Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Up Front

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Up Front
Ontwerp:
Courtney F. Allen
Producent:
Avalon Hill Game Company
Aantal spelers: 2
 

Up Front

Spelmateriaal:
Een flinke hoeveelheid kaarten en zo mogelijk nog meer counters. Er zijn 3 soorten kaarten: 1) kleine kaartjes, die individuele soldaten voorstellen; 2) iets grotere kaarten, die voertuigen voorstellen; 3) speelkaarten met acties en terrein. De kleine counters worden gebruikt om diverse gebeurtenissen aan te geven door de kaarten te markeren. Op de speelkaarten staan in het kort de belangrijkste regels en onderaan staat een regel getallen, die wordt gebruikt om de uitkomst van bepaalde gebeurtenissen te bekijken. Rechtsboven staat een zwart of rood getal, dat fungeert als een soort positieve of negatieve dobbelsteenworp.

Er zijn inmiddels 2 aanvullingssets: Desert War en Banzai.

(14K)

een Duits voertuig

Het doel: De verschillende scenario's hebben verschillende doelen. In ieder geval zullen de spelers hun soldaten zo goed mogelijk door de gevaren moeten loodsen om hun opdracht te volbrengen. De ene keer door een stormloop op de tegenstander, de andere keer moeten ze zich ingraven in een bunker en proberen stand te houden.

(8K) (9K)

een Duitser met een mortier - een Duitser met een vlammenwerper

Regelboek: Dit zal de meeste beginnende spelers afschrikken. Maar liefst 26 met een klein lettertype volgeschreven pagina's met allemaal zeer gedetailleerde spelregels. Maar wees gerust. Het spelregelboek is in blokken ingedeeld. Nadat je een stuk hebt gelezen kun je gaan spelen. Pas als je je helemaal thuisvoelt met die regels, lees je een stukje verder. Naarmate je verder komt, worden ook de scenario's afwisselender en uitgebreider. Aan het eind leer je zelfs om je eigen scenario's te maken. In het begin van het regelboek worden een aantal zaken uitgebreid gedefinieerd. Dit is nodig, om verderop geen misverstanden te laten ontstaan. Als je over deze schrik heen bent en eenmaal aan het spelen bent, merk je dat het meeste vanzelf gaat. Soms grijp je nog even terug naar het regelboek, wat meestal eindigt in een feest van herkenning.

(7K) (7K)

een Amerikaan met een BAR - een Amerikaan met een machinepistool

De patrouille: Er is geen speelbord. Dat wordt tijdens het spel opgebouwd. De spelers verdelen de beschikbare soldaten in enkele groepjes. Deze groepjes verplaatsen fictief naar voren door een counter die de relatieve afstand tot de tegenstander aangeeft. Door deze counters op te tellen, weet je hoe dicht je de vijand bent genaderd. Hoe kleiner de afstand, hoe groter de vuurkracht van de wapens. Sommige wapens kunnen op grote afstand al schieten, anderen zijn alleen geschikt voor close range attacks. Met de speelkaarten die de spelers hebben kan er aanvullend terrein worden gebouwd. Sommige speelkaarten geven namelijk een terreinsoort aan, waar een groepje na een beweging in terecht kan komen. Deze speelkaart wordt dan zichtbaar voor het groepje gelegd. Tijdens een beweging kan een groepje ook onverwacht een versperring of een rivier tegenkomen, doordat de tegenspeler een kaart uitspeelt. Als dat gebeurt terwijl de tegenstander een zwaar bewapend groepje vlakbij heeft zitten, dan breekt het zweet wel even uit. Paniek !

(7K) (7K)

schieten met kracht 5 - beschermende gebouwen

Schieten: Om te schieten, moet je een schietkaart hebben. Op deze kaart staat aangegeven hoeveel vuurkracht je groepje moet hebben om deze kaart te kunnen gebruiken. Als de vijand op grote afstand is, zal dat soms moeilijk zijn, maar zodra de tegenstander dichterbij komt, zijn ineens veel meer schietkaarten functioneel. Zorg dus dat je er altijd een paar achter de hand hebt. Op de kaart staat ook hoeveel effect deze kaart heeft. Uiteraard zijn er nog enkele andere factoren die van belang zijn voor het resultaat. Uiteindelijk kan er dan geschoten worden op een vijandelijk groepje. Elke soldaat wordt individueel getest of hij schade oploopt, of dat hij in paniek raakt en misschien wel vlucht of de dood vindt. Als een groepje eenmaal een soldaat heeft die in paniek is, dan moet de leider hem tot de orde zien te roepen, alvorens het groepje weer kan verplaatsen. Ondertussen zal de vijand niet wachten met schieten en raken er misschien nog meer soldaten in paniek.

(7K) (8K)

verplaatsen - een lastige rivier

Actie: Elk groepje mag elke beurt één actie ondernemen. De meeste van deze acties vereisen echter een passende speelkaart. Beide spelers proberen de juiste kaarten te verzamelen alvorens tot actie over te gaan. Maar te lang wachten kan natuurlijk niet en soms moet je dus maar zonder ideale voorbereiding op pad. Het is bijvoorbeeld erg gevaarlijk door open terrein te lopen, dus zul je wachten op een goede terreinkaart, voordat je gaat bewegen. Misschien wil je zelfs wel een rookgordijn als dekking. Ondertussen laat je iedereen zijn wapen repareren of een schuttersputje graven. Misschien stuur je wel iemand vooruit in de loopgraven met een tas vol dynamiet. Je sterkste 2 soldaten stuur je vooruit om een mitrailleursnest te overmeesteren, waarna je grote groep een echte stormloop kan gaan doen.

Einde: Zodra een van beide spelers aan de opdracht heeft voldaan, is het spel te einde. Het kan ook voorkomen dat een van de spelers moet zien stand te houden, totdat de stapel speelkaarten driemaal is leeggeraakt. Deze pagina is veel te kort om alle mogelijkheden van dit spel aan te geven.


Waardering: Een zeer uitgebreide wargame, maar toch in relatief korte tijd speelbaar, zodat je op een avond enkele scenario's kan spelen. Elk land heeft specifieke eigenschappen, die met behulp van speciale regels worden weergegeven. Vooral de hoeveelheid speelkaarten die een speler ter beschikking heeft en de hoeveelheid kaarten die hij per beurt mag ruilen, spelen daarbij een grote rol. Het grootste nadeel zijn de grote hoeveelheid regels. Heb je deze echter eenmaal onder de knie, dan is het spel erg goed te spelen. Het steekt zeer goed in elkaar en je voelt je echt betrokken bij het scenario. Een topper !

Kijk voor scenario's op: Up Front Main Page

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999