Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kinderspellen

   Spelbeschrijvingen

Een overzicht van mijn eigen spelbeschrijvingen: Kinderspellen

Kinderspellen

De meeste spellen die in het Spelmagazijn worden beschreven zijn geschikt voor spelers vanaf ongeveer 10 12 jaar. Vaak worden kinderen echter al vanaf jongere leeftijd met spellen in aanraking gebracht. Op een speelse wijze leren ze dan diverse kwaliteiten gebruiken, zoals bijvoorbeeld het gebruik van hun geheugen, het omgaan met tegenslagen, rekening houden met anderen, taal en rekenen enzovoort.

Vooral in het spel Memory, waarbij telkens 2 kaartjes van dezelfde soort moeten worden gevonden, zijn kinderen vaak ijzersterk en dat stimuleert ze om vaker te spelen. In dat geval willen ze al snel meer en wat moet je dan kiezen ? Met ganzenbord leren ze het gebruik van de dobbelsteen en pionnen en met Mens-Erger-Je-Niet kun je dan ook nog de anderen tegenwerken. Inmiddels zijn diverse spelfabrikanten ook begonnen met het uitgeven van kinderedities van de moeilijkere spellen, zoals bijvoorbeeld Cluedo Junior, Stratego Junior en Trivial Pursuit voor kinderen.

Omdat kinderen op bepaalde leeftijden afhankelijk zijn van hun eigen kunnen, is de kinderpagina onderverdeeld naar de verschillende leeftijden.

Spellen voor kinderen vanaf 3 jaar:

Vooral vormen en kleuren spelen een rol bij de spelletjes voor de jongste spelers. Materiaal moet stevig zijn, groot genoeg om niet op te kunnen eten en de regels moeten simpel zijn. Begeleiding door ouderen blijft in het geval van 'echte' spellen nodig.

 

Naar de spellenpagina voor kinderen vanaf 3 jaar.

 

Spellen voor kinderen vanaf 4 jaar:

In enkele spellen komen intussen dobbelstenen voor. Natuurlijk wordt hier niet met cijfers gewerkt, maar met kleuren. Over het algemeen blijft de aandacht nog niet lang bij een spel hangen, dus de spellen zijn over het algemeen 10 tot 15 minuten. Sommige spellen al door kinderen onderling gespeeld  worden.

 

Naar de spellenpagina voor kinderen vanaf 4 jaar.

 

Spellen voor kinderen vanaf 5 jaar:

5 jaar lijkt een leeftijd te zijn waarin de kinderen een beetje op de wip zitten. Kan dat spel van 4 jaar nog of zal ik toch een spel voor 6-jarigen kiezen?

 

Naar de spellenpagina voor kinderen vanaf 5 jaar.

 

Spellen voor kinderen vanaf 6 jaar:

Kinderen leren lezen. Spellen worden ingewikkelder en er komen voorzichtig teksten voor op sommige spellen. Ook begint oorzaak - gevolg een beetje beredeneerbaar te worden. En dat is in sommige spellen te merken!

 

Naar de spellenpagina voor kinderen vanaf 6 jaar.

 

Spellen voor kinderen vanaf 7 jaar:

Spellen duren over het algemeen wat langer en de regels worden uitgebreider. Een spel bestaat uit meerdere rondes, voordat de winnaar bepaald wordt. Zo wordt de geluksfactor al een beetje uitgeschakeld en is er meer invloed door de spelers zelf mogelijk. Maar natuurlijk zijn er ook nog eenvoudige en snelle spelletjes voor tussendoor.

 

Naar de spellenpagina voor kinderen vanaf 7 jaar.

 

Spellen voor kinderen vanaf 8 jaar:

Op deze leeftijd merk je dat de spellen minder kinderachtig worden. Ook menige ouder kan zich vermaken met deze spellen, zelfs als er geen kinderen in de buurt zijn om mee te spelen. Rekenen en woorden gaan onderdeel uitmaken van deze spellen, maar ook strategie en vooruitdenken worden belangrijke elementen. Een leuke spellenleeftijd, waarna de overstap naar de 'volwassen' spellen alleen nog maar een logisch gevolg is.

 

Naar de spellenpagina voor kinderen vanaf 8 jaar.

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina.