Je wordt automatisch doorgeschakeld naar de pagina op de nieuwe website Spelmagazijn.com. Mocht dat niet het geval zijn, klik dan op de onderstaande link.

Ga naar Spelmagazijn.com

Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Munchkin

   Spelbeschrijving

Titel: Munchkin
Ontwerp: Steve Jackson
Tekeningen: John Kovalic
Producent: PS Games / Steve Jackson Games
Aantal spelers: 3-6 spelers
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 20-30 minuten
Taal: Nederlands / Engels

Munchkin

Spelmateriaal:
168 kaarten, onderverdeeld in kerkerkaarten en schatkaarten
Verder benodigd: per persoon 10 fiches (munten, schijfjes of iets dergelijks) en een dobbelsteen.

Geschreven door: Sandra Pellegrom

Introductie: Munchkin is een kaartspel voor 3 tot 6 spelers en een parodie op fantasy rollenspellen. Deze rollenspellen worden gespeeld rondom een tafel, af en toe met ondersteuning van miniatuurwezens, waarbij de medespelers als helden proberen monsters te verslaan en hele gemeenschappen te redden. Bij Munchkin is het de bedoeling om zo snel mogelijk het afgesproken level (meestal 10) te bereiken door monsters te verslaan en tegenstanders te helpen als je er beter van kunt worden. Maar het is nog beter ervoor te zorgen dat je tegenstanders helemaal geen hoog level bereiken! Degene die als eerste het afgesproken level bereikt, wint het spel.

 

Voorbereiding: De kaarten worden onderverdeeld in een stapel met kerkerkaarten (met een deur op de achterkant) en een stapel met schatkaarten (met een berg schatten op de achterkant). Iedere speler krijgt 10 fiches om zijn level mee bij te kunnen houden. Schud de beide stapels en leg deze naast elkaar op tafel. Geef elke speler 2 kaarten van elke stapel.

 

 

een ras kaart: dwerg

 

Iedereen start als een level 1 mens zonder klasse. Kijk naar je eerste vier kaarten. Als je een ras of een klasse kaart hebt, mag je een van elk type voor je op tafel te leggen. Als je voorwerp kaarten hebt, mag je deze ook voor je neerleggen. Deze rassen, klassen en voorwerpen zijn van belang in een gevecht tegen een monster.

 


Een spelbeurt: Je beurt bestaat uit 4 fasen:
1- Open een deur
2- Zoek problemen
3- Plunder de kamer
4- Liefdadigheid

 

 

een monster: level 2

 

Fase 1- Open een deur
Neem een kaart van de stapel kerkerkaarten en draai deze om, zodat iedereen de kaart ziet.

 

Monster

Als de kaart een monster is, moet je het bevechten. Om een monster te bevechten kijk je naar het level bovenaan zijn kaart. Als je eigen level tezamen met de bonussen van de diverse voorwerpen die voor je op tafel liggen een totaal heeft dat hoger is dan het level van het monster, dan dood je het. Sommige monsters hebben speciale krachten die het gevecht beïnvloeden. Maar je kunt ook zelf eenmalige kaarten uit je hand inzetten, zoals drankjes, gedurende gevechten. Je kunt geen voorwerpen stelen of verhandelen tijdens het gevecht. Verder kunnen je tegenstanders ervoor zorgen dat andere monsters het gevecht binnenvallen. In dat geval moet je het totale aantal levels verslaan. Als je er eentje uitschakelt met een kaart, maar vlucht voor de ander(en), dan krijg je geen enkele schat. Ook mag je tegenstander een vijandige kaart op je spelen of een speciale kracht gebruiken.

een drankje om een monster te beïnvloeden

Als je een monster niet kunt verslaan heb je twee keuzes: hulp vragen of meteen proberen te vluchten. Je mag een andere speler vragen je te helpen. Slechts een speler mag je helpen. Je mag als tegenprestatie voor de hulp voorwerpen aanbieden die je voor je op tafel hebt liggen of enkele schatkaarten die het monster heeft. Als je ze een deel van de schat belooft, moet je afspreken wie als eerste mag kiezen of hoe de verdeling zal zijn. Als iemand je helpt, dan tel je zijn level en bonussen op bij de jouwe. De speciale eigenschappen en kwetsbaarheden van het monster gelden ook voor je helper en andersom.

Is het monster voor jou onverslaanbaar, dan moeten je vluchten. Je ontsnapt alleen bij een 5 of hoger met de dobbelsteen. Afhankelijk van je ras kun je een Vluchtbonus of Vluchtstraf krijgen. Sommige magische voorwerpen maken het eenvoudiger of lastiger om te vluchten. En sommige monsters zijn snel of geven je een straf bij je worp. Als je ontsnapt, leg je het monster op de aflegstapel. Je krijgt geen schat en sommige monsters geven je nog een trap na! Als het vluchten echter mislukt is, dan krijg je een portie ellende over je heen. Deze staat beschreven op de kaart. Als twee spelers samenwerken en toch het monster niet verslaan, dan moeten ze beiden vluchten. Ze gooien ieder afzonderlijk. De monsters kunnen beiden te pakken krijgen.
Als je voor meerdere monsters vlucht, dan gooi je afzonderlijk voor elk van hen in een volgorde naar keuze en je krijgt een portie ellende van elk monster dat jou te pakken krijgt.

achterkant schatkaart

Als je een monster doodt of op een andere manier verslaat, dan ga je automatisch een of meerdere levels omhoog. Dit is afhankelijk van het monster. Als je meerdere monsterkaarten bevecht, dan stijg je een level voor elk monster dat je doodt! Maar als je een monster verslaat zonder het te doden, dan stijg je NOOIT een level. Verder mag je het aantal schatten van de stapel schatkaarten afpakken die op de monsterkaart staan. Deze schatten hoef je niet aan je tegenstanders te laten zien, behalve als iemand je geholpen heeft. Als iemand je succesvol helpt, dan krijg jij een level voor elk monster dat is verslagen. Je helper stijgt in principe niet, tenzij zijn ras anders aan geeft.

Wanneer je door het monster gedood wordt, dan houdt je je klasse, ras en level. Van de kaarten die je op de hand had en de voorwerpkaarten die je op tafel had liggen, mogen je tegenstanders er ieder één kiezen, de rest word afgelegd. In je volgende beurt begin je met het trekken van kaarten, twee van elke stapel en je mag direct ras, klasse of voorwerpen kaarten spelen als je wilt. Je bent nu weer levend, maar je beurt is voorbij; je mag al wel weer anderen helpen en/of tegenwerken in hun gevecht. De volgende ronde begint je beurt bij fase 1.

 

Vervloeking

Als de kaart een vervloeking is, dan is deze direct van toepassing op je en wordt indien mogelijk uitgevoerd en daarna afgelegd.

 

Andere kaart (ras, klasse enz.)

Als je een andere kaart trekt, mag je deze in je hand nemen of direct spelen.

 

achterkant kerkerkaart

 

Fase 2- Zoek problemen

Als je GEEN monster bent tegengekomen toen je de deur opende (de kerkerkaart pakte), dan heb je nu de mogelijkheid een monster uit je hand te spelen (als je er eentje hebt) en er tegen te vechten. Hierdoor kun je toch nog levels winnen.

 

Fase 3- Plunder de kamer
Als je geen enkel monster bent tegengekomen, dan kun je de lege kamer doorzoeken... trek een tweede kaart van de stapel kerkerkaarten en neem deze in je hand. Een monster kun je in een volgende tweede fase gebruiken om tegen te vechten of als je een "rondzwervend monster"-kaart hebt om met een ander monster mee te laten vechten. Een vloek kun je op een tegenstander of jezelf spelen op elk moment naar keuze. Voorwerpen en rassen- of klasse-kaarten kun je tijdens je beurt op tafel spelen. Eenmalige kaarten kun je in een gevecht van jezelf of van een tegenstander gebruiken.


Fase 4- Liefdadigheid
Als je te veel kaarten in je hand hebt (6 voor dwergen, 5 voor ieder ander), geef dan het overschot aan de nog levende speler met het laagste level. Als er meerdere spelers het laagste level hebben, verdeel de kaarten dan zo eerlijk mogelijk tussen hen, maar jij beslist wie het grootste deel krijgt. Als JIJ de laagste bent of gedeeld laagste, leg het overschot dan gewoon af. Nu is de volgende speler aan de beurt.

een schatkaart: dit voorwerp is alleen te gebruiken door een halfling!

Verder zijn er nog de volgende extra regels.

 

een munchkin-level counter (apart verkrijgbaar) om je level mee bij te houden


Het einde: De eerste speler die het afgesproken level bereikt, wint... maar alleen als je dit level bereikt door een monster te doden of door Goddelijke Interventie (speciale kaart). Als twee spelers een monster gezamenlijk doden en het afgesproken level tegelijkertijd bereiken, dan winnen ze beiden.

 
Waardering: Je moet er van houden, maar dan heb je ook een fantastisch, hilarisch spel. Niet te serieus spelen en geregeld lachen om de tekeningen en de situaties die zich voordoen, lijkt het voornaamste doel van het spel. Maar dat het ook anders kan blijkt wel bij de Munchkin-toernooien die door het gehele land gehouden worden. Het spel is aardig goed uitgebalanceerd, waardoor niet automatisch de meest ervaren speler hoeft te winnen. Prima.

Opmerking Sandra: Eigenlijk heb ik er niet zoveel over op te merken. Het lijkt nogal ingewikkeld, maar het spel is logisch opgebouwd. Uit de ene actie volgt een reactie, maar laat je niet verrassen! Omdat je tegenstanders elk moment kunnen 'inspringen' en je zo goed- of kwaadwillend kunnen 'helpen', wordt het spel niet saai. Laat je niet door de regels afschrikken, maar stel ze gewoon ter discussie! Dat is pas Munchkin.

Onderaan deze pagina is een link naar het stroomschema van het spel gelegd. Wanneer je dit schema ziet, zal veel verhelderd worden.

 

Opmerking Spelmagazijn: Spelmagazijn heeft meegewerkt aan deze vertaling en dat was niet altijd even gemakkelijk. Er zitten namelijk veel Engelse woordgrapjes in, die indien mogelijk moeten worden overgebracht. Nadat alle kaarten vertaald waren, zijn ze stuk voor stuk nog door een team beoordeeld en indien nodig aangepast. Op enkele kleine schoonheidsfoutjes na is het resultaat zeer geslaagd te noemen. Enkele van deze vertalingen kun je op deze pagina bekijken: de Nederlandse en Engelse kaarten zijn naast elkaar gezet. Zo was er in de Engelse versie het monster Pukeachu. Het duurde even voordat de vertaling Kotsémon was gevonden. Helaas is de letter é niet goed op het kaartje gedrukt. En wat te denken van Rat-on-a-stick ? Je zou denken aan een Rat-op-een-stokje. Maar uiteindelijk is er gekozen voor Rattenboutje. Voor spelers die de Engelse versie gewend zijn, zal de Nederlandse versie wellicht iets tegenvallen. Als je echter begint met de Nederlandse editie, zal het je aangenaam verrassen. Het spel zelf zal niet iedereen aanspreken, maar het is altijd leuk het een keer te spelen. Het stroomschema dat je kunt downloaden is daarbij een erg handige leidraad.

Er zijn een heleboel extraatjes voor Munchkin beschikbaar. Zo zijn er speciale boekenleggers die je extra krachten geven. Daar moet je soms wel wat voor doen. Zo kan het zijn dat je de boekenlegger moet verscheuren, de snippers in de lucht moet gooien en een dansje moet maken. Die boekenlegger bewaar je natuurlijk voor hele speciale toernooien. Heb je net je dansje gedaan, heeft er weer iemand een boekenlegger die dat tegengaat. Balen. 

de tweede uitbreiding

De eerste uitbreiding is inmiddels in het Nederlands vertaald: De Zwakken Geslacht. Ook de tweede uitbreiding is inmiddels uitgebracht: De Onfortuynlijke Theoloog. Deze vertalingen waren niet gemakkelijk. Hoe zou je bijvoorbeeld een Stab-a-matic vertalen ? Dat is een apparaatje waarmee je een dolk kunt wegschieten. Een luchtdrukdolk ? Een schieletto ? Een dolk-o-misch ? En hoe heet een Joy Buzzer in het Nederlands ? Dat is een apparaatje waarmee je een schok geeft als je iemand een hand geeft. Alle tips zijn welkom. De eerste tips zijn al binnengekomen. Voor de Stab-a-matic: Dolk-a-non, MesserSchiet, Steek-o-matic. Voor de Joy Buzzer: Pret-Knetter, Handje Lam, Voel-de-Volts.

dit is het geworden: luchtdrukdolk en schokbreker

In de tweede uitbreiding wordt een nieuw ras geïntroduceerd (gnoom) en een nieuwe klasse (bard). In deze uitbreiding zitten ook weer 4 unieke kaarten, die je niet in een versie in een andere taal tegen zult komen. Daarin wordt bijvoorbeeld 999Games op de hak genomen.

gnoom, bard en de vervloeking 999 kolonisten.

Strategie: Wacht rustig je kans af, doe aardig tegen je medespelers als je jezelf kunt verrijken. Maar schroom ook niet om anderen met extra monsters en vervloekingen op te zadelen, wanneer je daardoor kunt voorkomen dat ze een level stijgen. Want daar gaat het om, dat je zelf als eerste het hoogste level bereikt. En hoe kan dat nu beter dan ervoor te zorgen dat de anderen het niet halen?

 

Links:

  Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan PS Games voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Sandra voor de beschrijving en de afbeeldingen
.
Met dank aan Bianca voor haar opmerkingen en het lenen van haar Munchkin verzameling.