Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 07/08-08-2004

Titel (5K) Verslag

EK Speedcubing, Amsterdam, 7 en 8 augustus 2004

de winnaars van de 3x3x3 kubus wedstrijd
2e Michel Bechtatou (D), 1e Lars Vandenbergh (B), 3e Ron van Bruchem (NL)

Op 7 en 8 augustus 2004 werd in het Nemo gebouw in Amsterdam het Europees Kampioenschap Speedcubing gehouden. Deelnemers uit heel Europa kwamen hun kunsten daar vertonen. Niet alleen het als snelste oplossen van de 3x3x3 kubus, maar ook de 4x4x4 en 5x5x5 kubus, of Rubik's Clock. Maar ook het oplossen van de kubus met n hand, of met twee voeten, of geblinddoekt. De jongste deelnemer was een meisje van 7 jaar uit Polen.

de jongste deelnemer

Nemo was deze dagen uiteraard ook gewoon open voor bezoekers en Jumbo maakte gebruik van deze gelegenheid om de kubus onder de aandacht te brengen. In totaal werden 500 kubussen uitgedeeld aan bezoekers en Spelmagazijn was op de zondag aanwezig om de bezoekers te helpen met het oplossen. De adviezen werden heel positief ontvangen en soms werd er heel uitgebreid uitleg gegeven. Sommige bezoekers kwamen na enige tijd weer terug om nog wat hulp te krijgen. Anderen waren speciaal voor deze dag naar Nemo gekomen. Ook de medewerkers van Nemo werden gegrepen door de kubus en moesten af en toe aan hun gewone taken worden herinnerd.

een Lego robot die de kubus kan oplossen

Ook het dak van Nemo werd bezocht. Het was heerlijk zonnig weer en een zacht windje maakte het heel dragelijk op het dak, waar veel bezoekers gebruik maakten van de zonnestoelen. Ook hier werd uitgebreid kubusles gegeven. Een verbrand hoofd en verbrande armen waren later het gevolg. Maar de ontzettend enthousiaste reacties van de bezoekers waren dat zeker waard.

het Nemo gebouw

De complete uitslagen van de wedstrijden kun je vinden op de website van Speedcubing. Ook Jumbo heeft een uitgebreid verslag met foto's. De Nederlandse kanshebber Ron van Bruchem had door zijn werkzaamheden voor de organisatie geen ideale voorbereiding. Zijn prestaties waren daardoor iets minder goed dan hij zelf had verwacht. Toch presteerde hij prima met een gemiddelde van 19.40 seconden in de finale. Het gemiddelde wordt berekend over 3 van 5 pogingen (waarvan de beste en slechtste afvallen). Winnaar Lars Vandenbergh haalde een gemiddelde van 16.19 seconden, een nieuw Europees record. De Isralir Dror Vomberg wist op diverse onderdelen prijzen in de wacht te slepen. Bij de finale 4x4x4 geblinddoekt haalde hij zelfs een wereldrecord.

geblinddoekt kubussen te volgen op een groot scherm

De prijsuitreiking verliep een beetje rommelig. Er werden in eerste instantie zelfs wat onderdelen vergeten. Een van de deelnemers die werd opgeroepen voor een prijs was zo eerlijk om te melden dat er een fout in de berekening zat. Daardoor zakte hij naar de 4e plaats, net buiten de prijzen.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004