Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Einfach Tierisch / Beestenveiling

   Spelbeschrijving

Titel: Einfach Tierisch / Beestenveiling
Ontwerp: Reiner Knizia
Tekeningen: Björn Pertoft - Markus Wagner
Producent: Amigo / University Games
Aantal spelers: 3-5
spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten
Taal: Duits / Nederlands - Frans

Einfach Tierisch / Beestenveiling

Spelmateriaal:
55 geldkaarten, 16 dierkaarten, spelregels

 

Introductie: Als steenrijke dierenverzamelaar ben je op zoek naar wilde dieren. Kun je een feestbeest of een boekenwurm goedkoop op een veiling op de kop tikken? Je kunt echter alleen winnen als je ook nog voldoende geld over hebt.

 

geldkaarten uit de twee versies

Voorbereiding: Elke speler krijgt een eigen setje geldkaarten in de waardes 1, 2, 3, 4, 6, 8, 10, 12, 15, 20 en 25. De dierkaarten worden goed geschud en als stapel in het midden gelegd. Er wordt bepaald wie de startspeler wordt.

 

 

enkele dieren en de achterkant van de kaarten uit Einfach Tierisch
Beresterk komt uit Beestenveiling

 

Een spelbeurt: De startspeler draait de bovenste kaart om van de stapel. De kaart wordt geveild. Om beurten leggen de spelers een geldkaart open voor zich neer of stappen uit de veiling en nemen hun geldkaart(en) weer terug. Telkens als je aan de beurt bent mag je geldkaarten bijleggen, mits je bod maar hoger wordt dan dat van de andere biedingen. Ben je de laatste speler die niet is uitgestapt, dan win je de veiling. Je geld gaat uit het spel en je voegt het dier toe aan je verzameling.

 

Dit is de manier waarop de "normale" veilingen verlopen. Er zijn echter drie dieren met een zwarte rand. Deze veilingen verlopen anders. De speler die als eerste uitstapt wint de veiling en behoudt zijn geld. Alle andere spelers zijn hun geboden geld kwijt. Er zit dus een addertje onder het gras bij deze dieren:

 

 

De gier halveert je eindscore. (Krokodillentranen in Beestenveiling)

 

 

De haai levert 5 strafpunten op. (Pechvogel in Beestenveiling)

 

 

De pechvogel zorgt ervoor dat je een van je andere dieren verliest. Een dier dat je al eerder hebt gekocht, of als je die niet hebt, dan je eerstvolgende dier (met een waarde van 1 tot 10). (Zieke hond in Beestenveiling)

 

 

een dier met een lichtblauwe achtergrond
Trotse Pauw komt uit Beestenveiling

 

Er zijn vier dieren met een lichtblauwe achtergrond: de gier en ook drie positieve dieren.


Het einde: Het spel eindigt zodra het vierde dier met een lichtblauwe achtergrond wordt omgedraaid. Dit dier wordt niet meer geveild. Voordat iedereen zijn eindscore kan berekenen, wordt er nog gekeken naar het overgebleven geld. De speler met het minste geld, ligt uit het spel, ongeacht zijn eindscore. Winnaar is de speler met de hoogste eindscore. 

 


Waardering: Einfach Tierisch / Beestenveiling is een geweldig listig kaartspelletje. Hele simpele regels, maar toch voortdurend hele lastige beslissingen. Als enige minpuntje kan ik het onverwachte einde van het spel noemen. Het spel kan al bij de vierde kaart afgelopen zijn. Super.

 


Opmerking Spelmagazijn: Om te voorkomen dat het spel veel te vroeg eindigt, kun je misschien het beste een willekeurige blauwe kaart tussen de laatste 4 kaarten van de stapel schudden. Dan blijft het einde onverwacht, maar wordt toch het grootste deel van de stapel gebruikt.

 

De namen van de dieren zijn specifieke Duitse woordgrapjes.

 

De Nederlandse editie van University Games heeft andere afbeeldingen en andere namen. De gewijzigde afbeeldingen zijn prima geslaagd.

De kwaliteit van de kaarten blijft helaas achter bij de Duitse versie. Ook is het doosje van de Duitse versie veel handzamer.

Op de website van University Games kun je het spel online tegen de computer spelen. Let op: de spelregels verschillen enigszins van het kaartspel. 


Strategie: Geef niet te snel je geld uit. Zorg dat je voldoende "klein" geld overhoudt om flexibel te blijven. Houd goed in de gaten hoeveel geld iedereen nog over heeft. Je hoeft maar 1 meer over te houden dan de speler met het minste geld. Denk aan de pechvogel. Zorg dat je een goedkoop dier achter de hand hebt om weg te geven. Het zou zonde zijn als je net een dure leeuw hebt gekocht en deze direct weer moet inleveren.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan University Games voor een recensie exemplaar