Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellenspektakel 02-11-2002

Titel (5K) Verslag

Spellenspektakel, Eindhoven, 2 november 2002

Zaterdagmorgen vroeg naar de beurs. Via de zij-ingang naar binnen, waar o.a. Seb, Leonie en Rutger stonden te wachten. Rutger kon nog niemand van de EuropeMasters organisatie vinden, dus ging ik binnen alvast naar de toernooi ruimte. Ronald van Lent liet me weten dat er inmiddels iemand onderweg was. Rutger nam zijn telefoon niet op, dus belde ik Leonie. De techniek van tegenwoordig is wel handig hoor. Rutger haalde de kaartjes en kon ze meteen ook aan Rob en Det geven. Leonie kon mooi gebruik maken van mijn kaartje. Vandaag zou staan in het teken van de EuropeMasters en de Nederlandse Spellenprijs. Het eerste spel dat gespeeld moest worden bij het EK was Emerald. Ik speelde tegen een Belg, een Duitser en een Engelse. Het Engelse meisje was de vervanger van Stephen Tavener, die deze maand gaat trouwen. Twee jaar geleden maakte hij deel uit van het winnende team. Het spel begon slecht, want mijn eerste ridder werd direct door de draak opgegeten. Maar gaandeweg ging het steeds beter. Als eerste haalde ik vier verschillende edelstenen en had ook al twee kaartjes van 5 goudstukken. Toen ik ook nog een ridderkaart haalde, voelde ik de overwinning binnen handbereik. Toen Julia de vierde ridderkaart niet wilde laten liggen, was mijn overwinning veilig. Eindstand: Ronald I 31, Kurt (B) 24, Carsten (D) 22, Julia (E) 21. Det werd op haar bord gedeeld tweede, maar door de tie-breaker werd dat een derde plaats. Rutger en Rob bleken het niet zo best gedaan te hebben en werden beiden laatste. Het volgende spel was Mexica. Daar hadden we nog goede herinneringen aan, maar de tactiek kon niet meer gebruikt worden. Opnieuw speelde ik tegen een Duitser, een Belg en een Engelsman. De Duitser sprong meteen naar het einde van het eiland, terwijl de anderen er direct huizen bij plaatsten. Hij schrok van de tactiek van de anderen, die ook direct rond het startpunt gingen bouwen. Hij bleef echter zijn eigen plan volgen. Ik wist overal bij de grote gebieden goed mee te profiteren, maar ik scoorde geen punten voor het maken van gebieden. Wel creŽerde ik samen met de Belg twee grote gebieden, van 14 en 18 punten. In beide gebieden was ik goed vertegenwoordigd. Toch was het niet genoeg, want ik werd met afstand laatste. Eindstand: Jan (D) 105, Rick (E) 85, Johan (B) 84, Ronald I 69. Ook de anderen uit team Spelmagazijn.nl werden laatste. Een hele slechte beurt.

Een zware strijd geweest ?

In de pauze was het tijd voor de Nederlandse Spellenprijs. Op het andere bordes, waar de spellenclubs zich bevonden, zou de prijsuitreiking plaatsvinden. Onderweg maakte ik nog een praatje bij de diverse clubs. Op dit bordes was ook de stand van Splotter. Ze waren op het laatste moment toch nog naar het Spellenspektakel gekomen. De stand lag erg uit de loop. Vooral op vrijdag was er bijna niemand. Op zaterdag werd er wat meer gespeeld. Tim zou de prijsuitreiking van de Nederlandse Spellenprijs doen. Van alle genomineerde uitgevers kwam iemand opdagen. Ook stond er een grote filmcamera te draaien. Tim stond op een wankel tafeltje zijn speech te houden, in de hoop dat hij boven het rumoer uitkwam. Als laatste eindigde North & South, waarschijnlijk omdat wargames toch minder gespeeld worden in Nederland dan andere spellen. Als zesde eindigde Streetsoccer. Een teleurstelling voor Cornť, maar toch een goede prestatie voor een kleine uitgever om zo ver te komen. Op de vijfde plaats Dvonn. Ook Kris Burm had op een beter resultaat gehoopt. De vierde en derde plaats waren voor Ravensburger met respectievelijk Pueblo en Mexica. Tussen de tweede en de eerste plaats bleek maar ťťn punt verschil te zitten. Uiteindelijk wist Cartagena Medina te verslaan. Een prachtig resultaat voor Identity Games en een grote teleurstelling voor 999Games, die de spellenprijs erg stimuleert. Arthur Tebbe nam namens Identity Games de prijs in ontvangst en gaf een interview weg voor de camera. Na afloop sprak ik nog even met hem. Hij vertelde dat Clans volgend jaar ook door Identity Games zal worden uitgegeven en dat er gewerkt wordt aan een Cluedo kaartspel. Hij was erg trots dat ze de prijs hadden gewonnen. 

Cartagena (Identity Games) wint

Ik moest echter snel weer terug naar het EK voor Medina. Dit keer speelde ik tegen twee Duitsers, die elkaar blijkbaar kenden en een Engelsman. Ik richtte me puur op de marktkraampjes en claimde heel snel twee centrale gebouwen. Daarnaast kon ik een gebouw van 5 groot langs de rand claimen en dat liet ik niet glippen. Met het laatste gebouw wachtte ik erg lang, waardoor anderen nog bij moesten bouwen. De marktkraampjes volgden inderdaad vanzelf en ik moest ze alleen af en toe wat bijsturen. De Duitsers waren het onderling niet eens over de tactiek en nadat het spel was afgelopen bleven ze in het Duits tegen elkaar ratelen, wat ze fout hadden gedaan. Ze wisten niet dat ik het allemaal kon volgen. Het spel wist ik uiteindelijk te winnen. Eindstand: Ronald I 47, Weiko (D) 42, Uwe (D) 38, Bill (E) 31. Een lekker resultaat. Det werd in haar spel derde, Rutger gedeeld derde en Rob laatste. Hij had blijkbaar zijn dag niet. We hoopten nu alleen nog dat we niet laatste zouden worden. Het toernooi werd afgesloten met Tititcaca. De concentratie was blijkbaar een beetje bij me weg, want ik maakte twee tot drie kleine foutjes, die toch wel wat gevolgen hadden. De Duitser bleek niet alle regels even goed te kennen en de Tsjech kon ons niet altijd volgen. Tweemaal hadden we de scheidsrechter nodig, maar de Engelsman en ik bleken de regels goed te kennen. Eindstand: Christian (D) 111, Julian (E) 100, Ronald I 93, Matej (T) 93. Een gedeelde derde plaats dus, want er is verder geen tie-breaker. Det werd ook derde, maar Rutger en Rob werden beide vierde. 

Over the hill.com

Het wachten was op de einduitslag. Als beste individuele speler werd Ralf Schneiderwind geŽerd, die als enige al zijn partijen wist te winnen. Als slechtste individuele speler werd onze Rob geŽerd, die als enige al zijn partijen als laatste wist te eindigen. Hij kreeg er zelfs een exemplaar van Odysseus voor. Dan de teamprestatie. Er waren twee teams met evenveel punten voor de derde plaats. Op basis van het minste aantal vierde plaatsen ging de derde prijs naar het Franse team, die daarmee de Duitsers teleurgesteld achter zich lieten: France-Ouest met 52 punten. Op de tweede plaats een Nederlands team: Overthehill.com met 53,5 punten. Eindelijk een keer een podiumplaats voor het team dat al jaren op rij het beste Nederlandse team is. Een geweldige prestatie. Maar overduidelijke winnaar was toch weer The Uninspired uit Engeland, die twee jaar geleden ook de beste waren. Ze haalden 57,3 punten. Spelmagazijn.nl eindigde met 28 punten als laatste, nog achter Team Kouros uit Eindhoven. Een beetje een teleurstelling, maar we hebben ons toch prima vermaakt. Volgend jaar een nieuwe poging. Ik bleef nog ongeveer een uurtje op de beurs. Daarna ging ik met Harold, Jeanine, Leon en Janneke uit eten. Na het eten zouden we nog een spel gaan spelen, maar iedereen was best wel moe, dus het kwam er niet van. Voor het slapen gaan nog wel even Fifa 2003 met Harold gespeeld. 

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2002