Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Schotten-Totten

   Spelbeschrijving

Titel: Schotten-Totten
Ontwerp: Reiner Knizia
Tekeningen: Brbel Skarabela, Dorien Boekhorst
Producent: PS-Games
Aantal spelers: 2 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten
Taal: Nederlands

Schotten-Totten

Spelmateriaal:
54 kaarten in 6 kleuren, 9 grenssteen-kaarten, 10 tactiek-kaarten

 

Introductie: De spelers strijden als dorpsleider van twee naburige Schotse dorpen om de grensstenen die door de smeltende sneeuw worden verplaatst. Om te voorkomen dat het dorp te veel grond verliest is het belangrijk zoveel mogelijk Schotten in te zetten om de stenen te claimen. Hiertoe moet je als eerste 3 aangrenzende stenen of 5 stenen in totaal in je macht krijgen.

 

 

een spelsituatie (allebei de spelers hebben 2 grensstenen veroverd)


Voorbereiding: De 9 grensstenen worden op een rij gelegd, tussen de spelers in. De overige kaarten worden geschud en elke speler krijgt er 6.

 

 

enkele verschillende kaarten op een rijtje: de grenssteen ligt in het midden


Een spelbeurt:

  1. Het uitspelen van een kaart. Elke kaart die je uitspeelt moet je bij een van de stenen leggen en wel aan de zijde die het dichtst bij je is. Bij elke steen mag elke speler maximaal 3 kaarten leggen.

  2. Het eventueel claimen van n of meerdere stenen. Als je 3 kaarten bij een steen hebt liggen, kun je proberen de steen te claimen. Als de tegenstander er ook 3 heeft, wordt er gekeken wie de hoogste combinatie heeft. Als de tegenstander er nog geen 3 heeft liggen, dan moet je kunnen aantonen met behulp van alle reeds gespeelde kaarten, dat hij jouw combinatie niet meer kan overtreffen. De geclaimde steen wordt aan jouw kant van de Schotten gelegd.

  3. Het trekken van een nieuwe kaart.

De combinaties om een steen te kunnen claimen zijn (van hoog naar laag):

de geordende clan 3 kaarten van dezelfde kleur met opeenvolgende waardes
het Schotten-Totten-Team 3 kaarten van dezelfde waarde
de clan 3 kaarten van dezelfde kleur
de Schotten-Totten-Staffel 3 kaarten met opeenvolgende waardes
de wilde horde 3 kaarten zonder bovengenoemde combinaties

Bij een gelijke combinatie, telt de totale waarde van de kaarten. Is dat ook gelijk, dan wint de combinatie die het eerste werd gelegd.

achterkant van de kaarten en een overzichtskaart met de mogelijke combinaties

 

 

Regels voor het tactische spel: In deze nieuwe versie van PS-Games zijn een tiental tactiek-kaarten toegevoegd. Deze kaarten worden geschud en gedekt naast de gewone stapel met kaarten op tafel gelegd.

 

 

enkele tactiek-kaarten: deserteur, verkenner, hergroeperen, overloper, schilddragers

 

Bij het uitspelen van een kaart kun je nu kiezen voor een tactiek-kaart of een gewone kaart. Net als gewone kaarten, leg je tactiekkaarten in een rij met een grenssteen neer. Zo kun je met behulp van een overloper een gewone kaart uit een rij bij de ander weghalen en zelf gebruiken. Je mag echter niet onbeperkt tactiek-kaarten spelen: pas als je tegenstander evenveel tactiek-kaarten heeft liggen, mag je er een uitspelen. Wanneer je een nieuwe kaart trekt, kies je of je een gewone of een tactiek-kaart. Wanneer een van beide stapels op is, moet je van de andere stapel een kaart pakken.


Het einde: Zodra een speler 3 aangrenzende stenen of 5 stenen in totaal heeft geclaimd, wint hij de strijd.

 


Waardering: Ik heb het spel inmiddels vele keren gespeeld en het blijft een aangename ervaring. Het spelprincipe lijkt een beetje op een kruising tussen pokeren en Lost Cities. Dat laatste is geen toeval, aangezien dat spel van dezelfde auteur is. Net als bij Lost Cities lijkt het hierbij ook weer om timing te gaan. Leuk !

 


Opmerking Sandra: Bij het drukken van de kaarten is een klein foutje geslopen: zo heeft de paarse 6 het plaatje gekregen van de 9. De cijfers zijn gelukkig duidelijk herkenbaar, maar let dus wel even op! Verder hebben alle kaarten dezelfde achterkant. Zeker bij de gewone en de tactiek-kaarten werkt dit zeer verwarrend: deze kaarten liggen gedekt op verschillende stapels. Je moet dus gewoon onthouden welke stapel van welke kaarten is.

 

 

enkele kaarten: de afbeelding van de paarse 6 klopt duidelijk niet!

 

Opmerking Spelmagazijn: De 7 is niet erg duidelijk. Als je er geen andere kaart bij hebt, kun je hem gemakkelijk verwarren met de 1. Op afstand ziet de 9 er soms als een 4 uit. Even oppassen dus. De toegevoegde tactiek-kaarten zijn vergelijkbaar met de tactiek-kaarten uit Battle Line. Ze zijn aangepast aan de stijl van Schotten Totten.

 


Strategie: Je kunt het spel wel niet vertragen of versnellen, maar je moet wel zo lang mogelijk al je opties open houden. Zodra je namelijk ergens 2 kaarten hebt gelegd beperk je je mogelijkheden ontzettend. Aangezien het verplicht is een kaart te spelen, moet je soms wel eens een kaart spelen die niet goed uitkomt. Ook is het erg belangrijk in de gaten te houden welke kaarten reeds gespeeld zijn, zodat je niet tevergeefs ergens op zit te wachten. Laat je niet verrassen door je tegenstander die plotseling 3 aangrenzende stenen weet te claimen.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan PS-Games voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van de beschrijving en de afbeeldingen