Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Die Fürsten von Florenz

   Spelbeschrijving

Titel: Die Fürsten von Florenz
Ontwerp: Wolfgang Kramer / Richard Ulrich
Tekeningen: Franz Vohwinkel
Producent: Alea
Aantal spelers: 3 tot 5 spelers
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 75 tot 100 minuten
Taal: Duits

Die Fürsten von Florenz

Spelmateriaal:
1 klein spelbord, 5 aparte spelborden, 43 kartonnen kaartjes, 60 speelkaarten, kartonnen speelgeld muntjes, 12 speelfiguren

 

Introductie: De renaissance, begin 16e eeuw in Italië. Je bent lid van een rijke families en strijdt om aanzien. Door het aanleggen van gebouwen en parken en het bieden van de juiste omstandigheden, probeer je kunstenaars en wetenschappers naar je hof te lokken om ze daar tot grootse daden aan te sporen. Door de productie van meesterwerken worden prestigepunten verdiend. Degene die na 7 spelrondes de meeste prestigepunten heeft vergaard, wint het spel.

 

een spelsituatie 


Voorbereiding: Al het benodigde spelmateriaal wordt klaargelegd. Een klein scorebord in het midden. Elke speler krijgt verder een eigen spelbord, met daarop onder andere de tuin van zijn paleis. Elke speler begint met 3.500 florijnen en mag uit 4 kunstenaars/wetenschappers er 3 uitkiezen.

 


Een spelbeurt: Het spel duurt 7 rondes. Na elke ronde is een volgende speler de startspeler. Elke ronde bestaat uit 2 fases:

1. De veiling
In deze fase kan elke speler 1 object kopen volgens een bepaald systeem. Elk object kan in deze fase maar één keer gekocht worden. Er zijn 7 verschillende objecten, te weten 3 landschappen: een bos, een meer en een park, allemaal zaken die in de tuin kunnen worden gebouwd, 2 personen: de jongleur en de architect en tot slot 2 kaarten: prestigekaarten en ronselkaarten (hiermee kunnen kunstenaars/wetenschappers bij andere hoven worden weggelokt).


een personenkaart en een bonuskaart

2. De acties
In deze fase mag je 2 acties naar keuze uitvoeren. Er zijn 5 keuzes en sommige daarvan mogen per ronde maar één keer door elke speler worden uitgevoerd.


een prestigekaart en een ronselkaart


Het einde: Na 7 rondes is het spel ten einde. Spelers die prestigekaarten hebben kunnen nu nog extra prestigepunten verdienen, mits ze aan de voorwaarden voldoen. De winnaar is nu degene met de meeste prestigepunten. Bij een gelijke stand beslist het overgebleven geld. 

 


Waardering: Een fantastisch idee en duidelijk meer wegen die naar Rome leiden. Je hoort af en toe wel dat er te weinig speler-interactie is, maar dat vond ik niet storend. Ik kan me voorstellen dat het voor sommige spelers misschien iets te langzaam gaat, maar als je daar geen probleem mee hebt, dan kan ik je dit spel van harte aanbevelen. Zoals zo vaak met strategische spellen zou je eigenlijk veel meer willen doen dan de mogelijkheden je toelaten. Dat dwingt je ertoe weloverwogen beslissingen te nemen. Je moet alles goed op waarde schatten en tegen ervaren spelers kan een nederlaag in een klein hoekje zitten. Aanrader !

 


Opmerking Enrico: Het spelmateriaal is goed verzorgd. Het gebruikte lettertype op de kaarten en spelbordjes is sierlijk, maar daardoor wel moeilijker leesbaar.

 

Opmerking Spelmagazijn: Een aardige manier om de geluksfactoren wat te verminderen bij het trekken van de kaarten is in dit spel te vinden. In plaats van opgezadeld te worden met de bovenste kaart, mag je nu een aantal kaarten bekijken en daaruit een keuze maken. Een mooie oplossing.

Die Fürsten von Florenz is echt een spel voor liefhebbers. Een klein foutje in het begin kan verstrekkende gevolgen hebben voor de rest van het spel. Je moet er direct vanaf het begin scherp op zitten en je plannen al gemaakt hebben. Uiteraard met de nodige flexibiliteit, want hoewel het spel soms wat solitair kan overkomen, kunnen je tegenspelers toch flink wat roet in het eten gooien.

In 2001 heeft het spel de International Gamers Award gewonnen.

Als het goed is verschijnt er in het najaar van 2006 een bewerkte Nederlandse uitvoering.

 


Strategie: Er zijn diverse strategieën mogelijk, maar het lijkt er op dat de jongleur strategie de meeste aanhangers kent. Hoe meer jongleurs, hoe beter het gaat. Als echter meerdere spelers dat door krijgen, zul je de jongleurs niet zo gemakkelijk meer op de veiling kunnen kopen en zal het spel zichzelf weer in balans brengen.

Je moet voldoende werken volbrengen. Het minimum lijkt toch wel 5 te zijn, liever zelfs 6. Denk erom dat je tegenstanders ook zullen proberen om in de laatste beurt nog 2 werken te volbrengen en zo een flinke sprong op de ranglijst te maken. Met de juiste planning is 7 werken ook haalbaar en af en toe zelfs 8. Dit alles is een beetje afhankelijk van het aantal spelers dat meedoet. Als er veel spelers meedoen zijn de personenkaarten en de ronselkaarten schaars. Wees daar op bedacht.

Maak een goede afweging over de hoeveelheid geld die je nodig denkt te hebben als je een werk volbracht hebt. Dit is een van de weinige momenten om aan geld te komen. De andere mogelijkheid is om prestigepunten later weer om te zetten in florijnen. Je krijgt er dan echter slechts 100 florijnen voor terug.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Enrico voor het bijwerken van de pagina en de afbeeldingen