Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kinderspellen > Spellen voor kinderen vanaf 7 jaar

   Spelbeschrijving

Een alfabetisch overzicht van mijn eigen spelbeschrijvingen: Kinderspellen

Spellen voor kinderen

vanaf 7 jaar

Op deze pagina staan de kinderspellen vermeld voor kinderen vanaf 7 jaar. Soms is het lastig om spellen een bepaalde leeftijdsindicatie mee te geven. In principe wordt de leeftijd aangehouden die de producent aan geeft. Is er geen leeftijd bij een spel bekend, dan zet ik ze in de leeftijdscategorie waar mij het spel het meest geschikt voor lijkt. Kun je een spel hier niet vinden, dan komt het wellicht toch nog elders in Spelmagazijn voor, omdat het onder een andere leeftijdscategorie valt.

De spelbeschrijvingen zijn onderverdeeld in korte spelindrukken en uitgebreide spelbeschrijvingen. Dit is afhankelijk van het spel zelf en of ik in de gelegenheid ben geweest het spel met kinderen te testen. Waar mogelijk zal ik een opmerking bij het spel plaatsen waarin ik de indruk die ik van het spel heb gekregen weer geef.

Korte spelindruk: Uitgebreide beschrijving:

 

Titel: Electro Quiz Phone
Producent:
Jumbo

 

Beschrijving: Een vragenspel voor 1 speler. Een nieuwe uitvoering van het alom bekende Electro. Dit keer met gesproken opdrachten.


Opmerking: De telefoon is echt geweldig. Je leert spelenderwijs met een mobiele telefoon omgaan. De vragen zijn van verschillende niveaus en erg afwisselend. Helaas ontbreken de batterijen bij het spel.

 

Titel: Jenga 
Producent: MB

 

Beschrijving: De laatste speler die een blok uit de toren heeft gehaald en bovenop de toren legt, zonder dat de toren is omgevallen, wint het spel. Allereerst wordt de toren met behulp van een stapelbak opgebouwd. Als je aan de beurt bent, moet je een blok uit de toren nemen en deze bovenop de toren leggen. Hierbij mag je echter maar één hand gebruiken. 

 
Opmerking: Een erg leuk en luidruchtig spel. Zorg voor een vlakke ondergrond die liefst ook nog een beetje recht loopt. Dan heb je de meeste kans dat de toren langer blijft staan en wordt het steeds spannender.

 

Titel: Mikado 
Producent: Diversen

 

Beschrijving: Het spel bestaat uit een heleboel stokjes. Deze neem je in een vuist en laat ze in een kring over elkaar heen op tafel vallen. De stokjes moeten nu een voor een opgepakt worden. Hierbij mag je slechts één hand gebruiken, eventueel met behulp van  een ander (reeds eerder gepakt) stokje. Je mag net zolang doorgaan, totdat er een ander stokje beweegt tijdens het pakken. Dan is de beurt over. Degene met de meeste stokjes of degene met de meeste punten (elke kleur heeft officieel een bepaalde waarde) wint.

 
Opmerking: Een spel wat draait om behendigheid en inzicht. Welk stokje ligt vrij van de rest? Makkelijk mee te nemen en eenvoudig te spelen. Ik heb me er vroeger in ieder geval uren mee vermaakt.

 

Titel: Niets aan te geven 
Producent: MB

 

Beschrijving: Met een stalen gezicht moet je proberen dure waren langs de douane te smokkelen. Je hebt vier kaarten op handen, die de inhoud van je koffer vertegenwoordigen. Maar iets van waarde mag niet zomaar de grens over, daar moet voor betaald worden. Gelooft de douane jou, dan moet je betalen wat je aangegeven hebt en gaan de kaarten naar de volgende speler. Maar gelooft de douane je niet, dan gaat de koffer open. Was je eerlijk? Dan krijg jij geld van de douane. Maar wanneer je niet de waarheid sprak, dan moet je een hoge boete betalen. Elke speler is tijdens het spel een ronde lang de douane. Wie aan het einde het meeste geld heeft, wint het spel.

 
Opmerking: Ik vond het vroeger een fantastisch spel om te spelen. Je bent niet afhankelijk van de dobbelsteen, maar kunt (een beetje) zelf bepalen wat er gebeurt.

 

Titel: Reversi 
Producent: Diversen

 

Beschrijving: Je kiest een kleur en legt de stenen volgens de startopstelling op het bord. Elke beurt leg je een steen neer. Stenen van de tegenspeler worden omgedraaid, wanneer ze als jij een steen plaatst door twee van jouw stenen in een rechte lijn ingesloten worden. Hierbij nemen de stenen jouw kleur over (rood wordt groen - groen wordt rood). Wie aan het einde van het spel de meeste stenen op het bord heeft, is winnaar.

 
Opmerking: Een spel dat draait om tactiek. Erg leuk om te spelen, ook vanwege de spelduur (ongeveer 20 minuten). Een revanche is het logische vervolg op een eerste spel. En de speeltip: zorg dat je een hoek te pakken krijgt, dan sta je sterker.

 

Titel: Titanic het bordspel 
Producent: Universal Games

 

Beschrijving: Dit bordspel is onderverdeeld in twee gedeelten. Allereerst zit je in de tweede klasse. Maar de reddingsboten bevinden zich in de eerste klasse! Als je niet op tijd in de reddingsboot zit, verlies je het spel. In de tweede klasse probeer je aan de benodigde papieren te komen (paspoort, doktersbewijs) om in de eerste klasse te mogen. Hierbij zijn alle middelen toegestaan (diefstal, omkoperij), maar kijk uit dat je niet in de gevangenis belandt! Wanneer je in de eerste klasse bent, dan wordt het een echte race: wie is het eerste in de reddingsboot?

 
Opmerking: Het laatste gedeelte, waarbij je bij de reddingsboot probeert te komen, kan nogal lang duren. Het hoge ganzenbordgehalte maakt dat je niet snel vooruit komt of anders kun je weer naar het begin van het bord gestuurd worden. Jammer, want zeker het eerste gedeelte van het spel is leuk om te spelen.

 

Titel: Vier op een rij 
Producent: MB

 

Beschrijving: Zoals de naam al zegt, moet je bij dit spel zorgen als eerste vier op een rij te krijgen. Dit kan horizontaal, verticaal of diagonaal zijn. Elke beurt mag je een van jouw schijven in een rij stoppen.

 
Opmerking: Het klinkt eenvoudig en dat is het ook. Maar dat maakt het niet minder leuk om te spelen!

 

 

Titel: WortMauMau 
Producent: 1A Spiele

 

Beschrijving: WortMauMau is een woordspel dat gebaseerd is op Uno: een vorm van pesten. Hier worden echter geen kaarten met nummer gebruikt, maar met woorden. Je speelt een kaart uit en de volgende speler legt daarop zijn eigen kaart. Hierbij gelden de volgende regels: de eerste letter van het woord is gelijk aan de eerste letter van het woord op de kaart die op de aflegstapel ligt of de klinker is hetzelfde als de klinker van de kaart die al op de aflegstapel ligt. Net als bij pesten heb je hier ook bepaalde kaarten om tegenstanders dwars te zitten (2 kaarten pakken, beurt overslaan) en jezelf te helpen: (jokers). Deze acties zijn met duidelijke symbolen op de kaarten aangegeven. De winnaar is degene die als eerste zijn hand heeft weggespeeld.

 
Opmerking: Er zijn verschillende versies op de markt gebracht: een Duitse en een Engelse. De woorden zijn simpele 1 lettergreepwoorden die snel te leren zijn. Een makkelijke manier om basiskennis van buitenlandse talen op te doen.

 


 

Andere kinderspellenpagina's in Spelmagazijn:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan de diverse producenten voor de recensie exemplaren van de verschillende spelletjes.
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina en de afbeeldingen.