames

Aantal spelers: 3 tot 5
 

Evo

(22K)

Spelmateriaal:
2 dubbelzijdig bedrukte spelborden, 50 houten stenen, 1 klimaatbord, 1 scorebord, 2 markeerstenen, 5 grote houten pionnen, 5 kleine houten pionnen, 62 gen-kaartjes, 5 dino-borden, 26 gebeurteniskaarten, 1 dobbelsteen en 1 linnen opbergzakje.

Het doel: Aan het eind van het spel de meeste ontwikkelingspunten hebben vergaard. Deze kun je verdienen door je dino's zo lang mogelijk in leven te houden op het eiland, door je aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Als de meteoriet inslaat, worden alle dino's vernietigd en is het spel ten einde.

(20K)

het spelmateriaal

De voorbereiding: Het spelbord wordt samengesteld uit de twee delen, afhankelijk van het aantal spelers. Elke speler krijgt 10 dino-stenen, 1 dino-bord, 2 pionnen en 3 gebeurteniskaarten. De rest van de gebeurteniskaarten wordt geschud en op een gesloten stapel gelegd. Elke speler begint met 1 dino op het bord en een markeersteen wordt op een warm klimaat gezet. De andere markeersteen geeft de positie van de meteoriet aan. Elke speler krijgt 10 ontwikkelingspunten op het scorebord. (In de Duitse spelregels staat abusievelijk 6 vermeld.)

(9K)

het dino-bord, een zielige eenpotige dino, zonder hoorns

Een spelbeurt: Elke beurt bestaat uit 6 fases. Elke fase wordt door alle spelers afgemaakt, voordat de volgende fase wordt gespeeld.

(15K)

het klimaatbord

(2K) (2K) (2K) (2K) (2K) (2K) (2K) (2K)

de diverse genen, die als uitbreiding op de dino-borden kunnen worden gelegd

Het einde: Als de meteoriet inslaat, is het spel ten einde. De speler die nu de meeste ontwikkelingspunten heeft, wint het spel.


Waardering: Het spel lijkt een beetje op Ursuppe, maar dan wat simpeler. Het speelt heel soepel en is erg leuk om te doen. Tijdens het spel zijn er weinig wachttijden, zodat het lekker vlot verloopt. Het aantal beslissingsmomenten is echter niet zo groot, dus voor de echt fanatieke speler zou het wel eens snel kunnen gaan vervelen. De meeste tijd ben je kwijt aan het verplaatsen van de dino's. Deze keuze valt namelijk niet altijd mee. Een ander belangrijk moment is het bieden op de genen. Al met al vind ik het een erg leuk spel om te spelen. Leuk.

(6K)

Opmerking: Het spel bevat weer de nodige schoonheidsfoutjes. Vooral de Duitse versie heeft hier mee te kampen. De belangrijkste zijn al genoemd in de bovengenoemde beschrijving. Ook op de gebeurteniskaarten komen enkele foutjes voor. De belangrijkste: bij de vloed worden de dino's getroffen bij een 4 of minder en niet bij 3 of minder, zoals op de kaart staat.

Verder kunnen de gebeurteniskaarten nogal van invloed zijn op het spel. Als de spelers erg aan elkaar gewaagd zijn, zal het spel beslist worden door deze kaarten en aangezien je er 3 willekeurig krijgt toegewezen, kun je worden opgescheept met de minder sterke kaarten. Ook de kaart die je eventueel later willekeurig krijgt. Misschien is het een aardige oplossing om deze bekend te maken, voordat er op de genen wordt geboden. Dan zal wellicht de prijs omhoog gaan, wat de stabiliteit in het spel verhoogd, maar de verrassing van de kaart is natuurlijk wel weg.

Het spelmateriaal ziet er erg leuk en verzorgd uit. Het aanbrengen van de genen op je dino-bord is erg leuk om te zien. Toch zijn er enkele opmerkingen. Het scorebord werkt erg lastig. Op elk vakje is maar plaats voor 1 pion, terwijl zeker in het begin iedereen op hetzelfde vakje moet staan. De pionnen zijn ook nog eens lang en smal, waardoor ze gemakkelijk omvallen en wegrollen, omdat ze rond zijn. Verder ontbreekt er een mooi fase overzicht. Wel zitten er 2 kleine kaartjes bij, maar een groot duidelijk overzicht, bijvoorbeeld op de achterzijde van de spelregels was handig geweest. In de Spelmagazijn Club hebt ik een zelfgemaakt overzicht geplaatst.

Het spelbord is echt goed bedacht. Je kunt op deze manier eenvoudig de grootte van het eiland aanpassen.

(6K)

Strategie: Deze is voornamelijk afhankelijk van de genen die je verkrijgt. Het is niet verstandig er veel voor te bieden, omdat de andere genen die je kunt krijgen ook erg goed zijn. Toch zijn er 3 genen die er iets bovenuit springen: zoals eerder vermeld: de gebeurteniskaarten en verder de poten en de eieren. Een ei kan immers elke beurt 1 punt opleveren. Hoe eerder je het ei hebt, hoe meer het waard is. De variant die in de spelregels wordt genoemd, maakt het spel echter veel interessanter. Zo wordt er 1 gen minder aangeboden dan het aantal spelers. Als je in aanmerking wilt komen voor een gen, zul je er dus echt voor moeten gaan bieden. Nu werkt de strategie niet meer om weinig of niets te bieden. Dan zul je zeker het onderspit delven.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2001