Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > The Penguin Ultimatum

Titel (5K)Spelbeschrijving

Titel: The Penguin Ultimatum
Ontwerp: Jim Doherty
Tekeningen:
Scott Starkey en Rick Chamberlain
Producent: Eight Foot Llama
Aantal spelers: 2-4 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 45 minuten
Taal: Engels

The Penguin Ultimatum

(12K)

Spelmateriaal:
64 pingu´nkaarten, 16 entertainerkaarten, 8 scorekaarten, 14 doekkaarten, 8 scorestenen, 12 uitnodigingsmarkers, 4 aktiekaarten.

Geschreven door: Sandra Pellegrom

Introductie: De pingu´ns zijn het beu om op een saaie ijsschots te zitten, ze willen vermaakt worden met een goed feest. Daar moeten de hofnarren van de keizer voor zorgen. De pingu´ns houden van optredens door verschillende dieren (kangoeroes, ijsberen) en van verschillende soorten entertainment (fietsen, dansen). De hofnar die de juiste pingu´ns op de beste feestjes uitnodigt, wint het spel.

(15K)

scorekaarten 

Voorbereiding: Iedere speler krijgt 2 scorestenen, 2 scorekaarten, 3 uitnodigingsmarkers, 1 aktiekaart en 4 pingu´nkaarten. Op de scorekaarten wordt een beginscore van 10 gelegd (1 steen op de 0 en 1 op de 10). Op de tafel wordt de startpositie neergelegd, deze is afhankelijk van het aantal spelers.

(10K)

voorbeeld startopstelling bij 3 spelers

De resterende doekkaarten, pingu´nkaarten en entertainerkaarten worden gedekt aan de rand van de tafel gelegd. De bovenste kaart van de entertainerstapel wordt zichtbaar op deze stapel gelegd.


Een spelbeurt
: Het tafelvlak stelt de ijsberg voor. De kaarten mogen wel aan de rand, maar niet over de rand of half op de tafelrand gelegd worden, want dan vallen ze van de ijsberg af. Er zijn verschillende fases in een beurt.

(8K)

achterkant pingu´nkaart

Eerst wordt er een pingu´nkaart uitgespeeld. Deze moet aan een reeds liggende kaart gelegd worden, dit mag ook diagonaal. Wanneer je een pingu´n legt aan een andere pingu´n met dezelfde kleur (horizontaal, verticaal of diagonaal), dan moet er een vergoeding betaald worden. Deze wordt van je punten afgetrokken. Je kunt ervoor kiezen om een eerder verdiende entertainerkaart af te leggen, want dan hoef je de vergoeding niet te betalen.

(19K)

enkele pingu´nkaarten

Vervolgens kun je een uitnodigingsmarker op een lege pingu´nkaart leggen. De marker kan uit je voorraad gehaald worden of van een andere pingu´nkaart afgehaald worden. Je mag de marker ook op een pingu´nkaart leggen die door iemand anders is neergelegd.

(16K)

alle zitplaatsen zijn gevuld

De witte stippen op de entertainerkaart stellen de zitplaatsen voor, die bezet moeten zijn voordat de entertainer met de voorstelling begint. Het doek valt wanneer het minimale aantal zitplaatsen gevuld is met pingu´ns. De rand van de tafel geldt als gevulde zitplaatsen. Wanneer het doek valt, worden alle omringende pingu´ns waar een uitnodigingsmarker op ligt gewaardeerd: de eigenaar van de uitnodigingsmarker krijgt het aantal punten dat op het fiche staat wanneer de pingu´n de voorstelling kan waarderen. Dit betekent dat de pingu´n het dier leuk vindt dat de voorstelling geeft en/of de attributen waarmee opgetreden wordt bewondert. De uitnodigingsmarker blijft na de waardering op de pingu´n liggen.

(5K)

het doek is gevallen

Er wordt een 'gevallen doek'-kaart op de plaats van de entertainer neergelegd. De entertainerkaart is voor degene die de minste punten heeft ontvangen. Zijn er meerdere personen die hiervoor in aanmerking komen, dan wordt de entertainerkaart afgelegd. Degene die de laatste pingu´n heeft neergelegd, mag een nieuwe entertainerkaart neerleggen. Deze mag je niet zo neerleggen, dat deze of een andere entertainer meteen aan de voorstelling begint.

Het einde: Kan er geen kaart meer gelegd worden of kun je geen kaart meer pakken omdat een stapel kaarten op is, dan eindigt het spel onmiddellijk.

(12K)

achter- en voorkant van de aktiekaart

De punten op de scorekaarten worden nog vermeerderd met de bonuspunten. Er zijn bonuspunten te verdienen met de entertainerkaarten die je tijdens het spel gespaard hebt.
- +2 punten per entertainerkaart die overeenkomt met de aktiekaart (in bovenstaand voorbeeld zijn dat de entertainers met een fiets)
- +5 punten wanneer je de meeste entertainerkaarten van een bepaald dier hebt (bij gelijke stand 3 punten)

De winnaar is degene met de meeste punten. Bij gelijk spel wordt degene met de meeste bonuspunten de winnaar. Blijkt dit ook geen oplossing te bieden, dan wint degene die het kleinste is.


Waardering: Een hartstikke verzorgd spel met een leuk thema en mooie bijpassende tekeningen. Hoewel met de hand getekend, ziet het er heel verzorgd uit. Wat mij betreft een heel goed spel. Leuk voor tussendoor, voldoende strategische mogelijkheden en met een behoorlijke tijdsduur. Goed.

(2K)


Opmerking Sandra
: In de spelregels staat dat de aktiekaart zichtbaar neergelegd moet worden. Mijn ervaring is dat het leuker is om verborgen te houden naar welk voorwerp jouw voorkeur uit gaat. Je kunt er dus voor kiezen om de aktiekaart voor jezelf te houden.

Eight Foot Llama is een Canadese spellenuitgever en ze stonden met dit spel op de spellenbeurs van Essen in 2003. Ze wisten me nog een leuke anekdote te vertellen over het ontwerp van de kaartjes. De maker heeft het thema en de regels verzonnen. Daarna is er een opdracht naar de kunstenaar gegaan: maak bij dit spel behorende tekeningen. Hoe een zeehond op een eenwieler moest zitten, dat was nou een probleem voor de kunstenaar (die het mijns inziens heel goed heeft opgelost).

(2K)


Strategie
: Bij dit spel is het zaak ervoor te zorgen niet teveel punten kwijt te raken door pingu´ns van eenzelfde kleur naast elkaar te leggen. Zorg dat je overal een graantje mee pikt. Wanneer door jou uitgenodigde pingu´ns voornamelijk in een hoek van het spel zitten, loop je kans veel punten en entertainerkaarten mis te lopen op andere plaatsen in het spel. Het duurt namelijk best wel even (een uitnodigingsmarker per ronde), voordat je weer op andere delen van de ijsberg aanwezig bent. .

(2K)


Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Sandra voor de beschrijving en de afbeeldingen