Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Verslagen > De Uitdaging 21-09-2002

Titel (5K) Verslag

De Uitdaging, 21 september 2002

De Uitdaging 7

Verslag van Jeroen

"De uitdaging" is een spel waarbij teams van 2 personen proberen binnen 10 uur 100 opdrachten op te lossen. Deze opdrachten zijn vaak kennisvragen, maar ook zitten er doe-opdrachten bij. Al geruime tijd hadden Armand en Tamara een nieuwe Uitdaging klaarliggen. Het vinden van een geschikte datum bleek lastig, maar op de 21 september 2002 was het dan zover: de 7e Uitdaging gaat van start. Jeroen zou in eerste instantie samen met Monique meedoen, maar Monique moest om gezondheidsredenen afhaken. Sacha was echter nog op zoek naar een teamgenoot, en zo werd het team samengesteld.

Om 10:00 uur werden de 5 deelnemende teams verwacht in de wachtruimte tussen spoor 3 en 4 van station Den Haag Hollands Spoor. De teams zijn: Ronald & Anneke, Seb & Leonie, Stefan & Hilde, Milly & Sabine en Sache & Jeroen. Sacha ging met het openbaar vervoer naar het station, terwijl Jeroen met de auto kwam. Het parkeren in de buurt van het station was allemaal betaald voor korte termijn, of je moest verder weg gaan staan. Dit leek Jeroen geen goed plan, dus even verder gereden naar de parkeergarage bij het Spui, vlakbij de bibliotheek. Van daaruit met de tram weer terug naar het station. Meteen bleek het eerste probleem: zijn gloednieuwe rugzak viel uit elkaar. Helaas, geen tijd om er iets aan te doen, hopelijk zijn er niet teveel verzamelopdrachten. Op het station aangekomen even een kaart kopen bij de boekhandel, en daar loopt Jeroen Armand en Tamara al tegen het lijf. Het is kwart voor tien als hij de wachtruimte binnenga. Jeroen is nog de eerste, maar al snel komen ook Milly & Sabine binnen gevolgd door Sacha en even later Seb & Leonie. De andere teams laten zich nog even niet zien.

Om stipt 10 uur geeft Armand de cd met de opdrachten en een paar vellen papier met extra informatie. Snel lopen Sacha en Jeroen het station uit, onderweg komen we Tamara nog tegen die nog weet te vertellen dat Ronald intussen ook aangekomen is. Sacha stelt voor om in een cafe of iets dergelijks de CD te gaan beluisteren en de vragen op te schrijven. Onder het genot van een kopje thee gaan ze in een snackbar daarmee aan de slag. De eerste vraag begint al goed: ze moeten telefoonnummers van de andere teams vinden. Na een kwartier komen twee andere mensen de snackbar binnenlopen: het blijken Stefan & Hilde te zijn die nog moeten beginnen. Snel ontfutselt Sacha hen hun beider telefoonnummers, terwijl ze 1 telefoonnummer aan hen geeft. Een beetje vals, maar zo is de voorsprong toch al 1 punt. Het blijkt dat in de loop van de dag een aantal items verzameld moeten worden. Voor deze verzamelopdrachten kun je flink wat punten krijgen.

Bij vraag 50 aangekomen blijkt dat de tweede helft van de vragen en opdrachten vooral over Leiden gaan, dus het ziet er naar uit dat de dag in twee plaatsen zal plaatsvinden. Na nog een paar vragen beluisterd te hebben besluiten Sacha en Jeroen maar op pad te gaan. Een van de opdrachten is namelijk dat vóór 11 uur de naam van de hoofdstad van Burkina Faso moet worden ingesproken op het antwoordapparaat van Armand en Tamara, en voor 12 uur de eerste zin van het nieuwe album van Haagse Harry. Vanaf station Den Haag Hollands Spoor denken ze de tram richting centrum te nemen, maar hij gaat echter naar het Centraal Station. Op zich geen ramp want daar kunnen ze de VVV bezoeken en er is vast wel een boekhandel. Ook moeten ze foto's maken van een aantal adressen en dus een fotorolletje kopen. Bij de Bruna vinden ze inderdaad het juiste stripalbum en ook de titel van ut Groen-Geile Boekie. Terwijl Jeroen de zin inspreekt op het antwoordapparaat koopt Sacha een fotorolletje.

Vervolgens splitsen ze het team op: er zijn een aantal opdrachten te doen in Den Haag en er moet flink wat opgezocht worden. Sacha gaat de foto's nemen en voor een verzamelopdracht een tasje van Maison de Bonneterie ophalen. Een van de adressen zit een eind buiten de stad, dus die kan dan op weg naar Leiden wel gefotografeerd worden. In de tussentijd kan Jeroen dan alvast de kennisvragen opzoeken op het internet in de bibliotheek. In de bibliotheek zitten nog meer teams die druk aan het zoeken zijn. Sommige vragen zijn makkelijk te vinden, terwijl andere vragen niet direct tot een oplossing leiden. Die slaat Jeroen dan eerst maar over. Als later Sacha binnenkomt heeft ze de foto's gemaakt en is Jeroen al bij opdracht 25 aanbeland. Hij geeft Sacha een lijstje van de vragen die hij nog niet had opgelost zodat ze gelijktijdig aan de slag kunnen. Aan het begin van de middag hebben ze de antwoorden zo goed en zo kwaad als het ging ingevuld. Ze besluiten om naar Leiden te gaan en onderweg de rest van de vragen te beluisteren. Maar eerst nog even de laatste foto maken.

Ai, blijkbaar hebben zowel Jeroen als Sacha in eerste instantie niet goed gekeken: het laatste adres ligt ook in het centrum. Helaas zitten ze nu al in de auto. Tot overmaat van ramp is het centrum afgesloten en moeten ze er dus omheen rijden. Gehinderd door allerlei kleine straatjes, eenrichtingsverkeer en onaangekondigde obstakels komen ze dan toch nog bij het laatste adres aan. Jeroen weet zijn auto even asociaal op straat stil te zetten en springt eruit om de foto te maken. Daarna snel op weg naar Leiden en de rest van de CD beluisteren.

De enige opdracht met foto's is nog om foto's te maken van de andere teams op het station in Leiden. Sacha en Jeroen besluiten om dit niet te doen, omdat je er toch geen echte voorsprong mee kan maken. In Leiden zullen ze dus de foto's laten ontwikkelen. Maar eerst moet geparkeerd worden. Op zoek naar een parkeergarage leiden de borden juist weer helemaal uit het centrum, dat kan niet goed zijn. Op de bonnefooi gaan ze dan maar op zoek naar een geschikte parkeerplaats. Ineens herkent Sacha een café van 1 van de opdrachten. Ze moeten de naam van het nabijgelegen studentenhuis weten. Jeroen springt uit de auto en noteert de naam op het bordje: Rap 52. Maar wacht eens even: dat is slechts een afkorting van het adres, is dat ook wel de naam van het studentenhuis? Voor de zekerheid belt hij aan, en een bereidwillige studente vertelt hem dat de naam van het huis 'het Heksenpand' is. Maar goed dat hij even aangebeld heeft. Snel gaan ze weer verder in de auto, en vinden een parkeerplaats aan de rand van het centrum.

Ook hier zal het team zich weer splitsen. Gezamenlijk worden nog de foto's weggebracht, maar daarna zal Jeroen op zoek gaan naar een voorwerp uit Naturalis, een krantje 'Het op zondag' en de foto's weer ophalen. Sacha gaat meteen naar de bibliotheek om de resterende kennisvragen op internet op te zoeken. Naturalis blijkt een flink eind lopen te zijn. Volgens de kaart ligt het vlak achter het station, maar dat was al een flinke wandeling en ook dan moet er nog een aardige weg afgelegd worden. Eenmaal binnen is een gratis folder snel gevonden. Nu op zoek naar het zondagskrantje. De kiosken hebben de krant echter nog niet, dat is een tegenvaller. Dan maar huis aan huis aanbellen en vragen of ze nog een exemplaar hebben. Bij het eerste huis gaat het wat onhandig: ze blijken een nee-sticker op de deur te hebben en dus wat het nogal dom om hier aan te bellen. Vervolgens blijkt bijna de hele straat die sticker opgeplakt te hebben. Toch vindt Jeroen uiteindelijk iemand die haar exemplaar wel wil afstaan. Inmiddels is het al bijna 4 uur, het tijdstip waarop de foto's afgehaald kunnen worden. De foto's zijn in elk geval gelukt, en Jeroen snelt naar de bibliotheek.

Sacha is daar al een heel eind met de opdrachten. De tijd begint echter wel wat te dringen, want de bibliotheek sluit om 5 uur en er staan nog wel wat lastige vragen open. Gezamenlijk gaan ze verder en vinden toch nog een paar antwoorden. Als ze om 5 uur de bibliotheek verlaten zijn de meeste opdrachten opgelost. Enkele vragen die nog open staan zijn o.a. uit welke coupures bestond het tientje van Lieftinck, waaraan dankt de Black Box zijn naam, in welke plaats en wijk werd de film Flodder opgenomen, en nog een paar lastigheidjes. Besloten wordt om eerst nog wat te eten en drinken te kopen voor het eindspel (dit waren 2 opdrachten). Vervolgens gaan ze bij McDonalds maar wat eten en spreken de resterende plannen door.

Tijd om te internetten is er niet meer, maar wel kunnen ze nog proberen de open vragen op te lossen door familie en kennissen in te schakelen. Ook de bonusvraag moet nog gedaan worden: de namen en titels achterhalen van de achtergrondmuziek op de cd. Aangekomen bij de auto wordt de hele cd afgeluisterd en de titels opgeschreven. Bij sommige nummers is er even twijfel over de uitvoerend artiest of de exacte titel, dus daarvoor maar weer bellen. Naast deze bonusvragen lukt het niet echt om de andere openstaande vragen op te lossen. Ze besluiten dan maar vroeg naar het huis van Armand en Tamara te gaan zodat ze in elk geval een voordeeltje hebben bij het eindspel.

Ruim op tijd staan ze daar voor de deur, maar proberen toch nog wat mensen te bellen. Familie van Jeroen weet uit een encyclopedie nog te halen dat het tientje van Lieftinck uit papieren guldens en rijksdaalders bestond. Sacha probeert nog de schrijver van een boek te achterhalen. Als het tegen half acht loopt besluiten ze toch maar naar binnen te gaan. Ze hebben nog geen andere teams zien arriveren en zijn dus waarschijnlijk de eersten.

Binnen blijkt dat vermoeden juist te zijn, en ze kunnen nog mooi even een Maxima boetseren uit een stuk ontbijtkoek. Even later komen ook Ronald en Anneke binnen en dan gaat het sneller: Seb & Leonie, en Milly & Sabine zijn er al snel. Het wachten is nu op Stefan & Hilde. Deze bellen inderdaad op dat ze het huis niet kunnen vinden en worden door Armand naar de juiste straat geleid.

Eenmaal compleet worden de punten geteld. Sacha en Jeroen zien dat andere teams de formulieren verder hebben ingevuld en vrezen dan ook veel punten mis te lopen. De grootste concurrentie komt wellicht van Ronald & Anneke omdat Ronald als enige speler naast Sacha al eens eerder heeft meegedaan. De verzamelopdrachten leveren 16 punten op voor het team van Anneke & Ronald en ook voor Sacha en Jeroen. De andere teams hebben hier minder punten mee gehaald, dus de voorspelde concurrentie lijkt correct ingeschat. Nu maar hopen dat we voldoende vragen correct hebben opgelost. Een voordeeltje is er al: enkele teams hebben de bonusopdracht gemist en wisten dus helemaal niet dat je de liedjes moest benoemen.

De kennisvragen worden met een soort spel afgehandeld. De teams kiezen om beurten een vraag uit die zijzelf als eerste mogen beantwoorden. Hebben ze het antwoord goed, dan krijgen ze het volle aantal punten van die vraag. Alle andere teams die de vraag ook correct beantwoorden krijgen de helft van het aantal punten van die vraag. Omdat Sacha en Jeroen als eerste team waren binnengekomen mochten zij als eerste beginnen. Om zoveel mogelijk punten te scoren werden de vragen van 6 punten bijna allemaal als eerste afgehandeld, behalve die waar het antwoord niet op wist. Dit proces kostte uiteindelijk nogal veel tijd, vooral ook omdat de teams nog wel eens in discussie gingen over de juistheid van de antwoorden.

Toch kwam het einde langzaam maar zeker in zicht, en toen de laatste vragen beantwoord waren kon elk team zijn score berekenen.

  1. Sacha & Jeroen, 212 punten
  2. Anneke & Ronald, 195 punten
  3. Hilde & Stefan, 173 punten
  4. Leonie & Seb, 150 punten
  5. Milly & Sabine, 127 punten

Sacha en Jeroen hadden deze 7e uitdaging dus gewonnen! Spelmagazijn had het spel Morgenland ter beschikking gesteld, en natuurlijk was daar de wisselbeker! Toch wel een tikje verrast door de overwinning werden Sacha en Jeroen gefeliciteerd met de overwinning. Aangezien het inmiddels al laat was geworden vertrokken de meeste deelnemers snel naar huis. Jeroen en Seb & Leonie bleven nog eventjes napraten alvorens ook zij huiswaarts keerden.

Op de terugweg was een file voorspeld op de A4 voor Hoofddorp, maar die kon nu keurig omzeild worden door via Nieuw Vennep te rijden. Toen Jeroen thuis kwam voelde hij pas goed hoe moe hij was geworden van deze enerverende dag. Wel moest hij natuurlijk eerst Monique nog het hele verhaal uit de doeken doen.

© 2001 - 2006 Spellenstapel


De Uitdaging 2002


 

Andere Uitdagingen in Spelmagazijn:


Naar De Uitdaging
Naar verslagenoverzicht

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Spellenstapel voor het verslag