Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kinderspellen > Kinderspellen voor kinderen vanaf 4 jaar

   Spelbeschrijvingen

Een alfabetisch overzicht van mijn eigen spelbeschrijvingen: Kinderspellen

Spellen voor kinderen

vanaf 4 jaar

Op deze pagina staan de kinderspellen vermeld voor kinderen vanaf 4 jaar. Soms is het lastig om spellen een bepaalde leeftijdsindicatie mee te geven. In principe wordt de leeftijd aangehouden die de producent aan geeft. Is er geen leeftijd bij een spel bekend, dan zet ik ze in de leeftijdscategorie waar mij het spel het meest geschikt voor lijkt. Kun je een spel hier niet vinden, dan komt het wellicht toch nog elders in Spelmagazijn voor, omdat het onder een andere leeftijdscategorie valt.

De spelbeschrijvingen zijn onderverdeeld in korte spelindrukken en uitgebreide spelbeschrijvingen. Dit is afhankelijk van het spel zelf en of ik in de gelegenheid ben geweest het spel met kinderen te testen. Waar mogelijk zal ik een opmerking bij het spel plaatsen waarin ik de indruk die ik van het spel heb gekregen weer geef.

Korte spelindruk:

Uitgebreide beschrijving:

 

Titel: Domino 
Producent: diversen

 

Beschrijving: Het bekende dominospel, hier in verschillende uitvoeringen. Hierbij moeten de juiste afbeeldingen / aantal punten aan elkaar gelegd worden. Degene die het eerst zijn stenen kwijt is, heeft gewonnen.

 
Opmerking: Iedereen heeft dit spel in zijn jonge jaren gespeeld. Er zijn intussen ontelbare versies op de markt gebracht. En kinderen blijven het leuk vinden om te spelen.

 

Enkele kaarten uit het Dora Domino-spel:

 

 

 

Titel: Dora Kaartspel
Producent: University Games

 

Beschrijving: Het doel van het spel is om als eerste een Dora-verzameling compleet te hebben, bestaande uit een rugzakkaart (die krijg je aan het begin van het spel), een Dora-kaart en de vier voorwerpkaarten waarvan de afbeelding op de rugzakkaart staat. Verder krijgt elke speler nog 4 kaarten om mee te beginnen, deze kaarten worden open gelegd. De overige kaarten worden op een stapel gelegd. Om de beurt pakken de spelers een kaart van de dichte stapel om de rugzak te vullen. Natuurlijk kun je alleen de rugzak vullen met de voorwerpen die je nodig hebt. Als je een voorwerp hebt gepakt dat je niet nodig hebt, kun je deze ruilen met één van de vier kaarten die voor je ligt of je legt de kaart af.


Opmerking: Op alle voorwerpkaarten staan de woorden zowel in het Nederlands als in het Engels vermeld. Hierbij is niet gekozen voor de eenvoudigste woorden, ik kan me voorstellen dat zelfs volwassenen hier nog moeite hebben! Verder zijn de kaarten lekker groot, ideaal voor een kinderhand.


 

 

Titel: Dora Lotto
Producent:
University Games

 

Beschrijving: Dit spel is een variant van het volwassen Bingo en wordt gespeeld met 2 tot 4 spelers. Er zijn 4 verschillende lottokaarten, met elk een eigen thema: het circus, de vrienden, het feest en het strand. Op elke kaart komen Dora en bepaalde bekende figuren en voorwerpen uit haar filmpjes voor. Iedere kaart heeft 6 afbeeldingen en een eigen kleur, geen enkele kaart is hetzelfde. Wie als eerste alle afbeeldingen met de juiste kaartjes heeft afgedekt, wint het spel.

 
Opmerking: Het grappige is dat iedere uitgever van kinderspellen wel een dergelijk spel uit brengt. Zo is Lottino van Ravensburger al geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar!

 

 

Titel: Dora Memo
Producent:
University Games

 

Beschrijving: Memory kent iedereen wel en kinderen zijn er helemaal dol op. Het is de bedoeling om twee dezelfde kaarten bij elkaar te vinden. De kaarten worden in een aantal rijen met de afbeeldingen naar beneden gelegd. Een speler draait twee kaartjes om: zijn de twee afbeeldingen hetzelfde dan mag hij nog een keer, anders is de volgende speler aan de beurt. Wie de hoogste stapel kaartjes heeft wanneer alle kaarten gepakt zijn, wint het spel.

 
Opmerking: Dit spel bevat 30 combinaties van zeer stevige kaartjes. De bekende figuurtjes uit Dora's filmpjes komen ook in dit spel weer tevoorschijn, maar natuurlijk speelt ook Dora in dit spel zelf de hoofdrol.

 

 

Titel: Electro Laptop 
Producent: Jumbo

 

Beschrijving: Een echte laptop voor de jonge kinderen. Ze hoeven nu niet meer op de echte computer, maar kunnen zichzelf vermaken. Het geheel werkt net als Electro: je moet dus plaatjes bij elkaar zoeken. De laptop houdt bij wat er verkeerd gaat en geeft na 3 verkeerde antwoorden het goede antwoord.

 
Opmerking: Er zijn kaarten bijgevoegd voor kinderen die nog niet en kinderen die al wel kunnen lezen. Een apparaat waar ze dus waarschijnlijk lang plezier van hebben! Het is ongelooflijk om te zien hoe snel jonge kinderen met dit apparaat om kunnen gaan. Inmiddels zijn er al 2 uitbreidingen voor het spel. Eentje voor 4 tot 8 jarigen en eentje voor 8 jaar en ouder.

 

Spelregels

 

 

Titel: Electro Sound 
Producent:
Jumbo

 

Beschrijving: Al heel lang bestaat het spel Electro en nog steeds worden er nieuwe uitvoeringen van gemaakt. Ook een gemoderniseerde uitvoering is Electro Sound. De computer bestaat uit een vierkant van 4 bij 4 knoppen. In een apart vakje zitten 16 kaartjes met streepjes codes. Door een kaartje in de gleuf te steken en er weer uit te halen, krijg je het geluid te horen dat overeenkomt met het plaatje. Je moet de juiste knop zien te vinden. Bij elk spel worden de posities van de knoppen verwisseld.

 
Opmerking: De kaartjes zijn wat slap, waardoor de mogelijkheid bestaat dat ze gevouwen worden. Verder is het een prima uitvoering, die vooral bij jonge kinderen erg aanslaat.

 

 

Titel: Jungle Race 
Producent: Jumbo

 

Beschrijving: Het gaat er in Jungle Race om dat je zoveel mogelijk vruchten uit de Jungle verzamelt. Alleen als alle dieren goed samenwerken, en de leeuw geen roet in het eten gooit, kun je winnen. Het is voor 2 tot 4 spelers.

 
Opmerking: Dit is een spel uit de serie De Spelende Olifant van Jumbo. Deze spellen kenmerken zich door leuke illustraties en houten speelfiguren.

 

Spelregels

 

 

Titel: Kleine IJsbeer gaat schotsjespringen 
Producent: Selecta

 

Beschrijving: Vaak hebben spellen een bekend figuur als hoofdpersoon. Dit spel is daar duidelijk een voorbeeld van. Lars, de kleine ijsbeer, is samen met zijn vriendjes op de schotsen aan het rondspringen. Maar er breken steeds stukken van de ijsschots af! Deze stukken worden bepaald met de dobbelsteen: de kleur op de dobbelsteen die overeen komt met de schots breekt af. Wanneer je snel genoeg bent, val je niet in het koude water. Degene die niet in het water is gevallen, heeft gewonnen. Het spel duurt ongeveer 10 minuten.

 
Opmerking: Een leuke variant op de aloude stoelendans. Door de bekende figuren waarmee gespeeld wordt en de korte spelduur, blijft dit spel aantrekkelijk.

 

 

Titel: Sprookjesspel 
Producent: Jumbo

 

Beschrijving: Verzamel de edelstenen door te voldoen aan de sprookjesopdrachten. Uiteraard gaat het allemaal over prinsessen van Disney. Voor 2 tot 4 spelers.

 
Opmerking: Dit is een spel met elektronica in het spelbord. Door met je pion op een vakje te drukken, krijg je een gesproken opdracht. De benodigde batterij wordt bij het spel geleverd. Elke keer als het spel gespeeld wordt, zijn de opdrachten op een andere plaats te vinden.

 

 

Titel: Wolfje Wervelwind en de 3 biggetjes
Producent:
Jumbo

 

Beschrijving: In dit spel, dat gebaseerd is het bekende sprookje van de grote boze wolf, is het de bedoeling om als eerste je huisje gebouwd te hebben. Met behulp van een dobbelsteen verzamel je stro, hout en steen voor je huisje. Maar als je op een wolf komt, dan mag je met de wolf een huisje van een ander omver blazen. De wolf blaast niet altijd even hard, dus misschien is een houten huisje dan wel stevig genoeg!

 
Opmerking: Kinderen kennen het sprookje en vinden het erg leuk om de huisjes te bouwen. Hoewel het in eerste instantie moeilijk lijkt, blijkt het ook voor de kids redelijk eenvoudig om de huisjes in elkaar te zetten. Het is bedoeld voor 2 tot 3 spelers, maar ook kinderen alleen weten zich er prima mee te vermaken.

 

In 2007 is er een nieuw sprookjesspel in deze serie uitgekomen: Knibbel Knabbel Knuisje.

 


 

Andere kinderspellenpagina's in Spelmagazijn:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan de diverse producenten voor de recensie exemplaren van de verschillende spelletjes.
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van de pagina en de afbeeldingen.