Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Experiment |
Spelbeschrijving
Titel: Experiment Ontwerp: Tim de Rycke en Sander Vernyns Tekeningen: Kennet van Bogget Producent: SandTimer Aantal spelers: 3 tot 6 spelers Leeftijd: vanaf 8 jaar Speelduur: 30 minuten Taal: Nederlands, Engels, Duits, Frans |
Experiment
Spelmateriaal: 1 startspelerkaart, 57 opdrachtkaarten, 60 open labokaarten, 24 geheime labokaarten, 54 invloedskaarten en 4 overzichtskaarten |
Geschreven door: Enrico van Kessel
een spelsituatie
Introductie: Je bent in het laboratorium aan het werk en krijgt daar opdrachten om flesjes met chemische vloeistoffen te verzamelen en met elkaar te mengen. Je moet hierbij wel voorzichtig met de vloeistoffen omgaan, want voor je het weet laat je een flesje vallen of veroorzaak je een explosie. Wie aan het einde van het spel de meeste punten verdiend heeft, wordt uitgeroepen tot beste laboratorium-assistent.
Opdrachtkaarten
Voorbereiding:
Iedere speler krijgt een set invloedskaarten met de waardes 1, 4 en 7. Zijn er
minder dan 6 spelers, dan wordt er vervolgens voor iedere speler die er minder
meedoet één set van 1, 4 en 7 uit de resterende invloedskaarten afgelegd. De
resterende invloedskaarten worden geschud en gedekt neergelegd. Schud de
opdrachtkaarten en geef iedere speler er één. De resterende opdrachtkaarten
worden op een gedekte stapel gelegd. De bovenste 3 kaarten worden opengedraaid
en naast de stapel gelegd. De open labokaarten worden geschud. Hiervan worden er 1 minder dan
het aantal spelers open neergelegd naast de 2 geheime labokaarten. De overige
open labokaarten zijn de volgende ronde pas weer nodig. Op de open labokaarten
staan vloeistoffen in de primaire kleuren (rood, geel, blauw) afgebeeld. De geheime labokaarten worden eveneens geschud en op
een gedekte stapel gelegd. De 2 bovenste kaarten worden gedekt naast elkaar op
tafel gelegd. De overige kaarten worden opzij gelegd en zijn pas de volgende
ronde nodig. Op de geheime labokaarten staan secundaire kleuren afgebeeld (dit
zijn de mengkleuren van de primaire kleuren: oranje, groen en paars). Daarnaast
zitten er enkele kaarten tussen met een gebroken flesje en ook een
explosiekaart.
De jongste speler wordt startspeler en krijgt de startspelerkaart.
Invloedskaarten
Een spelbeurt:
Het spel wordt gespeeld in 12 rondes. Iedere ronde bestaat uit 3 fases:
Fase 1: Bepalen van de invloed van de spelers
Om de speelvolgorde voor deze ronde te bepalen wordt er voor elke speler 1 open en 1 gedekte invloedskaart gelegd. Je mag nu uit je hand één invloedskaart gesloten op een van beide kaarten leggen. De overblijvende kaart neem je op handen, zodat je weer 3 handkaarten hebt. Vervolgens worden alle invloedskaarten open gelegd. Per speler worden de waardes opgeteld. De speler met de hoogste totale waarde mag de beide geheime labokaarten bekijken en weer gedekt terug op hun plaats leggen.
In de laatste ronde worden er geen invloedskaarten voor de spelers gelegd. In plaats daarvan telt de som van de 3 invloedskaarten die je nog in je hand hebt.
Fase 2: Kiezen van een labokaart of een nieuwe opdrachtkaart
De speler met de tweede grootste invloed mag als eerste één labokaart uit het midden kiezen. Hierbij heb je de keuze tussen openliggende en gedekte kaarten. De gedekte kaarten zijn vaak kaarten waarop meer of waardevollere vloeistoffen staan, maar je loopt ook het risico om een flesje kapot te laten vallen (je moet hierdoor een labokaart van jezelf afleggen) of zelfs een explosie te veroorzaken (alle spelers moeten een labokaart afleggen). De gekozen kaart leg je open voor je neer. Behalve het kiezen van een labokaart heb je ook de mogelijkheid om een extra opdrachtkaart uit te kiezen. Dit mag zowel een open liggende als een opdrachtkaart van de gedekte stapel zijn. Nadat deze speler een keuze heeft gemaakt, is de speler met de grootste invloed aan de beurt. Vervolgens komen de overige spelers op volgorde van hun invloed aan de beurt. De speler met de minste invloed wordt onmiddellijk de nieuwe startspeler.
Open labokaarten
Fase 3: Vervullen van opdrachten
Beginnend bij de startspeler mogen de spelers met de wijzers van de klok mee hun opdrachten vervullen. Om een opdracht te vervullen, moet je precies de op de opdrachtkaart afgebeelde vloeistoffen voor je hebben liggen. De primaire kleuren op de kaarten mag je hierbij ook gebruiken om een mengkleur te maken. Kaarten met gele en blauwe vloeistof mag je bijvoorbeeld gebruiken als een groene vloeistof. Een joker mag je gebruiken voor een primaire kleur naar keuze.
Als je een opdracht hebt vervuld, leg je de gebruikte labokaarten af en kies je een nieuwe opdrachtkaart. Hierbij heb je de keuze tussen een open of gedekte kaart. Als je voor een open opdrachtkaart hebt gekozen, dan wordt er weer een nieuwe opdrachtkaart opengedraaid. Heb je nu de mogelijkheid om met je resterende labokaarten nog een opdracht te vervullen, dan mag je dit doen. Je kiest daarna wederom een nieuwe opdrachtkaart uit.
Als alle spelers hun opdracht uit hebben kunnen voeren, worden er weer nieuwe gedekte en open labokaarten op tafel gelegd en kan de volgende ronde beginnen.
Enkele geheime labokaarten
Het einde:
Het spel eindigt aan het einde van fase 3 van de 12e ronde. Je telt nu de punten
op van de opdrachtkaarten die je vervuld hebt. De speler met de meeste punten is
de winnaar.
Waardering: Experiment is een kleurrijk kaartspel, waarmee je een gezellig half uurtje hebt. Doordat je de opdrachtkaarten van je tegenspelers niet kent, heb je helaas niet erg veel invloed op je tegenspelers. Hoewel de interactie niet groot is, heb je niet het idee alleen maar met je eigen spel bezig te zijn. Het is vaak erg verleidelijk om een geheime labokaart te pakken, maar het risico op een foute kaart is groter dan je denkt. Dit leidt natuurlijk tot grote hilariteit bij je tegenspelers. Leuk
Opmerking Enrico:
Experiment heeft de Games & Toys Awards Belgium 2006 gewonnen voor het beste
prototype van een kaartspel. Aan de prijs zat een uitgave van het spel in een
oplage van 1000 exemplaren verbonden.
Het spelmateriaal ziet er prima uit. De kaarten kunnen in de doos wel gemakkelijk door elkaar raken.
De Duitse, Engelse en Franse vertaling zijn gemaakt door spelers die de betreffende taal als moedertaal hebben.
Om de geluksfactor van de invloedskaarten te verminderen, kun je ervoor kiezen om iedere speler met een set invloedskaarten van 1 t/m 6 te laten spelen. Je legt nu iedere beurt in fase 1 telkens één kaart uit. Na 6 ronden heb je al je kaarten uitgespeeld en mag je de volgende ronde weer met een complete set spelen.
Experiment tijdens Spiel 2006
Opmerking
Spelmagazijn: De tweede editie van het spel zal in december 2006 in de winkels liggen in de Benelux en ook al hier en daar in enkele andere landen.
Een enkele keer kan het in het spel flink tegenzitten. Hoe goed je ook speelt, je hebt dan helemaal niets in te brengen. Dat is een minpuntje, maar gelukkig hoef je daar geen uren tegen te worstelen en is er snel weer tijd voor een revanche.
Strategie:
Het is niet verstandig om al te vaak het risico te nemen om te gokken bij het
pakken van een geheime labokaart. Als je een kapot flesje pakt, heb je niet
alleen deze ronde geen vloeistof, maar ben je ook nog een vloeistof van een
andere ronde kwijt. Je verliest zo dus 2 van de 12 rondes.
Je kunt er in het begin voor kiezen om een tweede opdrachtkaart te pakken in plaats van een labokaart. Je hebt dan de rest van het spel telkens de keuze uit 2 opdrachten. De consequentie is echter wel dat je een vloeistof minder hebt kunnen pakken.
Als je een opdracht vervuld hebt en je een nieuwe opdrachtkaart mag pakken, kijk dan niet alleen naar je eigen labokaarten maar ook naar die van je tegenstanders. Het is best mogelijk dat iemand anders precies de combinatie voor zich heeft liggen waarvan een opdrachtkaart open ligt. Het kan dan verstandig zijn om zelf deze opdrachtkaart te pakken.
Links:
Spellink (in een nieuw venster) voor andere recensies over Experiment.
Naar overzicht van spelbeschrijvingen
|
Met dank aan Enrico voor de beschrijving en de afbeeldingen