Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > De Uitdaging > De Uitdaging 5

Titel (5K) Evenement

Datum: 11 september 1999
Locatie: Utrecht
Organisatie: Ronald I

De Uitdaging 5

 

Oorspronkelijk zouden Pepijn & Jan-Willem deze Uitdaging organiseren, maar dat was flink tegengevallen. Gelukkig was Ronald I op tijd en had weer een pittige Uitdaging in elkaar gedraaid. Het was schitterend weer, maar eigenlijk veel te warm. Sommige vragen waren niet duidelijk te horen en over het algemeen vrij lastig. Het werd een echte Uitdaging en alle deelnemers bleken zeer enthousiast. De gedoodverfde winnaars wonnen inderdaad, maar de voorsprong was niet echt groot.

De voorbereiding
Het aantal deelnemende koppels viel flink tegen. Verhuizingen, ontgroeningen, zwangerschappen, roeiwedstrijden, alles leek tegelijk te komen. Uiteindelijk waren er 4 deelnemende koppels. 2 daarvan bestonden louter uit deelnemers die al hadden eens hadden gewonnen: Rutger & Henk-Jan en Esther & Astrid. Het eerste koppel was overtuigd van een naderende overwinning. De andere twee koppels waren Sacha & Marieke en Marleen & Anton. Alleen Sacha had ervaring met de Uitdaging, voor de anderen was het een compleet nieuwe gewaarwording. Sacha & Marieke waren als enige met het openbaar vervoer en dat was misschien een klein nadeeltje. Marleen & Anton kwamen door verkeersdrukte maar liefst 25 minuten te laat, een flinke tegenvaller voor ze.

Anton & Marleen

Het bandje
De opgaven bleken vrij pittig te zijn en de teams moesten flink aan de bak. Toch was dat niet negatief, want des te meer voldoening gaf een gevonden antwoord. Sommige vragen waren lastig te verstaan door de achtergrondmuziek. De fragmenten van televisie waren allemaal erg zacht en vaak moeilijk te horen. Al met al toch een dikke voldoende voor het bandje en de vragen volgens mij. Volgende keer nog beter en iets minder checkpoints. Nog steeds hebben mensen die naar huis kunnen voordeel en ook het openbaar vervoer geeft nog een nadeeltje. Daar moet ik nog eens goed over nadenken.

Marieke & Sacha

Het eerste checkpoint
Twee teams kwamen opdagen voor deze gratis punten. Sacha & Marieke kozen er specifiek voor om niet te komen, terwijl Marleen & Anton zover nog niet waren op het bandje. Rutger & Henk-Jan op weg naar The Joker om het Duitse spel te achterhalen. Als enige slaagden ze daarin. Terwijl ze daar waren, belde Esther net voor Mens-Erger-Je-Niet. Ondertussen kwam ik Marleen & Anton tegen. In 2 uur hadden ze al 4 antwoorden gevonden. Oei, dat ging nog niet best, maar langzaam maar zeker kregen ze de smaak te pakken.

Astrid & Esther

Het tweede checkpoint
De carpoolplaats nabij Vinkeveen. In de brandende zon kwam ik daar veeeel te vroeg aan. Ook Esther & Astrid waren te vroeg. Ze besloten daar maar te gaan puzzelen. Meteen toen Rutger & Henk-Jan arriveerden gingen ze er vandoor. Esther wilde voor Rutger thuis zijn om de ansichtkaart te bemachtigen. De teams hadden inmiddels zo'n 35 vragen opgelost en we zaten precies op de helft. Ik ging naar huis de aankomst voorbereiden.

Het derde checkpoint
Om half vijf vertrok ik weer om ijsjes te kopen voor de deelnemers. Het was namelijk verschrikkelijk warm. Ik nam mijn plaatsje langs de Amstel in, in afwachting van de teams. Marleen & Anton verschenen als eerste. Ze vroegen zich af hoe ik zoveel vragen bij elkaar had verzonnen, maar blijkbaar vonden ze het toch best leuk. De ijsjes smaakten prima. Ook Rutger, Henk-Jan, Esther en Astrid verschenen. Sacha & Marieke had ik sinds de start nog niet gezien. Snel naar huis om de teletekstvraag zelf ook even te noteren en een hapje te eten.

Henk-Jan

Het eindspel
Als laatste koppel arriveerden Rutger & Henk-Jan, precies op tijd. De punten die de teams konden verdienen waren paperclips, die werden gespaard in een bekertje. De scores bleven dus tot het eind geheim. Echt spectaculair is het eindspel niet. In een rap tempo worden de vragen doorgenomen. Eerst maar eens de verzamelvragen. Alle teams hadden goed hun best gedaan. Daarna de opzoekvragen. Om beurten mochten de teams een vraag kiezen waar ze maximale punten uit konden halen. Gelukkig konden de meeste vragen zonder discussie worden afgewikkeld. Enkele twistpunten konden in het algemeen goed worden afgewikkeld. Alleen de vraag over de uitdrukking van kapitein Haddock viel niet mee, evenals de grootste veiligheidsspeld en de poster met kleding zonder mens of dier. De vraag over woorden zonder enkelvoud bleek erg onduidelijk. Tot slot de doevragen. Rutger deed het nog het best met het jongleren en ook de papieren vliegtuigjes gingen met horten en stoten.

Rutger

De winnaars
Rutger & Henk-Jan werden uiteindelijk verdiende winnaars met 141 punten. Astrid & Esther kwamen met 128 nog dicht in de buurt. Sacha & Marieke deden het zeker niet slecht met 97 en gezien de trage start waren de 78 punten van Marleen & Anton ook behoorlijk goed. Alle deelnemers zijn vastbesloten volgend jaar weer mee te doen. Ook de inmiddels nog gearriveerde Ronald II & Djouni zijn dan ook weer van de partij. Hopen dat het dan niet zo warm is, want het was op zolder echt niet te harden.

Afsluiting
Ter afsluiting had ik nog 2 spellen voorbereid: Waarom, Daarom en Talking Stones. Iedereen deed mee met Waarom, Daarom. Op zich een leuk spel, maar een beetje traag, zodat het al snel saai wordt. Na een minuut of 40 hielden we dat voor gezien. Een aantal koppels ging huiswaarts en met Sacha, Marieke, Marleen en Anton stortten we ons op een spelletje Talking Stones. Dat bleek veel levendiger en het was verbazingwekkend dat je met een stapel steentjes nog zoveel kunt duidelijk maken, zelfs zonder aanwijzingen, al werd je een enkele keer wanhopig. Marieke haalden 35 punten, gevolgd door Sacha met 28 en Ronald I met 27. Uitgeput gingen ook de laatste deelnemers naar huis en kon ik tevreden mijn bed opzoeken.

Winnaars: Henk-Jan & Rutger


Alle teams moesten een verslag van een A4-tje inleveren van minimaal 100 woorden om punten te scoren...

Astrid & Esther

Esther & Astrid
Hier volgt een verslag van de Uitdaging gehouden op zaterdag 11 september 1999. Het weer zat ons mee en tegen, het was lekker droog althans het regende niet, maar daarentegen liep het zweet in straaltjes langs je heen, want het was ruim dertig graden. Ronald had er veel tijdopdrachten in gestopt, dus moesten we heel veel rennen wat niet altijd even fijn was met dit enorm warme weer. De vragen waren ook erg moeilijk en onze hersenen sputterden dan af en toe een beetje tegen, bovendien werden ze er bijna uitgetrokken toen er zoveel mogelijk vlechtjes in je haar moesten. Voor butler spelen was het toch echt te heet dus lieten we dat maar achterwege. Het ijsje was erg lekker, dank je wel. Verhuizen in de hitte is geen pretje daarom moesten we Ronald en Djouni helpen, maar ze waren niet thuis op de afgesproken tijd zodat we het later nog maar eens moesten proberen, nu gelukkig met meer succes, alleen was het officiële briefje inmiddels kwijt. Dit was ons verslag want we hebben nog meer te doen.

Henk-Jan & Rutger
10 uur begonnen. Wel vroeg hoor. Samen met Esther en Astrid het station bezocht. Ronald stond al te wachten. Bandje mee in de booster en naar de Mac. Daar bleek dat we al snel weer weg moesten. HJ een thee en ik een koffie. Nee, andersom. Rennend op zoek naar een parkeermeter. Hadden we nog op tijd een bonnetje dat geldig was, maar de minimale inworp was f 2,50. Zodoende hebben we de kortste tijd genomen. De volgende halte was de brug, waar Ronald al stond te wachten. Nu zitten we in de auto. Ik moet helaas dit verslag afraffelen. Ivm dat de eisen voldoende zijn en wij geen tijd hebben om dit geheel netjes af te leveren. Sorry.

Marieke & Sacha

Sacha & Marieke
Om het kort samen te vatten: wat een toestand ! Omdat dit geen 100 woorden zijn nog maar wat uitgebreider vertellen: 's ochtends lekker vroeg op, want met de trein van Amsterdam naar Utrecht neemt nog wel wat tijd in beslag. Precies op tijd aanwezig, bandje ontvangen en luisterplaatsje opgezocht. Na zo'n 20 minuten luisteren geprobeerd om een parkeerbonnetje te pakken te krijgen: jammerlijk mislukt. De checkpoints bereiken was ook kansloze zaak (zeker zonder auto) dus dan maar concentreren op de meeneem- opzoek- en andere tijdsopdrahcten. Boekenwinkels, bibliotheek, schoenenzaak, station, jaarbeurs, geen voeten meer over, maar nog steeds maar erg weinig ontdekt. Zeker omdat precies de cruciale pagina's in boeken en tijdschriften onvindbaar of zoek waren ! Tussendoor nog wel even pauze genomen om te lunchen; een geweldige Griekse salade met brood en ijsthee. Nog even snel wat naar ouders gebeld voor het Engelse Monopoly dat in Leiderdorp in de kast staat, en naar een informatica-studerend vriendje, die vast wel weet waar de afkorting Ilse voor staat. Nu zijn we op het punt aangekomen dat we in de trein naar Amsterdam zitten om daar nog het een en ander op te lossen, van huis te halen etc. Hoe loopt dit af ? We zijn niet helderziend, dus daar kunnen we nu nog niets van vertellen.

Marleen & Anton
Hallo allemaal, wij zijn Anton en Marleen en komen uit Bovenkarspel en Enkhuizen. Maanden zijn we nieuwsgierig geweest hoe de Uitdaging zou zijn en wat het inhoudt. De dag begon al goed. Om 6 uur 's ochtends waren er al m ensen onder mijn slaapkamerraam bezig. Omdat ik toch niet meer kon slapen, ben ik maar opgestaan. Om iets over achten werd ik door Anton opgehaald. Onderweg hebben we Harderwijk, het IJsselmeer e.d. gezien. We kwamen ruim 20 minuten te laat in Utrecht aan. Hierdoor hadden we al een grote achterstand. Nog een beetje onwennig lopen we door Utrecht. Met veel achtervolgende nieuwsgierige ogen liepen door Hoog Catharijne. Onder begeleiding van harde muziek probeerden we de vragen te ontcijferen. Leuke vragen, grappige vragen, onmogelijke vragen. We hebben zeker geprobeerd de Utrechtse winkeliers gek te maken en we hopen dat dat gelukt is. We zijn erg benieuwd wat het avondspel inhoudt. (Ik hoop dat dat geen teleurstelling is geweest, want dat is niet spectaculair.) Have fun.


Voor de nieuwsgierigen volgen hier een aantal vragen en antwoorden uit deze Uitdaging.

Wie opende de eerste versie van de stationshal in Utrecht ? (Baron van Tuyl van Serooskerken)
Een simpele vraag, want dat staat op een groot bord in de stationshal.

Welk getal speelt een belangrijke rol in Murder on the Orient Express ? (12)

Wat is de maximale dikte van de remschijven in de Formule I auto's in het seizoen 1998-1999 ? (28mm)

Wat is de Köchel Verzeichnis ? (chronologische ordening van Mozart's werken)
Het grootste probleem was misschien wel de schrijfwijze en dat geen enkele aanwijzing werd gegeven.

Wat is een briefje van 25 Euro in 2002 waard, uitgedrukt in guldens ? (niets, want er komt geen briefje van 25)
Een van de weinige instinkers.

Hoe heet de partnerstad van Amstelveen in Peru ? (Villa El Salvador)

Hoe heette bij de oude Grieken de wereldzee die de schijfvormige Aarde omringde ? (Okeanos)

Wie heeft Mens-Erger-Je-Niet ontworpen ? (Josef Friedrich Schmid)
Ook bij spellenwinkel The Joker wisten ze het niet, want het staat niet op de doos.

Eddy Grant zingt over Joanna. Wie of wat is dat ? (Johannesburg)

Zet een koning schaakmat op het midden van een schaakbord met 2 torens en 1 paard.
Moeilijker dan je denkt, maar het kan wel. Veel oplossingen waren pat, in plaats van mat.

Hoeveel van de 171 goals op het WK'98 werden gescoord in de door de 4e official aangegeven extra tijd ? (48)

Hoeveel dagen zitten er tussen 1 april 1949 en 1 oktober 1996 ? (17350)
Schijnt eenvoudig in een spreadsheet berekend te kunnen worden.

Wat is de voornaam van inspector Morse ? (Endeavour)

Wat betekent de afkorting ILSE van de gelijknamige zoekmachine op internet ? (InterLink Search Engine)
Iedereen had een oplossing, maar niemand had de juiste.

Doe een goocheltruc voor alle andere deelnemers.
Simpele trucs, maar wel origineel.

In welk jaar ging Zweden over op de Westerse jaarrekening ? (1823)

Hoe heet de kat van Donald Duck ? (Tobber)

Neem een televisiegids uit 1998 mee.
Rutger baalde dat hij ze net bij de verhuizing had weggegooid.

Welk gebruiksvoorwerp heeft Douglas Engelbart uitgevonden ? (computermuis)

Wat was de ELO-score van Bobby Fischer in 1972 ? (2785)

Neem een buikspreekpop mee.

In welk jaar verscheen Guust voor het eerst in de Robbedoes ? (1957)

Wat is de benodigde ontwikkeling in Civilization I om Darwin's Voyage te bouwen ? (Railroad)
Daar moest zaterdagmiddag Willem voor wakker gebeld worden...


 

Andere Uitdagingen in Spelmagazijn:

Terug naar De Uitdaging

 

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2009