Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellenspektakel 03-11-2002

Titel (5K) Verslag

Spellenspektakel, Eindhoven, 3 november 2002

Zondag. Alweer de laatste dag. Opnieuw via de zij-ingang naar binnen. Voor de hoofdingang stonden al veel mensen te wachten. Bij Cwali hing een bordje dat er nog 48 exemplaren van ZooSim waren. Bij Bambus liet ik me Rumis uitleggen. Een heel gemeen bouwspel zo te zien. Bij Pintoys speelde ik met Jeroen en Monique een spelletje Cityscape. Een prachtig spel. Ik gokte op vier maal een 5 en dat ging best goed. Alleen gooide Monique met haar laatste zet nog roet in het eten. Eindstand: Monique 50, Ronald I 40, Jeroen 30. Op het bordes werd ik gevraagd bij Forum Federatie om mee te doen met een grote Mollenmania. Een vader en zijn twee kinderen wilde het graag spelen. De nog redelijk jonge kinderen hadden het spel erg goed door. Vooral de jongste dochter deed het geweldig. Ze had telkens de meeste mollen mee naar het volgende niveau. De wat oudere zoon moest het met heel wat minder doen. Maar op het laatst bord bleek dat hij toch goed zijn kaarten onthield en maakte gebruik van een tip van mij. Hij pakte zo de overwinning. Die twee komen er wel. De vader bleef beteuterd achter. Op het laatste moment had Eagle Games zich ook aangemeld voor het Spellenspektakel. In een kleine stand werden de nieuwe zeer grote spellen getoond. Er was geen mogelijkheid om ze uit te proberen. Volgende keer zullen ze waarschijnlijk dan ook wel een grotere stand nemen. Spellenclub Roll the Dice sprong hier handig op in en zorgde ervoor dat het spel wel bij hun club gespeeld kon worden. Ze waren drie dagen actief op het spektakel aanwezig en dat leverde hen maar liefst 10 nieuwe leden op. Een goed resultaat. Splotter had op zondag ook een stand beneden weten te bemachtigen. De stand die ze twee dagen lang boven hadden gehad, lag teveel uit de route.

Nog 48 ZooSims

Om 12.00u zou het NK Streetsoccer zijn. Zoals verwacht, waren er weinig (of liever gezegd geen) deelnemers. Maar Jeroen en Monique kwamen net aanlopen en Corné wilde zich graag revancheren voor het verloren WK. Ik lootte tegen Monique en Jeroen moest tegen Corné. Monique bleef maar vijven en zessen gooien en ik kwam eigenlijk niet hoger dan een 3. Ik wist met grote moeite telkens het doel te verdedigen, maar het wachten was op een doelpunt. Dat ik uiteindelijk een keer een counter kon plaatsen, was mooi meegenomen. Nog even kon ze het doelpunt afweren, maar uiteindelijk stond ik toch met 1-0 voor. De druk bleef echter aanhouden en mijn lage worpen bleven volharden. De tegentreffer kon niet uitblijven. En ja hoor, 1-1. Verlenging. Nu moest ik toch risico gaan nemen en dat resulteerde weer in een tegentreffer. Monique won met 2-1. Jeroen werd door Corné afgeslacht en verloor met 1-8. Tegen Jeroen speelde ik een verliezersfinale. Het werd een spannende wedstrijd. Dit keer scoorde ik de gelijkmaker 1-1. Nu moest Jeroen in de verlenging risico nemen, maar hij slaagde er niet in te scoren. Zo won ik dus de strijd om de derde plaats. Corné wist Nederlands Kampioen te worden door Monique met 5-1 te verslaan in de finale. 

Het NK Streetsoccer

Op het bordes werden diverse Catan toernooien gehouden. Werd in het verleden Steden & Ridders te moeilijk gevonden, nu wordt het basisspel te makkelijk gevonden. Het was voor een ingelast Steden & Ridders toernooi slechts eenmaal nodig om het om te roepen. Het zat direct vol met geďnteresseerden. Ook de inschrijving voor het WK Catan bij de Vara moest dagelijks gelimiteerd worden. Die belangstelling is snel gegroeid in enkele jaren. Later op de beurs zou Hans Klok een show weggeven. Ik was op weg naar het podium toen ik Hans en Martine tegenkwam. Boven de herrie van Hans Klok uit praatten we even bij. Ze hadden ook weer de twee kennissen bij zich, die twee jaar geleden ook mee waren. Ik maakte weer van de gelegenheid gebruik om diverse spellen te promoten. En zij stelden vragen over de diverse spellen die we zagen. Meander en Taalslang waren erg in trek. Cartagena en Trans America trokken niet direct de aandacht. Dus dan maar onderweg naar ZooSim. Er was zowaar een tafeltje, maar alleen Martine was me gevolgd. Toen we iedereen weer hadden, was de tafel bezet en werd ik nog even gecharterd om het spel uit te leggen. Martine wilde ook graag nog een Tweety puzzel kopen. Deze wordt gebruikt bij het NK snelpuzzelen, maar daar ging het haar niet om. We gingen verder naar Pueblo. Na even wachten kwam er een tafel vrij. Ik legde het spel uit en het spel kon beginnen. Ergens halverwege ging ik naar de tweedehandsmarkt om een spel te kopen dat ik had zien liggen. Toen ik weer terugkwam was het spel bijna ten einde. Het was positief bevallen, maar ze waren toch ook weer niet zo enthousiast dat ze het wilden kopen. Ik besloot nog een poging te wagen met Nautilus. Dit zag er prachtig uit, maar het leek ze te complex. De aandacht ging meer uit naar de Piramiden van de Jaguar en Lost Cities. Er was ook zoveel te zien. In de truck bij Jumbo speelden ze nog het spel Squad Seven. Uiteindelijk was het Martine die de meeste schatten verzamelde, maar echt enthousiast waren ze niet over het spel. Toch hadden ze zich tijdens het spel wel vermaakt. We namen afscheid en ik begon aan mijn laatste rondje over de beurs. Afscheid nemen van bekenden en de laatste nieuwtjes aanhoren. Blijkbaar waren er meer op die gedachte gekomen en uiteindelijk stonden we met een aardig groepje bij Cwali. Nog 10 ZooSims beschikbaar stond er op de lijst. De beurs zat er op. Ik kon weer naar huis.

Nawoord: Het waren weer drie geweldige dagen. De beurs was nog weer beter opgezet dan het vorige jaar. Voor zover mogelijk waren de gangpaden breed gehouden (op enkele kleine knelpunten na), er werd geprobeerd een rookverbod te hanteren, de indeling was wat beter geslaagd. Op vrijdag waren er ongeveer 2000 bezoekers geweest, op zaterdag 6000 en op zondag 7000. Dat laatste is eigenlijk te veel voor de ruimte die de beurs biedt. De show van Hans Klok hoorde niet echt thuis op de beurs. Door het harde geluid konden de speluitleggers hun werk niet doen en het podium was op vrijdag en zaterdag verloren ruimte. Misschien had het gebruikt kunnen worden voor de Nederlandse Spellenprijs en de uitslagen van de diverse toernooien. De tweedehands markt was te krap en te bedompt. De decors in het midden van de zaal waren echter geweldig, evenals de aankleding van de stands en de speluitleggers. Ook waren de pauzes voor de uitleggers beter geregeld. Al met al ben ik zeer positief over deze drie dagen. Harold weer bedankt voor de overnachtingen en 999 Games voor de organisatie. Tot volgend jaar.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2002