Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Streetsoccer

   Spelbeschrijving

Titel: Streetsoccer
Ontwerp: Corné van Moorsel
Tekeningen:
Christof Tisch
Producent:
Cwali
Aantal spelers: 2 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 15-30 minuten
Taal: Nederlands, Engels, Duits, Frans

Streetsoccer

Spelmateriaal:
spelbord, 2 voetbalteams van elk 5 figuren, 2 scorestenen, 1 wit blokje (de bal), 1 dobbelsteen en 1 zwart schijfje (tijdbalkfiche)

 

Introductie: Streetsoccer simuleert een partijtje voetbal op een veldje bij jou in de wijk. Net als bij het 'normale' voetbal, is het de bedoeling om meer doelpunten te scoren dan je tegenstander. Dit bereik je door jouw spelers goed op te stellen en door slim teamspel de verdediging van je tegenstander uit te spelen. Zorg er wel voor dat je je eigen verdediging niet verwaarloost, want voor je het weet ligt de bal al weer aan de andere kant van het veld.

 

 

een spelsituatie


Voorbereiding: Beide spelers krijgen 5 voetballers. De eerste speler plaatst 1 voetballer op het veld, daarna plaatsen ze om beurten twee keer twee spelers en de laatste speler, plaatst uiteindelijk nog zijn 5e voetballer. De keeper is de enige die in een van de twee doelvakjes mag gaan staan. Verder zijn er nog enige restricties voor het plaatsen van de spelers. Het tijdbalkfiche wordt op het eerste vakje gezet, de beide scorefiches op nul. Beide spelers gooien de dobbelsteen en degene die het hoogste gooit, neemt de aftrap en wel zoveel vakjes als het verschil tussen de beide dobbelsteenworpen.
 

het spelbord

 


Een spelbeurt: Om beurten gooien de spelers de dobbelsteen. Deze bepaalt het aantal acties dat de speler mag doen. De eerste actie die hij doet is het verplaatsen van één voetballer om de bal te bereiken. Hij mag alleen horizontaal en verticaal verplaatsen. Als hij de bal bereikt en hij heeft nog actiepunten over, dan mag hij de bal schieten. Het schieten gebeurt in een rechte lijn (ook diagonaal) en de bal mag eenmaal van richting veranderen met een flauwe bocht. Als de bal een medespeler bereikt, wordt het aantal beschikbaar actiepunten met één verhoogd en wordt de bal verder geschoten. Net zolang totdat er geen actiepunten meer over zijn. Je bent dus verplicht alle actiepunten te gebruiken.

 


 

het scoren van een doelpunt

    

Als de bal via één van beide doelvakjes over de achterlijn gaat, dan is er een doelpunt gescoord. Het spel gaat dan weer verder met een doeltrap. Nadat beide spelers hun beurt hebben gedaan, schuift het tijdbalkfiche een stapje op.

 

 

de keeper en enkele spelers (er is ook een versie met rode en gele spelers)


Het einde: Zodra het tijdbalkfiche het einde bereikt (na 25 "speelminuten") is het spel afgelopen. In geval van een gelijke stand wordt er een "golden goal" gespeeld van 10 minuten. Is het dan nog gelijk, dan wint de speler die het laatste doelpunt scoorde.

 



Waardering: Streetsoccer speelt lekker vlot en je krijgt echt het gevoel dat je bal lekker aan het rondtikken bent. De dobbelsteen zorgt voor een aardige geluksfactor, waardoor je soms je aanval niet goed kunt afmaken en de tegenstander een counter krijgt. Dit kun je vergelijken met een verkeerde pass in het 'echte' spel. Hoewel de dobbelsteen een belangrijke rol in het spel speelt, is de geluksfactor toch redelijk beperkt. De strategie van de spelers heeft meestal de overhand. De wedstrijden verlopen in het algemeen zeer spannend en niet zelden zal het op een verlenging uitdraaien. Een nederlaag vraagt dan al snel om revanche! Leuk.

 

Opmerking: Het spel is in 2 varianten verkrijgbaar: in de kleuren rood en geel en in de kleuren blauw en oranje.

Het spelmateriaal is zeer goed verzorgd. Zelfs aan de rugnummers en namen van de spelers is gedacht. Hoewel het spelmateriaal los in de doos ligt, kan niets verloren gaan omdat het spelbord alles afdekt.

Je kunt het spel inmiddels via internet spelen tegen spelers uit de hele wereld. Je hoeft niet te wachten op de zet van de tegenstander. Je krijgt vanzelf bericht wanneer je weer aan de beurt bent. 

Het is bij het eerste spel even wennen, dat je maar één speler mag verplaatsen. Je zou je dobbelsteenworp het liefst verdelen over meerdere spelers. Maar als je over de eerste schrik heen bent, blijkt het verrassend goed te werken.

In eerste instantie lijkt het spel een geluksspel, omdat alles wordt gestuurd door de dobbelsteen. En dat kan natuurlijk soms flink tegenzitten. Maar uiteindelijk zal de beste speler toch de meeste overwinningen halen. 

Spelregelaanpassing: In de nieuwe editie van Streetsoccer is een kleine regelverandering aangebracht. In de eerste editie zetten beide spelers na een doelpunt hun keeper weer terug bij het doel, in de nieuwe editie doet alleen de speler die een tegendoelpunt heeft gehad dat. Bij de online spellen gebruiken Little Golem en Jij Bent de nieuwe spelregel, terwijl BrettSpielWelt de oude regel gebruikt.

In 2003 is Ronald Hoekstra van Spelmagazijn Nederlands kampioen Streetsoccer geworden en in 2004 zelfs wereldkampioen.


Strategie: Je kunt met een lage worp een tamelijk grote afstand overbruggen door je spelers zo op te stellen dat je pass via zoveel mogelijk spelers gaat. Hierdoor krijg je telkens een extra actiepunt.

Met enkele spelers naast elkaar tussen 2 tegenstanders in, kun je een pass tussen deze spelers blokkeren. Hiermee voorkom je dat je tegenstander de bal ver naar voren kan plaatsen.

Het is belangrijk in het spel om je spelers niet te ver uit positie te laten geraken. Dat is vaak nog veel belangrijker dan de bal te pakken. Zorg er, indien mogelijk, ook voor, dat je met een 6 altijd kunt scoren. Ook bijvoorbeeld als de tegenstander zojuist heeft gescoord. Dat kan namelijk precies.

Door het juist positioneren van je spelers kun je vaak voorkomen dat de tegenstander kan scoren.

Plaats je spelers niet diagonaal bij elkaar vandaan, maar met een zogenaamde paardensprong. Dan is het namelijk veel lastiger te blokkeren door de tegenstander.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Sandra en Enrico voor het bijwerken van de pagina.