Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > De Uitdaging > De Uitdaging 4

Titel (5K) Evenement

Datum: 19 september 1998
Locatie: Amsterdam
Organisatie: Esther & Kees

De Uitdaging 4

 

Het Witte Weekblad
een verhaal van ruim een halve pagina

Het Witte Weekblad
Ronald I, Kees, Rutger, Esther

Esther & Kees wisten ook van deze Uitdaging een echte uitdaging te maken. De startplaats was wederom Amsterdam. Er waren 2 opvallende wijzigingen: 1) Er waren 2 posten, waar je op bepaalde tijden bonusvragen kon ophalen op bepaalde tijden. Met deze bonusvragen waren veel punten te verdienen, maar gooiden wel je hele tijdschema door elkaar. 2) Het eindspel was enigszins aangepast. De deelnemers konden nu kiezen welke vraag ze wilden hebben. Bij een correct antwoord kregen ze dubbele punten (dus 8 punten bij een categorie 4 vraag) en iedereen die die vraag ook goed had kreeg de gewone punten. De verzamel-vragen waren voor iedereen 3 punten waard. Winnaars: Rutger & Astrid.

de organisatie: Kees & Esther

Mijn verslag...
In m'n eentje Helaas moest ik het zonder Brenda doen. De organisatie schonk me daarvoor 50 bonuspunten. Die voorsprong zou ik met alle macht proberen te behouden. Pepijn & Jan-Willem hadden niet doorgekregen dat de start van het Centraal Station was verplaatst naar het Leidseplein en kregen hun bandje dus 40 minuten te laat. Ik begon direct het begin van het bandje te luisteren, terwijl ik richting de Kalverstraat liep om te horen of er al snel enkele tijdopdrachten bij waren. Eentje maar gelukkig. Ook werd het duidelijk dat er 1 (en later zelfs 2) posten waren waar je 5 bonusPUNTEN kon verdienen. Ten minste, dat begreep ik. Het leek me niet de moeite om daar mijn tijdplanning voor om te gooien. Later bleek echter, dat je er 5 bonusVRAGEN kon halen en die bleken soms wel 30 punten waard te zijn. Dat hakt er flink in. Maar goed.

Brenda kon helaas niet met me mee doen

Stress
Na het complete bandje te hebben beluisterd, vond ik het zinloos om mijn tijd verder in Amsterdam te verdoen en ging terug naar Uithoorn. Een kort bezoekje aan mijn ouders om aldaar de beginvragen ook netjes te noteren en toen naar het winkelcentrum voor wat verzamelvragen. Dat viel tegen. De barcode was onbekend, geen Japans woordenboek te vinden, de slijter kon slechts 2 van de 6 Grolschbieren achterhalen, de groenteman wist maar 2 soorten komkommers, in de Donald Ducks stond geen Plutoplaatje en Gerrie Mühren stond niet in een van de voetbalbladen, evenmin als de amateurclubs waar Frank Rijkaard had gespeeld. Genoeg getreuzeld. Snel naar huis om de telefoonrekening te gaan spekken. Eveline in Rotterdam ingeschakeld om een gedichttekst uit de metro te halen. Ze had een heleboel informatie in huis: de komkommers, de kattenrassen, Pluk van de Petteflat. Er kwam eindelijk schot in. Via collega's aan informatie over het industrieterrein in Diemen en de katten uit de Magriet gekomen. Dan maar internet. De secretaris van SC Feijenoord in 1985 ? Niet te vinden. De amateurclubs van Frank Rijkaard ? Niet te vinden. De Grolschbieren ? Niet te vinden. Stress.

Er komt schot in
Dan maar mijn boekenvoorraad. Dat schoot op. Kelvin, Fahrenheit, Celsius, dioptrie, de tijdzone van Tokyo, de planeten en het ezelsbruggetje, het gewicht van de zwaarste tweeling, de zeven wereldwonderen, handig hoor, zo'n verzameling boeken. Robbert kon me wel helpen met de vraag over aardolie. Inmiddels was Eveline weer terug uit de metro met een prachtig gedicht. Mijn ouders hadden ondertussen wat gepuzzeld met letters en als langste woord met allemaal verschillende letters kwamen we uiteindelijk op OMSCHAKELING. Niet slecht lijkt me. Om 7 uur kwamen Brenda en Bert. We namen de vragen door die ik nog niet wist. Heel moeizaam kwam er soms nog wat uit. Wat overleggen over soaps en muziekfragmenten en maar een antwoord gokken. Een vraag of 20 bleef echter toch open staan: 24 rozen van Toon Hermans ? De favoriete TV-programma's van Gerrie Mühren ? De Grolschbieren ? Het boekfragment over krasgruis ? En vooral de moeilijke woorden, die nergens te vinden waren. Het uur U naderde. De organisatie en de eerste deelnemers arriveerden en werden naar zolder geloodst.

Ronald II & Djouni

Ezelsoren
Het zat erop. Ik vulde nog 1 vraag in en ging ook naar boven. Het schminken als een tijger liet ik achterwege: om dat ene puntje zou het vast niet hangen... Het spel begon. Ik hield mijn 50 punten voorsprong goed vast en liep af en toe zelfs wat uit. Ik had verreweg de meeste 4-vragen goed en kon daardoor al snel wat uitlopen. Rutger & Astrid bleven echter goed meekomen en Ronald II & Djouni hoefden slechts enkele punten toe te geven. De verzamelvragen kostten me al wat punten, daar had ik niet teveel tijd aan besteed en de koppels naderden. De bonusvragen had ik in het geheel niet, want ik had de posten niet bezocht. De 2 achtervolgende koppels hadden ze wel en er ook aardig wat tijd aan besteed. Een tekening met spreekwoorden. Elk spreekwoord leverde 1 punt op. Rutger & Astrid hadden er maar liefst 30. Slik. En toen een vraag waar de organisatie zich in verslikte: neem zoveel mogelijk oren mee. Rutger & Astrid leverden 2 schriften in met omgevouwen hoekjes: allemaal ezelsoren. En aangezien er 1 punt per oor te verdienen was, zouden ze 67 punten krijgen. In onderling overleg werd deze vraag geschrapt. Tot slot de muziekfragmenten. Daar haalde ik 4,5 punten mee, met dank aan 1 songtitel (een halve punt) waar Bert nog snel een telefoontje voor pleegde.

Paul & Marcel

Gelijk !
En dan de eindstand: 213,5 punten voor... Ronald I, maar ook voor Rutger & Astrid. Ongelooflijk ! Precies gelijk. Omdat Rutger & Astrid echter de moeite hadden gedaan voor de orenvraag kregen zij de overwinning (nu met 218,5 punten i.p.v. 275,5). Tevens waren mijn 50 bonuspunten misschien iets te veel, gezien de andere scores. Ik denk dat 35 of 40 bonuspunten in dit geval beter waren geweest. Toch een tweede plaats en een verdiende overwinning voor Rutger & Astrid. Ronald II & Djouni hadden 183 punten. Niet slecht. De deelnemers Djouni en Jan-Willem waren nog nooit eerder met de Uitdaging in aanraking geweest, maar hadden genoten van de stress. Pepijn & Jan-Willem boden zich direct aan om de volgende Uitdaging te organiseren. Leuk ! (Een betere datumplanning is dan gewenst in verband met roeiwedstrijden, een mafia-weekend en een 12 uurs zeilrace... en misschien een andere, onbekende, startplaats ?) Het eindspel zat leuk in elkaar, een goede verbetering. (Paul & Marcel 111 punten; Pepijn & Jan-Willem 93,5 punten).

de winnaars: Astrid & Rutger

Winnaars: Rutger & Astrid


 

Andere Uitdagingen in Spelmagazijn:

Terug naar De Uitdaging

 

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2009