Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Sint Petersburg

   Spelbeschrijving

Titel: Sint Petersburg
Ontwerp: Michael Tummelhofer
Tekeningen: Doris Matthäus
Producent: 999Games / Hans im Glück
Aantal spelers: 2-4 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 60 minuten
Taal: Nederlands / Duits

Sint Petersburg

Spelmateriaal:
1 spelbord, 382 Roebels, 120 speelkaarten, 8 houten pionnen, 4 houten figuren

 

het spelbord

Introductie: In 1703 stichtte Tsaar Peter de Grote Sint-Petersburg, dat spoedig het "Parijs van het Oosten" zou worden genoemd. De prachtige gebouwen trekken nog altijd veel enthousiaste toeristen uit de hele wereld. Omdat er veel te doen was in ambitieus Rusland, waren er veel ambachtslieden nodig en een nieuw kader om het land te regeren. De spelers worden in eenzelfde situatie geplaatst, waarbij in tijden van geldschaarste, zo goed mogelijk aan de ontwikkeling van Sint-Petersburg moet worden gewerkt.

 

 

de pionnen


Voorbereiding: Elke speler krijgt 2 pionnen van dezelfde kleur. Eén is bestemd voor het scorespoor, de andere om aan te geven welke kleur hij heeft. Elke speler krijgt 25 Roebel. Afhankelijk van het aantal spelers krijgt elke speler 1 of 2 startkaarten met het bijbehorende figuur. De speelkaarten worden per soort uitgezocht en als aparte stapels geschud en op het spelbord gelegd.

 

 

startspelerkaart en startspelerfiguur

 
Een spelbeurt: Een spelronde bestaat uit 4 fases: ambachtslieden (groene kaarten), gebouwen (blauwe kaarten), edelen (oranje kaarten) en ruilkaarten (gekleurde kaarten). Aan het begin van elke fase worden nieuwe kaarten op het bord neergelegd in de beschikbare vakken (maximaal 8). Om beurten mogen de spelers nu een actie uitvoeren: kopen, in de hand nemen, uit de hand spelen of passen. De spelers doen om beurten acties, totdat alle spelers na elkaar hebben gepast. Daarmee is de fase ten einde en vindt er een telling plaats (behalve na de ruilkaarten fase). Aan het eind van een ronde worden alle kaarten op de onderste rij verwijderd en alle nog niet verkochte kaarten een rij omlaag geschoven. De startspelerfiguren schuiven met de klok mee naar de volgende speler.

 

 

diverse ambachten en edelen

 

Spelers kunnen openliggende kaarten kopen door de aangegeven prijs te betalen en de kaart open voor zich neer te leggen. Er kan korting op de kaart worden verkregen: 1 korting voor elke exact dezelfde kaart die je al hebt, 1 korting als de kaart op onderste rij ligt en 1 korting als je een speciale kortingskaart hebt. De minimale prijs is echter altijd 1. Je kunt een kaart ook gratis in handen nemen en deze later uitspelen voor de aangegeven kosten. Je mag maximaal 3 kaarten in handen hebben. Als je past, mag je de volgende keer gewoon weer een andere actie kiezen.

 

 

ruilkaarten

 

De ruilkaarten zijn speciaal. Deze mogen niet zomaar open worden neergelegd. Ze moeten een "gewone" kaart vervangen. Je betaalt dan het verschil in de aangegeven waardes. Ook nu mag je weer kortingen gebruiken en is de minimale prijs 1 Roebel. De ruilkaarten zijn te herkennen aan het vierkant dat om de waarde staat.

 

 

gewone gebouwen

 

Bij de telling ontvangen de spelers geld en/of punten. Deze staan aangegeven op de kaarten. Alleen de kaarten in de juiste kleur doen mee bij een telling.

 

 

speciale gebouwen

 

Er zijn enkele speciale gebouwen. De schijnvertoning kost 2, maar telt voor 6 als hij wordt vervangen door een ruilkaart. De sterrenwacht geeft elke ronde de mogelijkheid om af te zien van het punt en daarvoor een kaart van een stapel te trekken. Deze kan worden gekocht, in de hand worden genomen of afgelegd worden. De herberg geeft je de mogelijkheid om bij elke blauwe telling maximaal 5 punten te kopen voor 2 Roebel per stuk.

 

 

de achterzijde van de speelkaarten 


Het einde: Als tijdens een fase een van de stapels op raakt, dan is het spel in de laatste ronde beland. Deze wordt nog afgespeeld tot en met de laatste fase. De spelers verdienen nu nog punten voor de edelen en voor het geld dat ze nog over hebben. Het aantal verschillende edelen bepaalt hoeveel punten de speler krijgt. Zo levert 1 edele 1 punt op, maar leveren 10 edelen 55 punten op. Daarnaast krijgt elke speler nog 1 punt voor elke 10 Roebel die hij over heeft. Dan zijn er ook nog strafpunten. Elke kaart die een speler nog in handen heeft, is 5 strafpunten waard. De speler met de meeste punten wint het spel. Bij een gelijke stand, wint de speler die het meeste geld over heeft.

 Waardering: Sint Petersburg is een heerlijk spel. Snel te leren, gemakkelijk te spelen en aan het eind denk je "als het zo eenvoudig is, waarom heb ik dan verloren ?". Je wilt het direct nog een keer proberen om het beter te doen. Doordat de kaarten altijd in een andere volgorde tevoorschijn komen, moet je voortdurend je tactiek aanpassen. De voortdurende geldschaarste dwingt je om lastige beslissingen te nemen. Super.

 

Opmerking Spelmagazijn: Het spel heeft al diverse prijzen gewonnen, waaronder de Deutscher Spielepreis en de International Gamers Award.

De pionnen om de scores bij te houden zijn eigenlijk wat te groot voor het scorespoor. Als je ze dwars zet, dan past er maar eentje op een vakje en als je ze in de lengterichting zet, dan steken ze buiten het vakje. Een klein minpuntje.

De naam van de ontwerper (Michael Tummelhofer) is een samenstelling van 3 namen, te weten Michael Bruinsma van 999Games, Jay Tummelson van Riogrande Games en Bernd Brunhofer van Hans im Glück.

 

Strategie: De meest geprezen strategie is zorgen voor een goed inkomen via de groene kaarten en dan alles inzetten om zoveel mogelijk oranje kaarten te verkrijgen. De sterrenwacht is daarbij een goed hulpmiddel. Het computerprogramma is een goed hulpmiddel om diverse strategieën uit te proberen. Het is belangrijk om in de gaten te houden hoeveel een kaart kost en wat hij oplevert. Tevens is het belangrijk te weten wanneer het spel eindigt. Soms kan het verstandig zijn om een kaart te kopen, zodat het spel eerder eindigt. Let er op wie de startspeler is bij een volgende fase. Zorg dat er voldoende ruimte is voor nieuwe kaarten, zodat je zelf ook nog keuze hebt. Vergeet niet dat na de laatste fase van een ronde geen inkomsten volgen. Als je in de eerste fase van een nieuwe ronde wilt kopen, zul je dus geld over moeten houden.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan 999Games voor een recensie exemplaar.