Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Too Many Cooks

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

Titel: Too Many Cooks
Ontwerp:
Reiner Knizia
Tekeningen:
 John Vetter
Producent: 
R & R Games
Aantal spelers: 
2-5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 
45 minuten
 

Too Many Cooks

 (14K)

Spelmateriaal:
52 speelkaarten, 25 menukaarten, 36 fiches

Introductie: De spelers proberen zoveel mogelijk sterren te verzamelen door in 5 kookbeurten zo goed mogelijk hun soep te klaar te maken: erwtensoep, uiensoep, champignonnensoep, pepersoep of helemaal geen soep. 

(25K)

De vijf verschillende menukaarten

Voorbereiding: Elke speler krijgt een set van 5 verschillende menukaarten toebedeeld. Daarnaast krijgt elke speler 13 speelkaarten (bij 5 spelers worden alle kaarten opgedeeld). Elke speler krijgt een fiche van 5 sterren. De spelers selecteren tegelijkertijd welk menu ze willen volbrengen.

Een spelbeurt: Om beurten spelen de spelers een kaart uit. De eerste speler bepaalt de soort. Het is verplicht de soort te volgen, tenzij je deze niet meer hebt. Dan mag je spelen wat je wilt. Zodra iemand een peperkaart heeft gespeeld, mag iedereen spelen wat hij wil (want dan is de soep toch al verknald). Alle gespeelde kaarten worden telkens bij elkaar opgeteld, totdat de som 10 of meer is. Degene die daarvoor zorgt krijgt de slag en speelt een nieuwe kaart uit. Als je begint met een 10, dan is deze 0 waard. Verder is er nog de Boil-Over kaart, waarmee de soep overkookt en weer op 0 begint. De kaarten blijven dan echter gewoon in de slag liggen.

(5K)(6K)

Bouillon blokje en een Overkook kaart

Punten en strafpunten: Afhankelijk van de soort soep die je gaat maken, zijn de kaarten in de slagen punten of strafpunten waard. Als je erwtensoep maakt, zijn alle erwtensoepkaarten 1 punt waard, maar alle pepersoepkaarten zijn 1 strafpunt waard. Hetzelfde geldt voor de uiensoep en de champignonnensoep. Pepersoep zelf is echter een uitzondering. Hier zijn alle pepersoepkaarten 1 punt waard, maar alle bouillonblokjes, ongeacht de kleur, 1 strafpunt. Als je geen soep wilt maken, dan zijn alle kaarten 1 strafpunt waard.

(5K)(5K)(5K)

Pepersoep, uiensoep en champignonnensoep

Zodra iemand geen kaart meer kan spelen, omdat hij er geen meer heeft, is de ronde ten einde en kunnen de punten worden geteld. De punten worden uitgekeerd in sterrenfiches en in het geval van strafpunten, moet je sterren betalen. De menukaarten worden afgelegd en de spelers krijgen nieuwe kaarten uitgedeeld.

Het einde: Als er vijf keer een soep is gemaakt, zijn alle spelers door hun menukaarten heen. De speler met de meeste sterren heeft nu het spel gewonnen.


Waardering: Too Many Cooks is een grappig kaartspelletje, dat telkens toch weer anders loopt dan je had gewenst. Er zit best een grote geluksfactor in, maar dat stoort eigenlijk niet. Je beleeft in ieder geval veel lol tijdens het spelen. Aanrader.

(3K)

Opmerking: De 'Geen Soep' kaart is erg lastig. Je kunt er veel sterren mee verliezen. Het is dan ook niet verstandig deze tot het einde te bewaren, maar hem in te zetten als je nog niet veel sterren hebt verdiend. De andere spelers zullen dit echter ook proberen, dus dan is er altijd wel iemand die de pineut is.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2003