Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > De Uitdaging > De Uitdaging 6

Titel (5K) Evenement

Datum: 27 mei 2000
Locatie: Delft
Organisatie: Ronald I & Henk-Jan

De Uitdaging 6

 

De afgelopen Uitdagingen waren meestal zo eind augustus, begin september. De zesde Uitdaging is verschoven naar eind mei in de hoop dat hij dan minder in de knel zou komen met andere activiteiten. Het principe van de Uitdaging is hetzelfde gebleven, maar om te voorkomen dat er minder verschillen zijn met deelnemers die wel en die niet naar huis kunnen tijdens de Uitdaging en tussen deelnemers die met de auto of met het openbaar vervoer zijn, is deze Uitdaging in Delft gehouden. De organisatie was in handen van mijzelf in samenwerking met Henk-Jan. De datum was in eerste instantie 3 juni 2000, maar op verzoek werd deze verplaatst naar 27 mei 2000. Toch zagen een aantal koppels die om deze verplaatsing hebben gevraagd af van deelname. Tijdens de Uitdaging werden vragen gesteld over enkele locaties in Delft. Daartoe werd ook een diskette meegeleverd met 6 foto's. Deze waren ook op internet te vinden. Het deelnemersveld was uiteindelijk:

Djouni kon uiteindelijk helaas niet meedoen. Ronald II probeerde nog wel een deel, maar heeft het niet helemaal afgemaakt. Helaas geen verslag. Rutger & Esther wisten nipt Armand & Tamara te verslaan. Deze laatsten hadden zich goed voorbereid. Armand ging internet op in de universiteit, terwijl Tamara op de fiets door Delft ging rijden. Ze waren onder de indruk van de Uitdaging en besloten direct de organisatie van de 7e Uitdaging voor hun rekening te nemen. Tijdens deze Uitdaging zijn Ronald I en Henk-Jan nog even op zoek gegaan naar de vossen die bezig waren met De Hunt. Helaas, geen succes. Mooi op tijd waren ze weer terug in Delft.

De start was op het Centraal Station van Delft.

Winnaars: Rutger & Esther


Hier volgt vrijwel de complete tekst van deze Uitdaging en op enkele plaatsen is een antwoord ingevoegd.

(Intro in het Zweeds) "De Uitdaging 2000, georganiseerd door Ronald Hoekstra en Henk-Jan Geel. 100 vragen en opdrachten en 10 uur de tijd om ze op te lossen." Geintje. We gaan natuurlijk niet de hele Uitdaging in het Zweeds doen.

Als eerste wat huishoudelijke mededelingen voor deze zesde Uitdaging. De meesten van jullie zullen verrast gereageerd hebben op de diskette die je ontvangen hebt. Op de diskette staan een aantal foto's behorende bij vragen op het cassttebandje. De vragen zijn zonder deze foto's op te lossen, maar de foto's maken het wel een stuk makkelijker. Als je dus ergens de foto's kunt bekijken, kun je er je voordeel mee doen. De foto's zijn ook geplaatst op de internetpagina van de Uitdaging (deze staan ook verderop). Dus als je wel internet toegang hebt, maar geen mogelijkheid de diskette te bekijken, ook dan kun je de foto's bekijken. Foto 0 hoort bij vraag 1, de overige vijf foto's behoren bij de zogenaamde locatievragen. Het aantal punten dat je kunt verdienen loopt op, naarmate je meer locatievragen oplost. 0 locaties = 0 punten. 1 locatie = 1 punt. 2 locaties = 3 punten. 3 locaties = 7 punten. 4 locaties = 14 punten. 5 locaties = 25 punten. In het algemeen is het nodig de locatie te bezoeken om de vraag te kunnen beantwoorden.

Daan & Sylvester

Op het cassettebandje zul je ook diverse verzamelvragen tegenkomen. Dat houdt in dat je gevraagd wordt om wat mee te nemen. Al deze dingen verzamel je in een plastic tas en die voorzie je van de namen van de teamleden. Deze tas kun je inleveren bij de organisatoren tussen 16.30u en 17.00u, wederom op het station van Delft. Alleen voorwerpen die daar zijn ingeleverd tellen mee bij het eindspel, tenzij bij de vraag anders is aangegeven. Het vervoer tussen start en eindpunt is met openbaar vervoer niet eenvoudig. Daarom kun je punten verdienen met carpoolen. Als een team dat met het openbaar vervoer is en een team dat met de auto is gaan carpoolen van Delft naar Uithoorn of De Kwakel, dan verdienen beide koppels 5 punten. Misschien kun je voor 5 strafpunten ook wel een lift krijgen bij de organisatoren. Verder hebben jullie een antwoordenlijst gekregen. Daar kun je antwoorden op invullen voor het eindspel. Met deze antwoorden kun je punten scoren in de beurt van een ander team. Deze lijst moet voor aanvang van het eindspel worden ingeleverd en dient uitsluitend ter controle. Zorg dat je zelf je antwoorden ook nog hebt.

Op dit bandje zul je diverse vragen over Delft tegenkomen. Deze vragen leveren op zich punten op, maar zijn ook noodzakelijk voor vraag 100. Vraag 100 kun je alleen beantwoorden door de antwoorden van de andere vragen over Delft te combineren. Het eindspel begint om 20.00u precies. Vanaf 19.30u zijn jullie welkom. Hoe eerder je komt, hoe beter de zitplaats en hoe eerder je aan de beurt bent in het eindspel. Vanaf het moment dat je bent gearriveerd mag je niet meer verder werken aan je antwoorden. Je moet dan ook meteen je antwoordenlijst inleveren. Zo, deze belangrijke mededelingen zijn gedaan. Nu kunnen we met het echte werk beginnen ! Succes.

Edwin & Marleen

Zoals de ervaren deelnemers aan de Uitdaging weten, staat er aan het begin van het bandje steevast een tijdvraag. Die traditie wilden we in ere houden. Spreek voor 11 uur 30 de voicemail bij Ronald I thuis in met het antwoord op de volgende vraag: VRAAG 1 - 5 punten. In een van de straatjes van Delft staat een molensteen. Een foto van deze molensteen staat als foto 0 op de diskette. Hoeveel groeven zijn er op de bovenkant van de steen zichtbaar ? Tel niet in het midden van de steen, maar aan de buitenkant. Het was jullie vast opgevallen dat we in Delft zijn, dus je zult regelmatig vragen horen over Delft. Zo ook VRAAG 2 - 1 punt. In welke plaats zit de belastingdienst particulieren voor de inwoners van Delft ? In Nederland zijn we gek op regeltjes. Niet alleen voor het belastingstelsel, maar op veel meer gebieden. Niet zo lang geleden is het geregistreerd partnerschap ingevoerd. VRAAG 3 - 4 punten. Op welke datum was dat ? Over partners gesproken. Bij zeepaardjes worden de mannetjes zwanger in plaats van de vrouwtjes. VRAAG 4 - 1 punt. Is dat waar of niet waar ? De eenvoudigste manier om zwanger te worden is via sex. James Bond heeft in elke film wel sex met een vrouw. VRAAG 5 - 6 punten. Welke acteur heeft als James Bond met de meeste verschillende vrouwen sex gehad ? (Sean Connery - 16) Bij de mens liggen er bij de geslachtsgemeenschap in het algemeen 2 mensen op elkaar. Ook bij het 2-mans rodelen liggen 2 mensen op elkaar. VRAAG 6 - 1 punt. Wie stuurt er bij het 2-mans rodelen ? De bovenste of de onderste rodeler ? Rodelen is typisch een wintersport. Dan denk je natuurlijk meteen aan een witte Kerst. VRAAG 7 - 6 punten. Hoeveel echt landelijke witte kersten telde de twintigste eeuw in Nederland ? Van de sneeuw naar de zon is maar een kleine stap. VRAAG 8 - 6 punten. In welk jaar dook volgens de 13e editie van de Dikke van Dale het woord bikini voor het eerst in Nederland op ? Nu we toch lekker met taal aan het stoeien zijn: luister eens naar het volgende fragment. VRAAG 9 - 4 punten. Wat is de Nederlandse vertaling van de tekst die je zojuist hebt gehoord ? Mensen van verschillende nationaliteiten spreken vaak verschillende talen. Ook kan de nationaliteit van de ouders verschillen van de nationaliteit van hun kinderen. De Spice-Girls zongen een ode aan hun moeders. VRAAG 10 - 4 punten. Wat is de nationaliteit van de moeder van ex-Spice Girl Geri ?

Ze zal er vast veel foto's van hebben. VRAAG 11 - 3 punten. Neem daarom een fotolijstje mee, maar dan wel een vierkante (en geen rechthoekige). Hadden we het daarstraks over voortplanting door sex, het kan ook door in-vitro fertilisatie. VRAAG 12 - 6 punten. Hoe heet de in 1978 geboren mens, die als eerste op deze manier werd verwekt ? Daar is heel wat wetenschappelijk onderzoek aan voorafgegaan. Ook aan de TU in Delft wordt veel onderzoek verricht. De onderzoekers van het Kluyver Instituut voor Biotechnologie van deze TU ontdekten in 1989 het Anommox-proces waarbij ammonium samen met nitriet in een gas wordt omgezet dat wordt gebruikt voor afvalwaterzuivering. VRAAG 13 - 4 punten. Welk gas is dat ? Ook in de ruimtevaart worden diverse gassen gebruikt. VRAAG 14 - 4 punten. Naast 102 ton brandstof heeft de space-shuttle een heleboel zuurstof aan boord. Hoeveel ton ? De space-shuttle wordt onder andere gebruikt voor het verzamelen van informatie over het weer. Dat kan ook op andere manieren. VRAAG 15 - 5 punten. Neem een weerballon mee. Een belangrijk element in het weer is de wind. Deze stromingen bepalen de positie van bepaalde storingen. VRAAG 16 - 2 punten. Wat zijn windborden ? Vlaggen hebben vaak veel te verduren van de wind. Er zijn ook vlaggen die bedoeld zijn om de windrichting aan te geven. Op het voetbalveld kun je ook vlaggen vinden. VRAAG 17 - 2 punten. Hoe lang moet het stokdeel van de hoekvlag dat boven de grond uitsteekt minimaal zijn ? Er zijn ook liedjes gemaakt over voetballen. VRAAG 18 - 5 punten. Welke zanger zingt het volgende Nederlandse lied over voetbalknieën ? Over de diverse lichaamsdelen kunnen leuke vragen worden gesteld. VRAAG 19 - 4 punten. Oren blijven je hele leven lang doorgroeien. Hoeveel groeien ze in 10 jaar bij volwassenen ? VRAAG 20 - 6 punten. De schrijver Roald Dahl heeft een plastic lichaamsdeel. Welk lichaamsdeel is dat ? (Heup) Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat er wat moet worden vervangen in je lichaam.

Paul & Jan

Wie ook erg oud is geworden, is Sint-Nicolaas. VRAAG 21 - 2 punten. Op welke datum is de 'echte' goedheiligman Sint-Nicolaas gestorven ? Op de televisie heeft volgens mij Frits Spits wel eens de rol van Sint-Nicolaas gespeeld. Maar ook Frits Spits is niet zijn echte naam. VRAAG 22 - 4 punten. Wat is de echte naam van Frits Spits ? (Frits Ritmeester) In zijn radioprogramma de Avondspits heeft hij jaren geleden de groep R.E.M. gepromoot. VRAAG 23 - 3 punten. Welke groep speelt de volgende cover van een nummer van R.E.M. ? Everybody hurts... Iedereen heeft wel eens pijn, bijvoorbeeld door een gebroken hart. Vinvissen, gigantisch grote dieren, hebben natuurlijk een gigantisch hart. VRAAG 24 - 2 punten. Hoeveel weegt het hart van een volgroeide vinvis ? Bij de slager zijn diverse soorten vlees te koop. Het produktschap Vee, Vlees en Eieren heeft het Vleeskeurmerk PVE/IKB in het leven geroepen. VRAAG 25 - 4 punten. Waar staan de letters IKB voor ? Van de slager is het maar een klein stapje naar paarden. Vroeger werd de tram door paarden voortgetrokken. VRAAG 26 - 6 punten. In welk jaar werd de laatste paardentramlijn (Harkezijl-Makkum) opgeheven ? Tegenwoordig scheuren al die kids op bromfietsen over de straten en sinds kort niet meer op het fietspad, maar op de gewone weg. VRAAG 27 - 1 punt. Op welke datum verhuisden de bromfietsers van het fietspad naar de gewone weg ? Van een heel ander niveau is de ruimtevaart. Naast Amerika, Rusland en Europa, houdt ook China er zich mee bezig. VRAAG 28 - 4 punten. Op welke datum heeft China voor het eerst een ruimteveer gelanceerd ? Er gaat veel geld om in de ruimtevaart, maar ook in de automobiel industrie. Een bekend merk is BMW. VRAAG 29 - 4 punten. Wat stelt het logo van BMW voor ? In de auto's van James Bond zitten altijd leuke snufjes verwerkt. Deze werden ontworpen door M. VRAAG 30 - 4 punten. Waarom is M in de film For Your Eyes Only niet te zien ? Naast de snufjes in zijn auto, heeft James Bond vaak nog veel meer bij zich.

Misschien ook het volgende voorwerp wel. VRAAG 31 - 4 punten. Welk voorwerp beschrijven we hier ? (...) De kunst is om gewone dingen moeilijk te omschrijven in een poging jullie in verwarring te brengen. Ook in het programma Jiskefet is niet altijd alles wat het op het eerste gezicht lijkt. De naam van het programma is trouwens Fries. VRAAG 32 - 4 punten. Wat betekent Jiskefet ? Misschien een aardig woord voor Scrabble. VRAAG 33. Maak een Nederlands woord van 7 letters. Je scoort zoveel punten als je zou scoren in een Scrabblespel, zonder bonuspunten voor vakjes of het 7-letterwoord. Het woord Ducosim zal niet voldoende scoren denk ik. Ducosim is de Nederlandse spellenvereniging. Vroeger was dit een afkorting. VRAAG 34 - 4 punten. Wat betekende die afkorting ? Inmiddels zijn we op één derde van de Uitdaging aangekomen. VRAAG 35 - 3 punten. Neem wat lekkers te eten mee voor het eindspel. Als je aan een grote bak popcorn denkt, denk je aan Amerikaanse bioscopen. VRAAG 36 - 6 punten. In welk land worden eigenlijk de meeste films gemaakt ? Een van de vele boeken die verfilmd zijn geworden is Noble House. Op bladzijde 279 begint hoofdstuk 18 in de Nederlandse vertaling van het boek. VRAAG 37 - 4 punten. Wat is de eerste letter van de tekst (niet de titel) in dit hoofdstuk ? Met het House in de titel zal niet een echt huis bedoeld worden. Om een echt huis te kopen sluit je meestal een hypotheek af. In Nederland bestaat er de zogenaamde Nationale Hypotheek Garantie. VRAAG 38 - 2 punten. Welke gemeente in Nederland is als enige niet aangesloten bij de Nationale Hypotheek Garantie ? Hypotheken worden verstrekt door banken en verzekeringsmaatschappijen. De gekochte huizen worden tevens voorzien van een opstalverzekering. VRAAG 39 - 6 punten. Hoe heet de boerderij die onder polisnummer 1 bij Woudsend is verzekerd ? Als er maar voldoende huizen bij elkaar staan, groeit het uiteindelijk uit tot een stad. VRAAG 40 - 2 punten. In welk jaar kreeg Delft stadsrechten van Willem II ?

Rutger & Esther

Inmiddels is de mens ook begonnen met een ruimtestation. VRAAG 41 - 4 punten. Hoe heten de eerste twee delen van het International Space Station dat in een baan om de Aarde komt ? Al in het verre verleden was de mens geïntrigeerd door de sterren en de planeten. In Machu Picchu staat een steen die letterlijk betekent "de paal om de zon aan te binden". VRAAG 42 - 4 punten. Hoe heet deze steen ? (Intihuatana) Ook de dagen van de week zijn naar planeten en sterren genoemd. Zo heb je Maandag en Zondag. Een aantal andere dagen is later naar goden genoemd. VRAAG 43 - 2 punten. Naar welke planeet is de Woensdag oorspronkelijk vernoemd ? Elke dag is verdeeld in 24 uur, maar door de verschillende tijdzones wordt het lastig om afspraken te maken op internet. Je weet namelijk nooit precies waar iemand anders zit. Daarom is Internet Time ingevoerd. Deze rekent in beats per dag met een starttijd van 0 beats en deze begint in Zwitserland. VRAAG 44 - 2 punten. Hoeveel beats zijn er per dag ? Er is trouwens in ons zonnestelsel één planeet die met de klok meedraait. VRAAG 45 - 2 punten. Welke planeet is dat ? Dit zou dan eigenlijk de enige planeet zijn die goed draait ? Over goed en fout kun je ook een leuk puzzeltje maken. VRAAG 46 - 2 punten. Deze vraag heeft slechts één correct antwoord. Welk antwoord is dat ? A) Antwoord A of B; B) Antwoord B of C; C) Antwoord C. Soms blijkt een goed antwoord niet goed te zijn. Er zijn namelijk plaatsnamen in Nederland die in meerdere provincies voorkomen. Er is een plaatsnaam die in 3 provincies voorkomt. VRAAG 47 - 4 punten. Welke plaats is dat ? De volgende vraag is een locatievraag en wel foto 3 (beschrijving). VRAAG 48 - Welke uit de geschiedenis bekende Nederlander is geboren in het huis op nummer 25 ? Zoals je inmiddels hebt gemerkt zijn er veel café's te vinden in Delft. VRAAG 49 - 4 punten. In welke plaats in Nederland zijn de meeste café's per 10.000 inwoners te vinden ? Een tip: Amsterdam staat op de tweede plaats.

Van zo'n vraag krijg je toch best wel dorst. VRAAG 50 - 3 punten. Neem voor het eindspel wat frisdrank mee. Dat hoef je natuurlijk niet bij een bar te halen. Over bar gesproken. VRAAG 51 - 1 punt. In de film Saving Private Ryan gebruiken ze de term FUBAR. Wat betekent dat ? In deze film kwamen af en toe vliegtuigen overvliegen. Zat daar toevallig ook een Dakota tussen ? Ik heb geen idee. Ik weet wel dat we in Nederland de Dutch Dakota Association hebben. VRAAG 52 - 4 punten. In welk jaar is die opgericht ? Naast de vliegtuigen zijn het natuurlijk ook dieren die kunnen vliegen. Ongeveer 300 miljoen jaar èn 100 miljoen jaar geleden waren er veel grotere vliegende dieren dan in andere tijdperken. VRAAG 53 - 6 punten. Hoe kwam dat ? In sommige landen komen diersoorten voor die elders niet in die combinatie voorkomen. VRAAG 54 - 2 punten. In welk land leven zowel de kleinste vogel, de kleinste hagedis, de kleinste kikker en de grootste insekteneter van het noordelijk halfrond ? Een tip: dit is niet het Paaseiland. VRAAG 55 - 2 punten. Wat is trouwens de oppervlakte van het Paaseiland in vierkante kilometers ? Het Paasfeest heeft te maken met de kruisiging, het Sinterklaasfeest heeft met een heel andere goedheiligman te maken. Bij het Sinterklaasfeest wordt altijd lustig gezongen. Voor de volgende vraag kan iedereen punten scoren, dus ga maar goed oefenen. VRAAG 56 - 5 punten. Zing bij het eindspel een Sinterklaasliedje foutloos, waarbij je de woordvolgorde compleet omdraait ! We hebben geen idee of het mogelijk is, maar het lijkt ons een aardige uitdaging. De auteurs van deze liedjes zijn in het algemeen niet bekend. Met de moderne muziek is dat wel het geval. Zo is John Hyatt de oorspronkelijke zanger van het volgende nummer. VRAAG 57 - 3 punten. Welke zangeres maakt een puinhoop van zijn nummer ? (Ilse de Lange) Twee keer, drie keer, doet ze dat bij alle nummers zo ? Bij de volgende vraag moet je ook twee keer bellen. Het is een locatievraag behorende bij foto 4 (beschrijving). VRAAG 58 - Bij wie moet je twee keer bellen volgens het bordje ? Laat hem trouwens maar lekker in bed liggen hoor, want we hebben geen idee wie het is. Het is tijd om de druk wat meer op te voeren. Voor de volgende vraag moet je een e-mail versturen naar (xxx) en wel vóór 13.00u. VRAAG 59 - 5 punten. In deze e-mail moet de URL staan van de universiteit in Hongarije waar de technische universiteit van Delft een uitwisselingsprogramma mee heeft.

Tamara & Armand

Op deze universiteit moet natuurlijk veel gerekend worden. Daarom ook voor jullie een klein sommetje. VRAAG 60 - 2 punten. In de volgende som is elk cijfer door een letter vervangen en wel zodanig dat dezelfde letters hetzelfde cijfer voorstellen. De som wordt nu YY + YY = XYZ. Wij willen weten hoeveel XYZ is. (198) Een onderdeel van rekenen waar je als het goed is al op de lagere school mee in aanraking wordt gebracht is het berekenen van verhoudingen. VRAAG 61 - 4 punten. Wat is de verhouding eiwit in een ons termieten en een ons biefstuk ? Nu we het toch over voedsel hebben, willen we jullie weer aan het werk zetten. In diverse supermarkten kun je zelf je groente wegen en voorzien van een sticker. VRAAG 62 - 3 punte. Neem uit 5 verschillende winkels een sticker van gewogen groente mee. Let erop dat alle groentes ook verschillend moeten zijn. In de Nederlandse winkels kun je met muntgeld betalen, maar dan wel Nederlands muntgeld. VRAAG 63 - Neem een muntje mee uit een ander land. Is het een land grenzend aan Nederland, dan verdien je 2 punten, behoort het tot de rest van Europa dan verdien je 4 punten en komt het van buiten Europa, dan verdien je maar liefst 7 punten. Delft heeft trouwens in 2000 door de verkoop van aandelen de beschikking over 115 miljoen gulden. VRAAG 64 - 3 punten. Uit hoeveel projecten konden de inwoners van Delft kiezen voor de verdeling ervan ? Het woord valuta heeft alles met geld te maken. VRAAG 65 - 4 punten. Maar wat is valuteren ? Misschien geen alledaags woord, maar niet moeilijk om te schrijven. De volgende woorden zijn dat volgens ons wel. VRAAG 66 - 2 punten. Hoe schrijf je de woorden A4'tje en geüpdatet volgens de Nederlandse spelling ? Beide woorden moeten volledig goed geschreven zijn om de punten te verdienen. Wat ook regelmatig geüpdatet moet worden zijn de filmposters bij de bioscoop. Je hebt ze in diverse formaten. Van een A4'the tot de grote van een kamermuur. VRAAG 67 - 3 punten. Neem een filmposter mee. Wist je trouwens dat er maar één film is geweest waarin het koppel Demi Moore en Bruce Willis gezamenlijk heeft geacteerd ? Nee ? Dat is niet zo mooi voor de volgende vraag. VRAAG 68 - 2 punten. Welke film was dat ? (Mortal Thoughts) Deze sterren inspireren ons voor een nieuwe locatievraag, behorende bij foto 2 (beschrijving). VRAAG 69 - Hoeveel punten heeft de ster die de leerlingen in het straatwerk hebben gemaakt ?

Ik heb geen idee met wat voor stenen ze het gedaan hebben. VRAAG 70 - 4 punten. Hoe heet trouwens een metselsteen met halve breedte en volle lengte en hoogte ? Met metselstenen kun je een muur laten groeien. Ook de natuur laat zo zijn muren groeien. VRAAG 71 - 2 punten. Hoe heet het plotseling groeien van gletsjers ? Gletsjers bestaan onder andere uit sneeuw en ijs. Als je nou eens een blok ijs neemt en daarin een bijl laat vastvriezen. Dit blok ijs laat je drijven in een grote teil met water dat precies tot de rand staat. VRAAG 72 - 2 punten. Wat gebeurt er dan als het ijs gesmolten is ? Het water zal A) over de rand gestroomd zijn; B) nog precies tot de rand staan; C) lager dan de rand staan. We blijven nog even bij de kracht van de natuur. VRAAG 73 - 1 punt. Waardoor sterven in de Verenigde Staten jaarlijks de meeste mensen: bliksem of tornado's ? Ook vulkanen zijn een krachtig natuurverschijnsel. In ons zonnestelsel is er nog één andere planeet of maan die ook vulkanische activiteit heeft. VRAAG 74 - 4 punten. Welke is dat ? Daar hebben ze waarschijnlijk lang naar moeten zoeken. De datum van bijzondere vondsten wordt meestal genoteerd voor het nageslacht. VRAAG 75 - 4 punten. Wat werd er op 3 maart 1975 in Apeldoorn gevonden ? In Delft hebben we ook nog iets leuks gevonden. Deze locatievraag hoort bij foto 1 (beschrijving). VRAAG 76 - Wat stelt dit voorwerp voor ? Het zou zo een voorwerp uit een spelletje kunnen zijn. Zoals de meesten wel weten is Ronald gek op spellen, maar toch is het Henk-Jan die deze opdracht heeft verzonnen. VRAAG 77 - 3 punten. Neem van 5 verschillende spellen een spelonderdeel mee. De onderdelen dienen natuurlijk allemaal verschillend te zijn ! En nu je toch bezig bent: VRAAG 78 - Neem iets specifieks Delfts mee. Als dat je niet lukt, moet je 5 punten inleveren, ha ha ha. Inmiddels zullen jullie allemaal wel lekker door Delft dolen. Maar hebben jullie wel goed opgelet bij de start ? VRAAG 79 - 2 punten. Uit welk jaar stamt het stationsgebouw waar de Uitdaging is gestart ? (1885)

de organisatie: Ronald I en Henk-Jan

We zijn lekker met locaties in Delft bezig, dus doen we nog maar een locatievraag, behorende bij foto 5 (beschrijving). VRAAG 80 - Door welk winkelbedijf wordt het pand waar dit bord hangt nu gevuld ? Nu zijn we eigenlijk een beetje reclame aan het maken. Kunnen jullie ook reclames herkennen aan het geluid ? VRAAG 81 - 4 punten. Welke reclame herken je aan het volgende fragment ? Ook muziekbands hebben behoefte aan reclame, want anders komen ze nergens. Voor het LWK (een onderdeel van het scoutingkamp NAWAKA) in 1992 stond de volgende groep op de lijst om gecontracteerd te worden. Ze zijn echter nooit doorgebroken. VRAAG 82 - 5 punten. Van welke groep is het volgende muziekfragment ? Een van de nieuwste disk-jockeys op radio 3 is Big Bart. VRAAG 83 - 2 punten. Wat is de achternaam van Bart, de winnaar van Big Brother ? Er kon er maar één winnen bij dit programma en ook bij de volgende vraag kan er maar één team winnen. VRAAG 84 - 3 punten. Neem de oudste krant mee. Om te kunnen winnen is het vaak erg belangrijk om alle gaten in de regels te weten. VRAAG 85 - 4 punten. Kan een voetbalteam tweemaal scoren zonder dat de tegenstander de bal heeft geraakt ? (Ja, als het vlak na het doelpunt rust is en het scorende team weer mag aftrappen.) Voetbal is natuurlijk erg bekend, maar dat geldt lang niet voor alle sporten. VRAAG 86 - 4 punten. Welke sport herken je in het volgende fragment ? Bij de meeste sporten is het van belang dat je je krachten goed verdeelt. Ook in de natuur is dat belangrijk om te overleven. VRAAG 87 - 4 punten. Welk landdier heeft het laagste energieverbruik ? Hoe lager het energieverbruik, des te minder hoef je te eten. Wist je trouwens dat president Clinton in Delft poffertjes heeft gegeten ? VRAAG 88 - 2 punten. In welk café-restaurant was dat ? ('t Wapen van Delft) Hij is er gelukkig niet ziek van geworden. In de dierenwereld zijn er dieren die bijna nooit ziek worden. VRAAG 89 - 4 punten. Waarom zijn haaien vrijwel nooit ziek ? Wellicht is dat een foutje in de natuur ?

Ook mensen maken fouten en wel zeer regelmatig. Neem nou de CD The Corrs talk on Corners - special edition. In het tekstboekje staat een fout in de tekst van het tweede nummer. VRAAG 90 - 4 punten. Twee stukjes van 4 regels zijn van plaats verwisseld. Noem deze 8 regels. In Delft hebben ze bijvoorbeeld de functie van een gebouw gewisseld. Dat zal wel geen fout zijn. VRAAG 91 - 3 punten. Sinds welk jaar wordt het Waaggebouw gebruikt als theater ? Soms lijken dingen fout, maar zijn ze juist zo bedoeld. In het begin van 2000 heb ik op de Belgische televisie enkele malen een quiz gezien, waarbij de deelnemers de vragen moesten stellen aan de quizmaster. VRAAG 92 - 4 punten. Hoe heette deze quiz ? (Damesdubbel) De volgende drie vragen zouden volgens ons niet misstaan hebben in deze quiz. VRAAG 93 - 4 punten. In welke plaats ligt de grootste sluit ter wereld ? VRAAG 94 - 2 punten. In welke 2 werelddelen komen geen beren voor ? VRAAG 95 - 2 punten. Wie won in 1999 de Christiaan Huygensprijs ? Om het niveau van deze Uitdaging nog wat op te krikken nog 4 echte Uitdaging vragen. VRAAG 96 - 5 punten. Neem het voorwerp mee dat als laatste woord in de titel staat van het volgende nummer. VRAAG 97 - 3 punten. Neem een handtekening van de burgemeester van Uithoorn mee. En om het jullie wat makkelijker te maken hoef je deze pas bij aanvang van het eindspel in te leveren ! Bij het eindspel dient iedereen natuurlijk goed gekleed te gaan. VRAAG 98 - 3 punten. Maak voor beide teamleden van vuilniszakken een kledingstuk en draag dat bij het eindspel. Voordat we Delft verlaten staan we nog even stil bij de geschiedenis. Delft heeft oorspronkelijk in totaal 7 poorten gehad. VRAAG 99 - 3 punten. Geef de namen van deze 7 poorten. We zijn er.

De laatste vraag wordt, zoals aangekondigd, een meta-vraag. VRAAG 100. Het antwoord op deze vraag kun je als volgt samenstellen. De eerste letter is de voorlaatste letter van de officiële schrijfwijze van het antwoord op vraag 2. De tweede letter is de tweede letter van het antwoord op vraag 88. De derde letter kun je halen uit vraag 99. Neem de voorlaatste letter van de naam van de enige poort die nog staat. Om de vierde letter te krijgen tel je alle cijfers van het antwoord op vraag 40 bij elkaar op en trekt er 12 vanaf. Neem dan de zoveelste letter uit het alfabet. Eenzelfde berekening moet je doen voor de vijfde letter. Tel de cijfers van antwoord 91 bij elkaar op en trek er 3 vanaf. De zesde letter is de tweede letter van het antwoord op vraag 13. Voor de zevende letter moet je weer een berekening doen. Tel de vier cijfers van het antwoord op vraag 79 bij elkaar op en trek er 2 vanaf. Voor de laatste letter kijken we naar vraag 64. Tel de cijfers uit dit antwoord bij elkaar op en tel er 7 bij op. De acht letters die je nu hebt vormen de achternaam van de persoon die we zoeken. Deze persoon is van belang geweest voor de Nederlandse geschiedenis. Wat is zijn voornaam ? Joepie, je hebt het gehaald ! Alle 100 vragen zijn de revue gepasseerd, maar je hebt ze natuurlijk nog lang niet allemaal opgelost. We houden jullie niet langer op, ga maar vlug aan de slag. En om jullie een hart onder de riem te steken: de voorbereiding van deze Uitdaging heeft meer tijd gekost dan de 10 uur die jullie nu ter beschikking hebben. ... Hallo, zijn jullie er nog ? Nog niet genoeg vragen gehad ? Of stond het bandje toevallig nog aan ? Weet je wat ? We verzinnen nog wel een vraag, waar iedereen een extra punt mee kan verdienen. Geef het antwoord op de volgende vraag bij aankomst bij het eindspel en je krijgt zomaar een extra puntje. Heb je wel eens gehoord van het kledingmerk Le Dub ? Ik eerst ook niet, maar het bestaat wel. Uit welke plaats is dat afkomstig ? Dit was echt de laatste vraag hoor. ... Nog niet genoeg gehad ? Kom op zeg. Aan het werk, geen tijd om naar cassettebandjes te luisteren. Nee, we geven niet nog meer punten weg. Vragen kunnen we natuurlijk altijd verzinnen. Hoe heet het zoontje van Ronaldo dat dit jaar is geboren ? Nee, geen Henk-Jan...


Tijdens de zesde Uitdaging kon je de volgende plaatjes goed gebruiken:

Foto 0 - de molensteen

Foto 1 - het kunstwerk

Foto 2 - het straatwerk

Foto 3 - huisnummer 25

Foto 4 - de schommel

Foto 5 - het gedenkbord


 

Andere Uitdagingen in Spelmagazijn:

Terug naar De Uitdaging

 

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2009