Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kinderspellen > Kinderspellen voor kinderen vanaf 3 jaar

   Spelbeschrijvingen

Een alfabetisch overzicht van mijn eigen spelbeschrijvingen: Kinderspellen

Spellen voor kinderen

vanaf 3 jaar

Op deze pagina staan de kinderspellen vermeld voor kinderen vanaf 3 jaar. Soms is het lastig om spellen een bepaalde leeftijdsindicatie mee te geven. In principe wordt de leeftijd aangehouden die de producent aan geeft. Is er geen leeftijd bij een spel bekend, dan zet ik ze in de leeftijdscategorie waar mij het spel het meest geschikt voor lijkt. Kun je een spel hier niet vinden, dan komt het wellicht toch nog elders in Spelmagazijn voor, omdat het onder een andere leeftijdscategorie valt.

Ik heb geen uitgebreide spelbeschrijvingen, maar in korte spelindrukken beschrijf ik het spel. Waar mogelijk zal ik een opmerking bij het spel plaatsen waarin ik de indruk die ik van het spel heb gekregen weer geef.

Korte spelindruk:

 

Titel: Bonte Ballonnen 
Producent:
Ravensburger

 

Beschrijving: Ook dit spel ziet er voor kinderen heel vertrouwd uit door de zeer herkenbare plaatjes van Dick Bruna. Ieder kind krijgt een eigen kaart met daarop een tekening waarin steeds cirkels in 6 verschillende kleuren zijn verwerkt. Om de beurt gooit een kind met de kleurendobbelsteen en dekt vervolgens de nog vrije cirkels af met een fiche van de gegooide kleur. Wie als eerste alle kleuren afgedekt heeft, wint.  

 
Opmerking Saskia: De dobbelsteen “gooien” heeft voor heel jonge kinderen aanvankelijk een andere betekenis dan voor volwassenen. De eerste keer betekent dit veel zoeken en bukken, maar wanneer een kind het eenmaal doorheeft, wil het dit spel steeds weer spelen. Tot iedereen z’n kaart vol heeft. En daarna nog eens tot ie alle kaarten gehad heeft… Kan al vanaf 2 ½ jaar gespeeld worden door 1 tot 4 spelers.

 

 

Titel: Dora Vloerpuzzel
Producent:
University Games

 

Beschrijving: Puzzelen is een van de eerste zaken waarmee een kind de motoriek traint. Met deze vloerpuzzel (de puzzel heeft een totale oppervlakte van 66 x 46 cm) die bestaat uit 20 grote stukken. De afbeelding is herkenbaar uit de Dora-filmpjes op Nickelodeon: dit vrolijke meisje zal de kleine zeker aanspreken.

Opmerking: Op de doos staat vanaf 3 jaar, maar ik denk dat dit nog wel wat enthousiast is. Maar je hoeft geen puzzel goed in elkaar te leggen om plezier te hebben en dat is een stelling die zeker voor de meeste jonge kinderen geldt.

 

 

Titel: Hondje Waf 
Producent: Jumbo

 

Beschrijving: Een educatief spel voor 2 tot 4 kinderen vanaf 3 jaar dat kinderen leert tellen. Mama hond geeft met 1, 2 of 3 blaffen aan hoeveel hokjes haar jonkies mogen lopen. Bij het juiste vakje aangekomen, draait het jonkie met zijn neus de kluif om en controleert of het zijn eigen kleur heeft. Zo ja, dan mag het mee naar zijn hok. Wie het eerst 3 kluiven in z'n eigen kleur heeft, wint.  

 
Opmerking Saskia: Heel handig aan dit spel is dat de kluifjes met behulp van een magneet in de neus van de gekleurde hondjes kunnen worden opgetild. Voor de nog wat onhandige motoriek van kleine kinderen daardoor heel geschikt. Ook het blaffende hondje in plaats van een dobbelsteen is een vondst en scheelt ouders veel bukken en zoeken.

 

Spelregels

 

 

Titel: Ik leer vormen en kleuren 
Producent: Jumbo

 

Beschrijving: Een nieuwe aanvulling op de "Ik leer" serie. Het spel zit in een handig koffertje en bevat 15 dubbelzijdig geïllustreerde grote kaarten en een heleboel zachte vormpjes in 4 kleuren. De grote kaarten hebben opdrachten die in moeilijkheidsgraad oplopen. Kies een van de kaarten uit en leg deze op de daarvoor bestemde plaats in het koffertje. Het is nu de bedoeling de vakjes te vullen met de vormpjes.

 
Opmerking: Vooral jonge kinderen zijn erg enthousiast over dit spel. Ze leren op deze manier niet alleen vormen en kleuren te onderscheiden, maar ook het bij elkaar zoeken en de juiste motoriek om de vormpjes op hun plek te leggen.

 

 

Titel: Krokodil onder mijn bed 
Producent: Jumbo

 

Beschrijving: Dit spel is voor 2 en meer spelers. De spelers verstoppen verschillende voorwerpen op verschillende locaties op de spelborden. Door steeds weer een nieuw verhaaltje te verzinnen, trainen de kinderen hun geheugen en leren ze hun fantasie te gebruiken. Onder begeleiding blijkt dit zeer goed te werken.

 
Opmerking: De kinderen worden steeds vindingrijker in het verzinnen van verhaaltjes en een volgende keer weten ze het vaak nog te herinneren. Een echte aanrader.

 

Spelregels

 

Shannon en Serena vermaken zich met Krokodil onder mijn bed

 

 

Titel: Lottino 
Producent:
Ravensburger

 

Beschrijving: Alweer een spel met tekeningen van Dick Bruna. Het is een variant op bingo, met plaatjes in plaats van cijfers. Er zijn thematisch geordende kaarten zodat de kinderen meteen leren wat bij elkaar hoort: speelgoed, in huis, dieren etc. Iedere kaart heeft 9 afbeeldingen en wie die het eerste met de juiste kaartjes heeft afgedekt, wint het spel.

 
Opmerking Saskia: Op de doos staat dat het spel geschikt is voor 1 tot 6 spelers. Dat klopt: zelfs 1 kindje kan zich uitstekend vermaken met het uitzoeken van alle kaartjes. Ook goed bruikbaar bij partijtjes.

 

 

Titel: Vormenpuzzel 
Producent: diversen

 

Beschrijving: Veel spellen zijn puzzels met weinig, maar wel grote stukken die in een bepaalde vorm moeten passen. In dit voorbeeld heb ik een puzzel genomen waarin je een beertje moet leggen en tegelijkertijd de goede kleren aan moet trekken.  

 
Opmerking: In eerste instantie zullen alleen de beren gelegd worden, maar na verloop van tijd wordt de kleding herkend en krijgt de beer een pyjama aan. De verschillende gezichten zijn ook leuk en af en toe verhelderend... waarom moet de beer huilen?

 

 

Titel: Wat is rond en rood? 
Producent: Jumbo

 

Beschrijving: Een spel over het leren herkennen van eenvoudige vormen en kleuren met een eenvoudige handleiding, die duidelijk de verschillende speelniveaus uit legt. De kinderen moeten kaartjes met vormen en kleuren bij de juiste plaatjes leggen. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Er is wel begeleiding van een ouder bij nodig.

 
Opmerking: Een erg leuke manier om met een kind bezig te zijn. En door de verschillende niveaus en de variaties in het spel, is het ook op de langere termijn nog speelbaar.

 


 

Andere kinderspellenpagina's in Spelmagazijn:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan de diverse producenten voor de recensie exemplaren van de verschillende spelletjes.
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina en de afbeeldingen.
Met dank aan Saskia voor aanvullende informatie.