Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kinderspellen > Spellen voor kinderen vanaf 6 jaar

   Spelbeschrijvingen

Een alfabetisch overzicht van mijn eigen spelbeschrijvingen: Kinderspellen

Spellen voor kinderen

vanaf 6 jaar

Op deze pagina staan de kinderspellen vermeld voor kinderen vanaf 6 jaar. Soms is het lastig om spellen een bepaalde leeftijdsindicatie mee te geven. In principe wordt de leeftijd aangehouden die de producent aan geeft. Is er geen leeftijd bij een spel bekend, dan zet ik ze in de leeftijdscategorie waar mij het spel het meest geschikt voor lijkt. Kun je een spel hier niet vinden, dan komt het wellicht toch nog elders in Spelmagazijn voor, omdat het onder een andere leeftijdscategorie valt.

De spelbeschrijvingen zijn onderverdeeld in korte spelindrukken en uitgebreide spelbeschrijvingen. Dit is afhankelijk van het spel zelf en of ik in de gelegenheid ben geweest het spel met kinderen te testen. Waar mogelijk zal ik een opmerking bij het spel plaatsen waarin ik de indruk die ik van het spel heb gekregen weer geef.

Korte spelindruk: Uitgebreide beschrijving:

 

Titel: 101 Pyramid 
Producent: Lon-Pos (in Nederland verkrijgbaar via Busy Brains)

 

Beschrijving: Met tetrisachtige speelstukken (totaal 12) is het de bedoeling om een rechthoek te leggen. Het doosje waarin de stukken worden bewaard, is hier ideaal voor vanwege de voorgevormde puzzelzijde. Aan de andere kant is een zijde met een rechthoek om een piramide te bouwen. De puzzels beginnen zeer eenvoudig met opdrachten waarbij 1 stukje ontbreekt. Erg leuk voor de kids, maar ook opdrachten waar je echt bij na moet denken (en denk er niet te licht over) ontbreken natuurlijk niet.


Opmerking: Zoals met al dit soort spellen, wanneer het je te pakken krijgt... dan is er geen houden meer aan! Dan MOET je de volgende puzzel ook oplossen. En ideaal voor ruimtelijk inzicht de 3D-variant (een piramide) op de achterkant van het doosje. Met een boekje en het internet vol puzzelopdrachten, ben je hier voorlopig nog niet mee klaar.

 

 

Titel: Barricade 
Producent: Ravensburger

 

Beschrijving: Elke speler heeft ook een aantal pionnen die hij tegelijkertijd over het bord beweegt. Het speelbord is een soort piramide. De spelers beginnen aan de brede onderzijde en bewegen zich naar boven. Net als bij Mens-Erger-Je-Niet kunnen pionnen van de tegenspelers van het bord worden geslagen: zij moeten weer opnieuw beginnen. Het doel is als eerste met een pion de top te bereiken. Er zijn echter nog een andere hindernissen in het spel: de barricades. Daar kan een pion niet langs, maar moet er precies op komen. In dat geval mag je de barricade ergens anders neerleggen, bijvoorbeeld vlak achter je, of voor een tegenstander die al verder is opgerukt. Naarmate het einde nadert, wordt het bij de top een drukte van jewelste: pionnen en barricades. Wie wint uiteindelijk dit spannende spel ?


Opmerking: Dit is eigenlijk een variatie op Mens-Erger-Je-Niet, maar eentje die ikzelf veel leuker vind.

 

 

Titel: Biesti Boys
Producent: Amigo

 

Beschrijving: Alle spelers proberen tegelijkertijd de lift te bedienen. Dat kan dus niet goed gaan! Je begint in een hal met 4 liften die op een bepaald nummer staan. Om de lift in beweging te krijgen, moet je een kaart neerleggen die 1 hoger of lager is dan het verdiepingsnummer van de lift. Hiervoor heb je een hele stapel kaarten tot je beschikking, waarvan je steeds de bovenste drie kaarten mag gebruiken. Om de chaos helemaal compleet te krijgen, heb je ook nog stop- en go-kaarten. Gooi je de verkeerde kaart op, dan moet je deze weer terugpakken. Degene die als eerste zijn stapel speelkaarten heeft weggespeeld, is de winnaar.


Opmerking: Een spelletje om 10 minuten te spelen (langer duurt het echt niet) en daarna revanche te eisen. Sandra: Ik ben nooit zo goed in dit soort spellen waar iedereen de eerste probeert te zijn, maar kinderen zijn er dol op! Door de chaos en de hierbij groter wordende kans op fouten, vermaken zij zich prima. Ronald: Ik vind dit een van de betere reactiespelletjes. Je kunt alleen vast komen te zitten met je laatste kaart...

 

 

Titel: Chameleon
Producent: Pintoy

 

Beschrijving: Elke speler probeert als eerste 6 schijven van een verschillende kleur te bemachtigen. Met je speciale gekleurde kubus rol je het aantal stappen van de dobbelsteen over het spelbord. Hierbij mag je in een beurt niet twee keer over hetzelfde vakje gaan. Wanneer je eindigt op een veld met dezelfde kleur als de bovenkant van de kubus, dan mag je deze schijf van het bord nemen. Maar let op: je mag slechts 1 schijf van dezelfde kleur pakken.

 
Opmerking: Mooi spel, ook mede door de houten uitvoering.  Het materiaal ligt lekker in de hand en het spel zelf speelt vlot weg. Omdat je je tegenstander dwars kunt zitten door in de weg te gaan staan en schijven voor zijn neus weg te halen, is een revanche na één spelletje meer dan welkom!

 

 

Titel: Hoedje jagen 
Producent: Ravensburger

 

Beschrijving: Het bord is een cirkelvormige loopbaan, met 2 dwarsdoorsteken naar de overkant van de cirkel. Elke speler begint met zijn pionnen in een hoek en beweegt deze tegelijkertijd over het bord. Per beurt mag 1 pion verzet worden. Het leuke van dit spel is dat je de pionnen van de tegenspelers moet vangen en terug moet brengen naar je eigen hoek. Onderweg kun je echter zelf ook weer gevangen worden, zodat er hele torentjes over het bord worden bewogen. Als je weer terug bent in je eigen hoek, dan heb je de meegenomen pionnen gevangen en eventuele eigen pionnen in de toren weer bevrijd. Op het bord zijn enkele hokjes aangegeven waar je veilig bent. Daar kun je dus niet geslagen worden. Wie blijft als winnaar over ?

 
Opmerking: Dit is ook weer een variatie op Mens-Erger-Je-Niet en een van de favoriete spelletjes uit mijn vroege jeugd.

 

 

Titel: Kakkerlakkensalade
Producent: Drei Magier Spiele

 


Enkele mogelijke groentes

Beschrijving: Met 128 kaarten maken de spelers een bonte salade. Hierbij leg je een kaart op de aflegstapel en zeg je de naam van de groente die op de kaart staat, behalve als deze groente door de vorige speler genoemd is of wanneer deze groente is aangetast door kakkerlakken. In dat geval moet je een van de andere groentes noemen. Wanneer je de verkeerde groente noemt of stottert, moet je alle kaarten van de aflegstapel in je hand nemen. Degene die het eerst al zijn kaarten weggespeeld heeft, is de winnaar.


Opmerking: Het valt niet mee om niet te stotteren of om te onthouden wat je nu allemaal niet mocht zeggen. Een erg grappig spel, waarbij je wel moet blijven opletten. De spelregels zijn in verschillende talen, waaronder ook Nederlands.

 

 

Titel: Kat en Muis
Producent: Identity Games

 

Beschrijving: Bij dit twee-persoons spelletje is het de bedoeling om stenen op elkaar te leggen (met een maximum van 3 stenen op elkaar). Hierbij mag je steeds maar één nieuwe steen neerleggen of een reeds gelegde eigen steen van plaats veranderen. Hierbij moeten 5 van jouw stenen uiteindelijk bovenop liggen. De eerste die hierin slaagt, wint het spel.

 
Opmerking: Voor de oudere spelers onder ons is dit niet zo'n geslaagd spel, maar voor kinderen is het geweldig. Zat mijn muis nou onder die kat of had ik hem al verplaatst naar...? Memory op 3D-nivo.

 

 

Titel: Koko Kolder 
Producent: Jumbo

 

Beschrijving: Dit is een actiespel, waarbij een halve kokosnoot een leuk gadget vormt. De spelers proberen een setje dezelfde apen te verzamelen. Telkens geven de spelers daarbij kaarten aan elkaar door. Als je een setje hebt, sla je zo snel mogelijk op de kokosnoot, waaruit allemaal apengeluiden komen. De andere spelers moeten nu ook zo snel mogelijk slaan. In volgorde van slaan mogen de spelers nu schatkaarten pakken en een volgende ronde begint. Het spel is geschikt voor 3 tot 8 spelers.

 
Opmerking: De afwerking van het spel is niet 100%. De kaarten hebben geen afgeronde hoeken, hoewel dat wel op de doos staat. Op de doos staat dat het spel geschikt is voor spelers vanaf 6 jaar, terwijl de spelregels een leeftijd van 7 jaar aanhouden. Niet door laten afschrikken. Dit is een geweldig spel, dat heel verslavend werkt. De apengeluiden, de verschillende apen, de schatkaarten, precies wat kinderen willen.

 

 

Titel: M'n eerste baantje 
Producent: Jumbo

 

Beschrijving: Ter gelegenheid van de 150e verjaardag van Jumbo hebben duizenden schoolkinderen in Nederland meegedaan aan een wedstrijd om het leukste spel te maken. Dit is het winnende spel. Je moet tijdens het spel 150 euro bij elkaar verdienen door verschillende baantjes te doen. Het spel is geschikt voor 2 tot 4 spelers.

 
Opmerking: Het spelmateriaal is zoveel mogelijk hetzelfde gebleven als van het originele ontwerp, dus met de echte tekeningen.

 

Spelregels

Artikel in Spelmagazijn

 

 

Titel: Middernacht, vampierenjacht!
Producent: 999 Games

 

Beschrijving: De zon komt bijna op en de vampiers zoeken een plekje om de dag door te brengen. Het kerkhof is hier de meest uitgelezen plek voor, maar nu nog een leeg graf (van de juiste kleur) vinden! Behalve dat er al andere vampiers kunnen liggen, heb je ook graven die knoflook bevatten of een waar rattennest herbergen en dat veroorzaakt een rattenplaag! Genoeg zaken om voor op te letten, want degene die als eerste zijn vampiers voorzien heeft van een rustplaats, wint het spel.

 
Opmerking: Als je niet wilt spelen, kun je altijd nog naar dit spel kijken... zo mooi ziet het eruit. Het bord is prachtig gemaakt en heeft echte graven, waar je je vampiers in kunt leggen. Het thema is misschien een beetje luguber voor de jeugdige spelers, maar dat maakt het ook weer extra spannend.

 

 

Titel: Pipeline 
Producent: University Games

 

Beschrijving: Met verschillende stukken pijplijn bepaal je al dobbelend en bouwend hoe je naar de overkant gaat. Maar helaas zitten er andere kleuren pijplijn van je tegenstander in de weg! Deze kun je tegenhouden door een sluitstuk op een open stuk pijplijn te zetten. Een erg leuk principe. Helaas is de voorraad met de stukken pijplijn niet oneindig groot. Speeltip: Wanneer je een bepaalde vorm gooit die niet meer in je voorraad aanwezig is, moet je je pijplijn afbreken tot en met dat stuk pijplijn. Alles wat al gebouwd was, verdwijnt ook van het bord. De volgende keer moet je verder bouwen vanaf het afgebroken stuk. 

 
Opmerking: Een groots spel, dat zeker ook nog menige volwassene kan bekoren. Erg leuk vormgegeven en zeker de moeite waard. Hierbij komt echt ruimtelijk inzicht om de hoek kijken. Echt weer eens wat anders dan anders. Genomineerd voor speelgoed van het jaar 2004 in de categorie 6-8 jaar. 

 

Titel: Ramses III 
Producent: Ravensburger

 

Beschrijving: In dit kleine doosje zitten 3 spelletjes gestopt, speciaal voor op reis. Het zoontje van Ramses II heeft zijn schatten onder 8 piramides gestopt. De spelletjes zijn allemaal op deze zin gebaseerd. Vind wat onder de piramides ligt, waar het ligt en ... kijk uit voor de mummie!

 
Opmerking: Hoewel het een reisspel is, kun je het niet tijdens de reis spelen. Je hebt een gladde ondergrond nodig om de 8 piramides goed te kunnen schuiven. Dus eenmaal op de reisbestemming aangekomen, kan het spelen beginnen!

 

 

Titel: Solo 
Producent: 999 Games

 

Beschrijving: Iedere speler krijgt 8 kaarten. De speler die als eerste zijn kaarten kwijt is, heeft gewonnen. Speciale actiekaarten zetten de boel op z'n kop, door de regels tijdens het spel te veranderen!

 
Opmerking: Ook dit spel is een variant op een bestaand spel: het aloude pesten. Gelukkig wordt dat duidelijk op voor- en achterkant van de doos vermeld. Door de eenvoudige kaarten, is het net wat makkelijker te leren dan het pesten met echte kaarten. En de regels verschillen niet per gezin!

 

Titel: Triominos 
Producent: Goliath

 

Beschrijving: Houd pen en papier bij de hand, want bij deze variant op domino gaat gerekend worden. Afhankelijk van het aantal speler, krijgt iedereen een bepaald aantal stenen. De speler met de steen met de hoogste waarde begint het spel, deze steen wordt op tafel gelegd. Daarna is de volgende aan de beurt. Wanneer je geen steen aansluitend kunt of wilt neerleggen, dan krijg je 5 punten aftrek en moet je een steen uit de voorraad pakken. Wanneer je wel een steen legt, krijg je het aantal punten dat op die steen staat, eventueel vermeerderd met een bonus als je je steen aan meerdere stenen legt. Degene die als eerste zijn stenen kwijt is, krijgt een bonus van 25 punten. Er wordt over meerdere rondes gespeeld tot een totaal van 400 punten. Degene met de meeste punten, wint uiteindelijk het spel.

 
Opmerking: In het begin zal de puntentelling, zeker voor de jongsten, nog wat problemen opleveren. Maar zelfs zonder speciale puntentelling is dit spel een aanrader, omdat er niks mooier is dan die ene steen precies tussen die andere stenen in te leggen.

 

Titel: Twister 
Producent: Hasbro

 

Beschrijving:  Het speelbord is een groot stuk plastic met allemaal gekleurde rondjes. Het enige andere spelattribuut is een draaischijf. Op deze draaischijf staan alle kleuren en verder de linkerhand, de rechterhand, de linkervoet en de rechtervoet. Telkens als de draaischijf wordt gedraaid, moeten alle spelers het desbetreffende lichaamsdeel verplaatsen naar de aangegeven kleur. Op het speelbord mogen alleen handen en voeten worden geplaatst. Wie met een ander lichaamsdeel (bijvoorbeeld elleboog of knie) het bord raakt valt af.

 
Opmerking: Dit is niet zozeer een bordspel, maar wel erg geliefd bij jonge kinderen en erg komisch om te zien. Intussen is ook een variant op dit spel uitgebracht: Twister Move. Hierbij moet je dansen op muziek met de twister-commando's en in het goede ritme je voeten op de juiste kleuren zetten.

 

 

Titel: Zakgeldspel 
Producent: Jumbo

 

Beschrijving: Dit is duidelijk een veel moderner spel. Het bevat veel onderdelen en een duidelijke educatieve ondertoon. Toch schijnen kinderen erg enthousiast te zijn over dit spel. Met een pion lopen de spelers rond het bord. Ondertussen verdienen ze geld en geven ze geld uit aan diverse leuke dingen, zoals ijsjes, poppen of strips. Maar het uiteindelijke doel is sparen voor een fiets, dus moet er op tijd geld op de bankrekening gezet worden. De speelduur is niet zo lang als bijvoorbeeld Mens-Erger-Je-Niet en aanverwante spellen, dus de aandacht zal gemakkelijk worden vastgehouden.

 
Opmerking: Ik ben blij dat er ook voor kinderen zo af en toe eens echt nieuwe spellen uitkomen, in plaats van de eindeloze variaties op bestaande spellen.

 

Met de invoering van de Euro is er ook een Euro versie van het Zakgeldspel uitgekomen. Het spel is in principe hetzelfde gebleven maar is nu geheel uitgevoerd in de Euro.

 

Spelregels

 

 


 

Andere kinderspellenpagina's in Spelmagazijn:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2011

Met dank aan de diverse producenten voor de recensie exemplaren van de verschillende spelletjes.
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina en de afbeeldingen.