Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > De Uitdaging > De Uitdaging 2

Titel (5K) Evenement

Datum: 19 april 1997
Locatie: Utrecht
Organisatie: Ronald I

De Uitdaging 2

 

Slechts 5 deelnemende teams, ondanks het enthousiasme van de vorige keer. Op het laatste moment verscheen Henk-Jan ook nog (uit Zweden !) om mee te doen. Hij was de enige die geen koppelgenoot had. Dit keer wonnen Rutger & Ronald II op de voet gevolgd door Henk-Jan, die zich weer zeer knap had geweerd. Yvette & Sander, Ton & Corrie, Willem & Karen en Paul & Marcel maakten de uitslag compleet. Enkele opmerkingen van de deelnemers: "Al met al was het een heel grappige dag, we hebben nog nooit zoveel met onbekenden gesproken en rare vragen gesteld." "Jawel, allebei waren we toch een beetje opgenaaid door de stress." "Een ding weet ik wel. Ook al verliezen we, als we kunnen meedoen, dan doen we volgend jaar ook weer mee." "Het geluk zat ons niet mee, want de bieb was verplaatst en na heel lang zoeken bleek hij in een noodgebouw te zitten met jawel hoor, alle leesboeken alleen.". De startplaats was deze keer voor alle deelnemers in Utrecht. Voor de winnaars was er deze keer een echte wisselbokaal. De winnaars van deze Uitdaging deden de belofte de volgende Uitdaging te organiseren.

Winnaars: Rutger & Ronald II


Dit is een deel van de tekst van het bandje van de Tweede Uitdaging. Op een aantal plaatsen zijn delen van de tekst weggelaten, bijvoorbeeld omdat deze wijzen op een geluidsfragment. Tevens zijn de vraagnummers en categorie-aanduidingen weggelaten.

Welkom bij de Tweede Uitdaging ! Dit bandje staat weer boordevol met allerlei vragen en opdrachten. Succes !!

We beginnen met een simpele vraag: Wat is nou eigenlijk de echte tijd, wintertijd of zomertijd ? Iedereen opgewarmd ? Dan volgt hier meteen de eerste verzamelvraag. Verzamel 8 echt verschillende punaises. En dan nu handenarbeid. Knip een gat in een visitekaartje dat groot genoeg is om er zelf doorheen te klimmen. Dan is het nu tijd om even op adem te komen in de bibliotheek. Vroeger werden aardbevingen geclassificeerd op de schaal van Mercalli, tegenwoordig op de schaal van Richter. Met welk waarde op de schaal van Richter komt een aardbeving overeen, die een kracht van 11 op de schaal van Mercalli heeft ? Wat een schok he ? Blijf niet te lang in de bieb zitten, want anders loopt je parkeerbonnetje af. Over parkeerbonnen gesproken. Neem een parkeerbonnetje mee, dat vandaag om half vier geldig is. Als je trouwens nog bij het station in de buurt bent, dan heb je geluk. Neem een treinkaartje mee met Groningen of Maastricht erop. Ik ben benieuwd of dat gaat lukken. Dan zullen we meteen de scheiding tussen man en vrouw wat verkleinen. Van de vrouwen verwacht ik dat ze een mooie opvallende snor dragen en de heren lange oorbellen in beide oren. Genoeg lol voorlopig.

Nu weer serieus. Heeft een giraffe meer, minder of evenveel nekwervels als de mens ? Nu we toch met dieren bezig zijn... op welk telefoonnummer kun je reserveren voor een rondleiding 'achter de scherm' bij Diergaarde Blijdorp ? Onlangs hoorde ik een aardig versje. "Op de weg naar Henegouwen, kwam ik een man tegen met zeven vrouwen. Iedere vrouw had zeven zakken, elke zak had zeven katten, elke kat had zeven poesjes. Poesjes, katten, zakken, vrouwen, hoeveel gingen er naar Henegouwen ?" Even rekenen dus... En dan nu een vraag voor de TV-junks. Hoe heet de butler uit de TV-serie The Nanny ? Vooral zijn strijd met woorden tegen de vrouw des huizes vind ik altijd heel erg sterk. Even een vraagje tussendoor: Wat is de voornaam van Julius Caesar ? En nu niet gaan lachen... Rare jongens die Romeinen. Welk getal geeft het volgende in Romeinse cijfers uitgedrukte getal weer ? MCMXLIV. Tijd voor weer wat actie. Verzamel 10 verschillende lippenstift afdrukken. En nu maar hopen dat niemand 'over de rooie' gaat. Eens kijken of jullie hier achter kunnen komen. Welk woord vergat Neil Armstrong te zeggen bij zijn inmiddels beroemde woorden toen hij de eerste stap op de maan zette ? Het is alweer heel wat jaren geleden, maar ik heb goede hoop dat iemand het kan vinden. Van recenter datum is de gigantische kettingbotsing bij Badhoevedorp, ontstaan door de mist. Welke datum wat dat ? Je kunt maar beter gaan lopen. Neem daarom een schoen mee in maat 35. En verder een schoen met een hak van meer dan 10 cm hoog. Dat wordt een flinke rugzak vol op die manier.

Laten we maar weer eens creatief gaan worden. Verknip 1 gelijkzijdige driehoek in 4 stukken en vorm daarmee een vierkant, zonder de stukken op zijn kop te leggen. Het is vrij moeilijk, maar niet onmogelijk. Weten jullie trouwens wat het HIV-virus, de BOM-moeder en het ISBN-nummer met elkaar gemeen hebben, behalve het feit dat het afkortingen zijn ? Zijn jullie al naar het postkantoor geweest ? Neem mee een wachtnummertje, met tijdaanduiding, uit het postkantoor, dat vandaag VOOR 12 uur 's middags is getrokken. Vervolgens kunnen jullie naar de supermarkt. Van welk product is de volgende streepjescode afkomstig ? 8710448705925. Onlangs zag ik toevallig een stukje van Telekids. Ik werd er overspoeld met onbelangrijke informatie en was benieuwd of jullie die ook kunnen achterhalen. Hoeveel zonnebrillen worden er gemiddeld per dag gevonden in Disney World ? We zijn vandaag in Utrecht gestart met de Uitdaging. Nu weet ik niet of iedereen daar op dit moment nog is, maar ik hoop het wel voor jullie. Ik verwacht namelijk dat jullie een bewijsje meenemen van een bezoekje aan de winkel The Joker. Dan nu enkele uitzoek-vraagjes. Daar gaat ie. Sinds 1974 worden Europese wegen met een E-codering genummerd. Wat kun je van een weg zeggen als het nummer 2-cijferig is en op een 5 eindigt ? De cijfers op een streepjescode hebben een bepaalde betekenis. Wanneer een streepjescode begint met 87 is het produkt uit Nederland afkomstig. Enkele codes hebben een speciale betekenis. Wat betekent het als een streepjescode met 978 begint ?

Je hoort nu een fragment van een liedje. Daniel vertrekt met het vliegtuig, maar naar welk land is hij onderweg ? Even tussendoor. De ervaren deelnemers hadden waarschijnlijk niet anders verwacht. Maak een verslag van 1 A4-tje over deze Uitdaging. Het einde nadert. De laatste loodjes wegen het zwaarst. Het wordt voor mij ook steeds moeilijker de vragen aan elkaar te praten, dus ik doe ze mar in groepjes. De Aarde draait in iets meer dan 24 uur rond de zon. Waar of niet waar ? Op wasvoorschriften staat soms een driehoek met de letters Cl erin. Wat betekent dat ? Het zit erop. Ik wens jullie allemaal veel succes en zie jullie bij het bordspel. Maar: kom op tijd !!

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat dit lang niet alle vragen zijn. Een aantal vragen is gewoon niet in tekst uit te drukken en van sommige staat de tekst niet op papier. Toch denk ik dat je middels deze tekst een aardig beeld van de Uitdaging krijgt...


 

Andere Uitdagingen in Spelmagazijn:

Terug naar De Uitdaging

 

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2009