Je wordt automatisch doorgeschakeld naar de pagina op de nieuwe website Spelmagazijn.com. Mocht dat niet het geval zijn, klik dan op de onderstaande link.

Ga naar Spelmagazijn.com

Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Uitgevers > Jumbo

   Uitgever

Naam: Jumbo Nederland B.V.
 

Adres: Westzijde 184, 1506 EK  Zaandam

Postbus: Postbus 2224, 1500 GE  Zaandam
 

Telefoon: 075-6531300

Fax: 075-6531361
 

E-mail: service@jumbo.nl
 

Website: http://www.jumbo.nl

Jumbo

Omschrijving: Jumbo is in diverse landen actief. Zo is er Jumbo Nederland BV, Jumbo Spiele GmbH Duitsland, Jumbo Belgium, Falcon Games Ltd Engeland en de Nederlandse Spellenfabriek. Iedereen kent dus de rode olifant van Jumbo wel. Dit logo van Jumbo is niet zo maar ontstaan. Het heeft een hele geschiedenis achter de rug. De firma Hausemann & Hötte maakte vroeger houten speelgoed. Zij hadden de naam Jumbo bedacht voor hun serie houten speelgoed. Dit speelgoed moest zo sterk zijn dat een olifant er op kon staan! Rond 1936 is het eerste olifantje als logo ontworpen. In het begin, rond 1946, stonden er twee H's in de olifant, die stonden voor de bedrijfsnaam: Hausemann en Hötte. De naam Jumbo stond toen vóór het olifantje geschreven en het woord 'spelen' er achter. Eigenlijk betekende het zoiets als: "JUMBO SPELEN van H&H". Toen Hausemann en Hötte zelf spellen en puzzels ging maken zijn de twee H's in de olifant verruild voor de naam Jumbo. Zo werd Jumbo een eigen merk. Eind jaren vijftig begon Hausemann en Hötte met de export van hun spellen naar andere landen. Pas aan het eind van de zestiger jaren is definitief voor het rode olifantje gekozen, daarvoor werd er gewoon gekeken welke kleur olifant het beste bij de kleur van de doos paste. Tegenwoordig maakt Jumbo spellen voor het hele gezin (al dan niet geïnspireerd door tv-programma's zoals Weekend Miljonairs, Big Brother en Idols), maar de nadruk blijft op puzzels en kinderspellen liggen.

 

 

een oud logo uit 1946 


Over de website: De website van Jumbo heeft verfrissende kleuren en is erg kindvriendelijk (zowel wat betreft de inhoud van de site als het taalgebruik). Niet alles is echter even gemakkelijk te vinden. Even doorklikken blijkt dan meestal de oplossing. De site wordt goed onderhouden en er staan altijd seizoensideeën op, bijvoorbeeld spelcadeaus voor vaderdag. Genoeg om deze site regelmatig even te bekijken.

 

 

het (oude) pand van Jumbo in Amsterdam


Bijzonderheden: In Spelmagazijn kun je interviews vinden met Huib Hötte en Ben Leijten. En verder een artikel over de verhuizing van Jumbo.

 

Diverse spellen van Jumbo hebben prijzen gewonnen. Zo won in 2003 Cash & Run de Speelgoed van het Jaar prijs, in 2000 Tik Tak Boem en in 1997 lukte dat Yali. Verder importeerde Jumbo de internetpuzzel The Stone in Nederland.

 

Elk jaar ontvangt Spelmagazijn weer een uitnodiging om bij Jumbo de nieuwe collectie spellen voor dat jaar te gaan bekijken. Hier wordt natuurlijk een verslag met foto's van gemaakt: nieuws over 2002 | nieuws over 2003 | nieuws over 2004. Nieuws over 2005 kun je vinden in het Nieuwsarchief bij 21-02-2005. Nieuws over 2006. Nieuws over 2007.

 

 

de fabriek in Wognum

 

Het pand van de fabriek in Wognum is inmiddels verkocht. Het televisieprogramma Klokhuis heeft eens aandacht besteed aan de fabriek. Een impressie hiervan kun je vinden in Spelmagazijn. Ook heeft Spelmagazijn een bezoek gebracht aan deze fabriek. Daarvan kun je een fotoreportage bekijken. De machines zijn verplaatst naar een huurpand in Medemblik, waar de productie is voortgezet. De distributie die vanuit Wognum werd gedaan is inmiddels uitbesteed aan een bedrijf in Venlo.

 

 

pand in Zaandam

 

In juni 2006 is Jumbo overgegaan naar een pand in Zaandam. Op de bovenstaande foto is dat het pand links van de beschuittoren.

 

 

de jubileumtekening van de fabriek

 

Ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan heeft de tekenaar Jan van Haasteren een tekening van de fabriek gemaakt voor de jubileum puzzel van Jumbo.

 

In juli 2005 kon je in diverse kranten lezen dat het eigen bestuur van Jumbo en de investeringsmaatschappij Berk Partners het bedrijf Jumbo hebben gekocht van ABN Amro Capital. Het nieuwe bestuur is in 2004 begonnen met de reorganisatie van het bedrijf dat moeilijke tijden doormaakte. Een groot deel van de banen werd geschrapt en het besluit werd genomen om de fabriek in Wognum te verkopen. Ook wordt het pand in Amsterdam verlaten, waar Jumbo al sinds jaar en dag gevestigd is. Jumbo moet terug naar de wortels: het bedenken van spelletjes. Daarbij moet ook met de tijd worden meegegaan. Er zullen spelletjes worden bedacht voor televisie en er zal een versie van Stratego op de mobiele telefoon verschijnen.

 

 

artikel in De Volkskrant van 28 juli 2005

 

In het Gemeente Archief van Amsterdam kun je veel stukken vinden over Jumbo.

 Spelbeschrijvingen: De onderstaande spelbeschrijvingen van Jumbo zijn in Spelmagazijn te vinden. Uiteraard zijn er nog veel meer spellen door Jumbo uitgegeven.

Terug naar uitgeveroverzicht

 

by Ronald Hoekstra - 2007

De hierboven vermelde tekst is mede gebaseerd op informatie van de website van Jumbo.
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van de pagina.