Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > De Uitdaging 21-09-2002

Titel (5K) Verslag

De Uitdaging, 21 september 2002

(2K) (3K) (2K) (3K) (2K) (3K) (2K) (2K)

De Uitdaging 7

Verslag van Ronald I

Naar de complete tekst en de antwoorden

Het aantal deelnemende koppels liep niet storm, maar in overleg besloten Armand en Tamara de Uitdaging dit keer toch maar door te laten gaan. Jeroen & Monique was het eerste koppel dat zich inschreef. Ronald I schreef zich in met Anneke. Seb & Leonie werden ook overgehaald om mee te doen. Via internet kwamen de razendenthousiaste Milly & Sabine. Als laatste kwam het koppel Stefan & Hilde, die inmiddels ook waren begonnen zelf een Uitdaging te organiseren. Sacha kon nog geen koppelgenoot vinden. Vlak voor de Uitdaging moest Monique afhaken vanwege haar gezondheid, waardoor Sacha met Jeroen de Uitdaging aan zou gaan. Sacha en Ronald I waren de enige ervaren deelnemers. Het werd meteen ook de eerste Uitdaging die op CD zou verschijnen. De startlocatie was dit keer Station Hollands Spoor in Den Haag.

Anneke raakte in De Kwakel de weg kwijt en kwam een kwartiertje te laat bij Ronald I aan. Snel in de auto op weg naar Den Haag. Enkele minuten voor 10 werd een parkeerplaatsje gevonden en snel naar het station. Met nog ruim 30 seconden te gaan werd de stationshal betreden. Snel naar de afgesproken locatie. Daar stond inderdaad Armand te wachten. Op de achtergrond Seb & Leonie. Jeroen & Sacha en Milly & Sabine waren al verdwenen. Ronald I & Anneke namen de instructies en de CD in ontvangst: de Uitdaging kon beginnen. Iets verderop kon een kopje thee/koffie gehaald worden en de CD beluisterd. Daar zaten ook Milly & Sabine. Meteen werd er kennisgemaakt, want het contact was tot op heden alleen via e-mail gegaan. Milly & Sabine bleken wat problemen te hebben met de 3 diskmans die ze bij zich hadden, maar uiteindelijk konden ze toch alle vragen beluisteren. Na een kwartiertje kwamen Stefan & Hilde binnenrennen: waar konden ze de CD halen ? Ze waren te lang onderweg geweest. Ronald I liep even mee naar Armand, die nog geduldig stond te wachten. Leonie kwam naar buiten rennen om het 06-nummer van Stefan te ontfutselen. Ronald I probeerde hem nog te waarschuwen, maar dat mocht niet baten. Daarom profiteerde hij er zelf ook maar van.

Zoals te verwachten was, waren er in het begin een aantal tijdvragen. Zo moest vóór elf uur de hoofdstad van Burkinafasso (schrijf je dat zo ?) worden doorgegeven op het antwoordapparaat van de organisatie. Ronald I belde zijn ouders, die niet aanwezig bleken zijn. Dan maar Ronald II uit bed bellen. Die had gelukkig de atlas bij de hand. Zo, die vraag was opgelost. De kop was eraf. Een veelvoud aan afwisselende vragen kwam voorbij zetten en na 48 vragen leek het tijd om eerst maar eens op pad te gaan. Er moest een wegwerpcamera gekocht worden om wat locaties te fotograferen. In de stationshal was een kiosk. Eerst maar even de Volkskrant halen voor één van de vragen en, kijk nou, ook wegwerpcamera's. En de benodigde strip van Haagse Harry. Snel de juiste zin opgezocht en de verkoper kon ook nog vertellen hoe het boekje met de officiële Haagse spelling heet. Ronald I en Anneke besloten richting de bibliotheek te gaan. Onderweg werd het gemeentehuis nog even aangedaan. De informatiemedewerker was erg behulpzaam en zocht de nodige zaken op internet op. Hij had ook een plattegrond waarop de gezochte locaties werden aangestreept. Daarna naar de bibliotheek. De telefoons moesten helaas uit. Op de eerste verdieping zaten koppels driftig te internetten. Eerst moest echter de rest van de CD beluisterd worden. Op de derde verdieping waren de toiletten. Toen die bezocht waren werd de CD weer gestart. Er moest voor 12 uur nog een vraag worden doorgebeld, maar aangezien de kerktoren half twaalf aangaf, was er nog even tijd. Bij vraag 51 bleek dat een deel van de Uitdaging in Leiden zou plaatsvinden. Daar ging de voorbereiding. Toen na een kwartier de kerktoren nog steeds half twaalf aangaf besloot Ronald I toch maar even naar buiten te rennen om te bellen. Onderweg kwam hij Sacha en Seb nog weer tegen. Het had geen minuut later moeten zijn, want de kerktoren begon al 12 te slaan. Het antwoord werd nog ingesproken. Bij het naar binnengaan werd de voicemail nog even afgeluisterd, waar 3 antwoorden op waren binnengekomen. Een bewaker sprak Ronald I toe zijn telefoon uit te doen, maar Ronald I wilde toch de antwoorden nog beluisteren. Dat leverde hem een standje op toen de bewaker hem later nog weer wist te vinden. Eindelijk was de CD volledig beluisterd. Ronald I bleef echter doorluisteren en inderdaad volgde de te verwachten bonusvraag: alle liedjes die je op de Uitdaging CD had gehoord leverden nog punten op. Nu moest de hele CD weer beluisterd worden.

Er werd een plan van aanpak gemaakt. De locaties zouden worden gefotografeerd, het tasje van Maison de Bonneterie zou worden opgehaald en daarna werd terug naar De Kwakel gereden. Onderweg konden dan mooi de liedjes worden beluisterd. Het bezoeken van de locaties bleek toch meer tijd in beslag te gaan nemen dan verwacht en dus werd besloten de 2 verste maar te laten schieten. In die tijd konden vast meer dan 6 punten worden verdiend. De eerste locatie was niet wat er verwacht werd. Was dit echt goed ? Later bleek er zowel een Spui als een Spuistraat te zijn en uiteraard werd de andere bedoeld. Gelukkig kon dit nog worden gecorrigeerd. 

(10K) (10K) (9K)

Wat zou toch de gevraagde overeenkomst tussen de gebouwen zijn ?

In Uithoorn werd het fotorolletje weggebracht en daarna werd internet opgestart. Op de mobiel werden diverse mensen gebeld: een boer om achter een type melk te komen, een bakker voor de moorkoppen, de KPN infolijn voor het omnummeren en zo verder. Op internet stroomden de antwoorden binnen. Een heel verschil met de oude Uitdagingen toen er nog lang niet zoveel op internet te vinden was. Vragen die moeilijk geacht werden, bleken heel simpel. Zo moest worden achterhaald hoe de journalist heette die door president Bush een major league asshole werd genoemd. Een zoekstring van "a major league asshole" was genoeg om het antwoord te vinden. Toch waren er ook op het oog simpele vragen die niet te vinden waren. De wijk die bij Flodder wordt gebruikt blijkt echt te bestaan. Hoe heet deze wijk en waar ligt deze ? Sommige koppels waren diverse videowinkels in geweest en ook op internet was het niet te vinden. Milly & Sabine zaten echter in het juiste café, want omstanders wisten het antwoord. Ook het lied "Altijd is Kortjakje ziek" gaf de nodige hoofdbrekens. Wie had dat geschreven ? Op internet was wel de schrijver te vinden van "Altijd rookt Kortjakje wiet", maar dat was niet de bedoeling. Uiteindelijk bleek het juiste antwoord Mozart te zijn.

En dan waren er ook de instinkers. Wie weet wat de afkorting SOS betekent ? Iedereen wist dat het Save Our Souls was, maar helaas is dat een hardnekkig misverstand. Het betekent helemaal niets. De letters zijn oorspronkelijk zo gekozen dat het gemakkelijk en herkenbaar in morse was. De tijd ging dringen. Er waren nog wat locatievragen in Leiden, maar door de tijdsdruk lieten Ronald I en Anneke deze achterwege. Ronald I haalde snel de foto's op, terwijl Anneke internet verder raadpleegde. Daarna was het even tijd voor pannekoeken. Het aantal nieuwe antwoorden nam steeds meer af en uiteindelijk was het toch echt tijd om naar Leiden te gaan. Bij een benzinestation werd nog de speciale zondagskrant van Leiden gevonden en vijf minuten voor acht werd de eindlocatie bereikt. Sacha & Jeroen waren daar al aanwezig. De laatste twee uur hadden ze niet echt veel kunnen doen. Vlak na Ronald I & Anneke kwamen Seb & Leonie, gevolgd door Milly & Sabine. Stefan & Hilde waren wederom een kwartier te laat, maar dat kwam omdat ze al 20 minuten tevergeefs door de wijk rondreden. Om kwart over acht kon het eindspel dan ook beginnen.

(5K)

Dit is nu de beruchte krant

Eerst maar eens de verzamelvragen. Er waren 5 verzamelvragen en je kon het kwadraat aan punten verdienen, dus maximaal 25. De eerste 2 koppels haalden 16 punten, de overige koppels 4. Vooral de uit ontbijtkoek geknede Maxima's leverden nog aardige kunstwerkjes op. Zoals eigenlijk normaal is bij het eindspel, verliep dit enigszins traag. Daardoor hadden sommige na de vermoeienissen van de dag moeite om de aandacht er bij te houden. En vooral over de vragen waar veel punten mee waren te verdienen, werd af en toe flink gediscussieerd. Zoals altijd waren er ook nu weer vragen die de organisatie toch goed moest keuren, ondanks dat ze zelf een ander antwoord hadden. Het blijft lastig om de vragen volledig correct en eenduidig te maken, hoe goed je je best daar ook voor doet. Het verdelen van de punten verliep nogal traag, maar bij de vragen die iedereen goed had, werd er een snellere oplossing gevonden. Af en toe gingen teams flink de mist in bij de keuze van de vragen die ze wilden beantwoorden. Langzaam maar zeker naderde het einde. Er bleken toch weer enkele vragen waarop geen enkel team een antwoord had gevonden. Zo wist niemand de namen van de meisjes te achterhalen van wie Frans Bauer een videoboodschap kreeg bij All You Need Is Love en waarom de zwarte doos in een vliegtuig zwarte doos heet, terwijl hij oranje is. Er waren ook teams die de bonusvraag hadden gemist, ondanks dat deze ook stond vermeld in de instructies. Die kostte toch al snel zo'n 15 punten. Toen ook de laatste vraag was behandeld kon de eindstand bekend worden gemaakt:

1) Jeroen & Sacha - 212
2) Ronald I & Anneke - 195
3) Stefan & Hilde - 173
4) Seb & Leonie - 150
5) Milly & Sabine - 127

(24K)

De winnaars Sacha & Jeroen

Jeroen nam de wisselbeker in ontvangst en Sacha het spel Morgenland, dat Spelmagazijn.nl ter beschikking had gesteld. Iedereen had zich goed vermaakt. Sommigen waren doodmoe, anderen bruisten nog van de adrenaline. Voor enkele teamleden was het eindspel nogal erg lang. Maar vooral was iedereen erg tevreden. Omdat sommige teamleden nog meer dan een uur moesten reizen werd er snel afscheid genomen. Jeroen, Seb en Leonie bleven nog ruim een uur nakletsen met Armand & Tamara. De Uitdaging 2002 zat erop. Hij was prima georganiseerd, de opnamekwaliteit zeer goed, de vragen gevarieerd en het weer had erg meegezeten. Complimenten en dank aan Armand & Tamara. Stefan & Hilde boden zich aan om de volgende Uitdaging te organiseren in Eindhoven. Misschien moet daarbij de invloed van internet wat verminderd worden, door vragen te stellen die daarop niet of nauwelijks kunnen worden opgezocht. Dit kan bijvoorbeeld door de vragen niet in tekst te stellen, maar bijvoorbeeld door middel van een geluidsfragment. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een buitenlandse taal, het geluid van een reclame, een filmfragment. En ook doe-opdrachten zoals het vinden van informatie op locatie of het verzamelen van voorwerpen kunnen daaraan bijdragen. Zo had de organisatie deze keer een locatievraag waarbij de naam van het studentenhuis werd gevraagd dat twee panden links van een aangegeven café lag. Een koppel had aangebeld bij het huis om de naam te vragen, een ander koppel had naar het café gebeld. Beiden hadden de juiste oplossing. De organisatie had echter de naam aan de buitenkant van het pand genoteerd en die bleek dus onjuist. 

Op de terugweg kwamen Ronald I & Anneke bij Hoofddorp nog in een flinke file terecht (van zo'n 20 minuten). Anneke kreeg ondertussen het ene na het andere berichtje op haar telefoon. Of ze gewonnen had en wat voor prijs ze had gekregen. Na een sanitaire stop in de Kwakel moest ze nog verder naar Lochem. Een lange en vermoeiende dag.


De Uitdaging 2002


 

Andere Uitdagingen in Spelmagazijn:


Naar De Uitdaging

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006