Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kinderspellen > Spellen voor kinderen vanaf 8 jaar

   Spelbeschrijvingen

Een alfabetisch overzicht van mijn eigen spelbeschrijvingen: Kinderspellen

Spellen voor kinderen

vanaf 8 jaar

Op deze pagina staan de kinderspellen vermeld voor kinderen vanaf 8 jaar. Soms is het lastig om spellen een bepaalde leeftijdsindicatie mee te geven. In principe wordt de leeftijd aangehouden die de producent aan geeft. Is er geen leeftijd bij een spel bekend, dan zet ik ze in de leeftijdscategorie waar mij het spel het meest geschikt voor lijkt. Kun je een spel hier niet vinden, dan komt het wellicht toch nog elders in Spelmagazijn voor, omdat het onder een andere leeftijdscategorie valt.

De spelbeschrijvingen zijn onderverdeeld in korte spelindrukken en uitgebreide spelbeschrijvingen. Dit is afhankelijk van het spel zelf en of ik in de gelegenheid ben geweest het spel met kinderen te testen. Waar mogelijk zal ik een opmerking bij het spel plaatsen waarin ik de indruk die ik van het spel heb gekregen weer geef.

Korte spelindruk: Previews en andere spelindrukken:

Uitgebreide beschrijving:

 

Titel: Een 10 voor Topo 
Producent: Jumbo

 

Beschrijving: Met de bus rijd je heel Nederland / Europa door (het spelbord heeft een voor- en een achterkant). Allereerst dek je de plaatsnamen af, vervolgens moet je tegenstander die plaatsnamen noemen. Hiervoor gooit hij eerst met de dobbelsteen om de coördinaten te bepalen. Nadat de plaatsnaam genoemd is, wordt er door de andere spelers gestemd of je de plaatsnaam goed hebt. Hier valt geld mee te verdienen en wie het meeste geld heeft aan het einde, wint het spel. Hierdoor blijft iedereen constant bij het spel betrokken. 

 
Opmerking: Een erg aansprekend spel. Zeker wanneer je langs een bushokje rijdt en er spontaan klinkt: "De bus rijdt naar..."

 

Spelregels

 

 

Titel: Bernini Mysterie
Producent: Identity Games

 

Beschrijving: Stenen met symbolen en letters moeten op elkaar gelegd worden (met een maximum van 3 stenen op elkaar), waarbij je steeds maar één nieuwe steen neer mag leggen of een reeds gelegde eigen steen van plaats mag veranderen. Hierbij moeten jouw stenen uiteindelijk bovenop liggen. De eerste die hierin slaagt, wint het spel.


Opmerking: Na het succes van Da Vinci Code verwachtte ik heel wat van het Bernini Mysterie: dit spel komt tenslotte uit dezelfde stal en de titel doet het beste vermoeden. Helaas blijkt het niet helemaal wat ik me erbij had voorgesteld. Het is een bewerking van Kat en Muis. Voor een opvolger van Da Vinci Code is dat niet voldoende. Ook zijn de symbolen niet op de stenen gedrukt, maar er los op geplakt. Jammer. Je kunt verschillende varianten spelen, waarbij de teamvariant duidelijk de beste is, maar meer ook niet.

 

 

Titel: De betoverde doolhof 
Producent: Ravensburger

 

Beschrijving: In een doolhof moet je proberen zoveel mogelijk schatten te verzamelen. Deze schatten staan op kaartjes: elke speler krijgt evenveel schatkaarten. Het doolhof bestaat uit gangen die bewegen. Wanneer je aan de beurt bent, schuif je een doolhofkaart aan de zijkant in het spelbord. Hierdoor wordt de weg in het doolhof veranderd. Dan ga je door het doolhof lopen, waarbij je moet proberen bij de schat die op je schatkaartje staat te komen. Deze schat mag je dan afleggen en in de volgende beurt mag je op zoek naar de volgende schat. Wanneer je alle schatten hebt, is het zaak om als eerste weer terug te zijn op je beginpunt: dan heb je het spel gewonnen.

 
Opmerking: Een schitterend spel, waarbij je elkaar heerlijk dwars kunt zitten. Maar hou wel je schat in het oog want voor je het weet, ligt die ergens anders!

 

 

Titel: Exago 
Producent: Goliath

 

Beschrijving: Een spel voor meerdere spelers die moeten proberen als eerste vier van zijn zeshoekige stenen op een rechte lijn te krijgen. Je kan elkaar helpen of dwarszitten.

 
Opmerking: Een variant op vier op een rij, waarbij echter duidelijk meer mogelijkheden zijn door de zeshoekige stenen en omdat je met meerdere spelers speelt. Genomineerd voor speelgoed van het jaar 2004 in de categorie vanaf 12 jaar. 

 

 

Titel: Heckmeck am Bratwurmeck
Producent: Zoch zum Spiele

 

Beschrijving: Met een 8-tal dobbelstenen probeer je wormen te vangen. Op de dobbelstenen staan de cijfers 1 t/m 5 + een worm (deze telt voor 5 punten). Elke worp moet je een serie met dezelfde waarden apart leggen: bijvoorbeeld alle 5-en, volgende worp alle 4-en. Dit mag je na je worp bepalen, maar het mag niet een waarde zijn die je al hebt gebruikt. Je moet minimaal 21 gooien waarbij je minimaal één worm hebt liggen. Dan mag je een steen van de tafel of een andere speler nemen. De wormen op deze stenen tellen mee voor de eindwaardering: degene met de meeste wormen wint het spel.

 
Opmerking: Dit spel, ontworpen door Reiner Knizia, is een goed voor een gezellig potje dobbelen. Hoewel het veel weg heeft van Yahtzee, is het toch heel anders. Leuker gewoon! Een spel om in huis te hebben! Dat het Duitstalig is, geeft vanwege de duidelijke spelregels absoluut geen problemen.

 

 

Titel: Pardoes de Sprookjesmeester 
Producent: Concept

 

Beschrijving: In dit spel moet je om te kunnen winnen een opdracht uitvoeren. Deze opdracht staat op een opdrachtenkaartje. Het spelbord wordt elke keer variabel opgebouwd en kan zelfs tijdens het spel wijzigen! In je beurt dobbel je eerst om een aantal stappen vooruit te kunnen lopen. Hierbij kun je op verschillende soorten vakken komen, bijvoorbeeld een vraagtekenpunt. Dan moet je een vraag beantwoorden van een vragenkaartje. Wanneer je de vraag goed beantwoordt, mag je nog een keer dobbelen. Anders is de volgende aan de beurt. Degene die als eerste zijn opdracht heeft uitgevoerd en terug is in de Sterrenkamer, wint het spel.

 
Opmerking: Dit spel is alleen verkrijgbaar in de Efteling en een mooi voorbeeld hoe pretparken zichzelf promoten middels spellen. Het hele spel draait natuurlijk om sprookjes die al dan niet in de Efteling voorkomen.

 

 

Titel: Pim Pam Pet
Producent: Jumbo

 

Beschrijving: Allereerst worden de spelers verdeeld in groepen. De spelleider draait het bovenste kaartje om en leest één van de twee vragen hardop voor. Daarna draait hij aan de draaischijf en roept de letter die bij het stilstaan zichtbaar wordt. De spelers moeten nu zo snel mogelijk de gestelde vraag beantwoorden: dit antwoord moet beginnen met de letter, die door de draaischijf werd aangewezen. Je krijgt een kaartje als je het goed hebt. Degene met de meeste kaartjes aan het einde van het spel, heeft gewonnen.

 
Opmerking: Al een oud spel, maar nog steeds in trek. Of zoals Jumbo het zelf verwoord: wat is het leukste vraag- en antwoordspel voor elke leeftijd?

 

Spelregels

 

 

Titel: Ramses II 
Producent: Ravensburger

 

Beschrijving: Het leuke aan dit spel is dat de doos ook als spelbord fungeert. Allereerst worden de schatten over het spelbord verdeeld en (op een vakje na) afgedekt met de bijgeleverde gekleurde piramides. Nu wordt er een schatkaartje getrokken. Deze schat moet je vinden door de piramides weg te schuiven. Maar hierbij mag je geen andere schat tegenkomen, want dat is je beurt voorbij. Elke schat is een bepaald aantal punten waard. Degene met de meeste punten aan het einde van het spel heeft gewonnen.

 
Opmerking: Een erg goed spel. Wanneer je eindelijk denkt te weten waar elke schat ligt, komt er een kaartje tussendoor dat het bord draait... een kwartslag of een halve slag. Genoeg om het spoor weer bijster te zijn!

 

 

Titel: Rummikub 
Producent: Goliath

 

Beschrijving: Elke speler begint het spel met 14 stenen. Nu is het zaak om rijtjes van minimaal 3 stenen te leggen en daarbij zo snel mogelijk al je stenen kwijt te raken. Hierbij mogen ook bestaande rijtjes omgebouwd worden, zolang je maar rijtjes van minimaal 3 stenen op tafel hebt liggen. Degenen die nog stenen hebben op het moment dat het spel is afgelopen, krijgt strafpunten. Er wordt meestal over meerdere rondes gespeeld.

 
Opmerking: Rummikub is echt een spel voor jong en oud. Dit komt nog geregeld bij mensen op tafel. Vooral tijdens de vakanties is het een geliefd spel om mee te nemen, niet alleen vanwege het leuke spelmechanisme als wel omdat je het spel makkelijk mee kunt nemen.

 

 

Titel: Similarius
Producent: Martin HB

 

Beschrijving: In dit spel gaat het om je geheugen. Er wordt een aantal gezichten getoond met een vast aantal kenmerken (haar, neus, ogen enz.). Iedereen krijgt gelegenheid om de gezichten te bekijken. Daarna worden ze dicht gelegd en geschud. Op één na worden de gezichten weer allemaal open gelegd en iedereen moet het ontbrekende gezicht tekenen. Hoe beter je dat doet, hoe meer punten je scoort. Er moet tevens gestemd worden op de beste tekening, voordat het gezicht bekend wordt gemaakt.

 
Opmerking: Je kunt het spel lastiger maken door meer gezichten tegelijk te gebruiken. Naarmate je het spel vaker speelt, zal het tekenen veel gemakkelijker gaan. Je leert beter kijken en onthouden. Leuk voor ouders om met hun kinderen te spelen.

 

 

Titel: Spectrangle
Producent:
Jumbo

 

Beschrijving: Dit spel is een variant op domino. Leg de verschillende kleuren van de driehoeken op de juiste manier aan elkaar. Alleen... in deze variant is het spelbord beperkt tot een grote driehoek en op sommige velden zijn extra bonussen te verdienen. Je krijgt 4 stenen die je op het spelbord moet plaatsen. Elke beurt plaats je een steen tegen aan andere steen aan. Je krijgt het aantal punten dat op die steen staat x het aantal stenen waar op aangesloten wordt x de eventuele bonus waar de steen op gelegd wordt. Goed rekenen is hierbij van belang! Daarna mag je een nieuwe steen pakken en is de volgende aan de beurt. Degene met de meeste punten wint het spel.

 
Opmerking: Niet alleen een leuk spel voor de kinderen, maar ook menige oudere kan zijn hersens breken in een poging de optimale puntencombinatie te leggen.

 

 

Titel: Wie is de ezel?
Producent: Phalanx Games

 

Beschrijving: Bij dit kaartspel is het de bedoeling om de ezelkaart te vermijden. Deze kaart is namelijk 20 strafpunten waard. Degene met de ezelkaart is de startspeler. Door slim de kaarten met getallen uit te spelen, moet je proberen de ezelkaart kwijt te raken. Na elkaar leggen de spelers kaarten neer, waarbij ze met evenveel kaarten meer punten moeten neerleggen dan de vorige speler. Als je dat niet kan, moet je passen. Wanneer alle spelers zo eenmaal aan de beurt zijn geweest, wordt bepaald of de ezelkaart naar een ander gaat. Deze speler krijgt niet alleen de ezelkaart, maar ook de andere kaarten die op tafel liggen op zijn hand. Het is nu zaak om in een van de volgende rondes deze ezelkaart weer weg te spelen, zodat iemand anders hem krijgt (en de kaarten die op tafel liggen). Als het spel is afgelopen (iemand heeft geen kaarten meer in zijn hand aan het einde van een ronde), worden de strafpunten geteld. Degene met de minste strafpunten, wint het spel.

 
Opmerking: Het lijkt een behoorlijk ingewikkeld spel, maar na een ronde spelen is de bedoeling wel duidelijk. Een aardig spel, waarbij je niet te snel je goede kaarten moet spelen.

 

 

Titel: Woordbreker
Producent: MB

 

Beschrijving: Dit is een twee-persoons woordspel. Je bedenkt een woord voor je tegenstander en legt de letters door elkaar op de draaitafel. De draaitafel wordt gedraaid en de spelers beginnen met de letters een woord te maken. Wie als eerste het juiste woord op de draaitafel zet en op de rode knop drukt, wint de ronde. Hij krijgt de letters die deze ronde in het spel waren. Dan moeten er nieuwe woorden gemaakt worden. Het spel gaat net zolang door totdat een van beiden geen woorden meer kan leggen. De andere speler heeft het spel gewonnen.

 
Opmerking: Een erg leuk spel, waarbij de spelstukken in het rond vliegen. Sandra: Hoewel ik het vroeger nooit op de goede manier heb gespeeld, hebben mijn familie en ik er uren plezier mee gehad.

 

 


 

Andere kinderspellenpagina's in Spelmagazijn:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

Naar boven / Naar menu

 

 

by Ronald Hoekstra - 2011

Met dank aan de diverse producenten voor de recensie exemplaren van de verschillende spelletjes.
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina en de afbeeldingen.