Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Zoff im Zoo / Frank's Zoo

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: Zoff im Zoo / Frank's Zoo
Ontwerp:
Frank Nestel / Doris Matthäus
Tekeningen: Doris Matthaüs
Producent: Doris & Frank
/ PS Games
Aantal spelers: 3 tot 7
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 
1 uur (voor een compleet spel)
Taal: Duits / Nederlands
 

Zoff im Zoo / Frank's Zoo

(5K) (10K)

Spelmateriaal:
60 speelkaarten verdeeld over 11 diersoorten van elk 5 en verder 4 muggen en 1 kameleon

Het doel: Je moet zo snel mogelijk al je dieren kwijt zien te raken. Hoe eerder dat lukt, hoe meer punten je scoort. Verder scoor je in de latere rondes ook punten voor bepaalde dieren die je hebt verzameld.

Voorbereiding: Op alle kaarten staat een dier afgebeeld en alle dieren die dit dier kunnen verslaan. Er zijn land- en waterdieren. Sommige dieren kunnen zowel op land- als op het water. De kaarten worden geschud en onder de spelers verdeeld.

Spelbeurt: De speler die begint legt één of meerdere dieren van dezelfde soort op tafel. Om beurten mogen de volgende spelers proberen dit dier te verslaan. Dat kan door één meer van dezelfde soort neer te leggen of evenveel van een 'hogere' soort neer te leggen. Kan of wil je dat niet, dan mag je passen. Als je later weer aan de beurt bent, mag je gewoon weer meedoen. Als iedereen achtereen heeft gepast, dan heeft de laatste speler de slag gewonnen. Hij legt de kaarten dicht voor zich neer en begint een nieuwe slag.

(3K) (3K)

de kameleon en de ijsbeer (water- en landdier)

Kameleon: Deze wordt tezamen met een ander dier gespeeld en neemt dezelfde gedaante aan.

Mug: Als je een mug tegelijk met een olifant speelt, mag je 'van een mug een olifant maken'. Op deze manier wordt dit zwakke diertje toch nog sterk !

Leeuwen: In de vervolgrondes kun je punten scoren en verliezen met de leeuwen. Heb je 2 of meer leeuwen in je slagen, dan verdien je per leeuw 1 punt. Heb je echter nog leeuwen in je hand, dan verlies je 1 punt per leeuw.

Egel: Iedere speler die geen egels in zijn slagen heeft, krijgt in ieder geval een strafpunt. De egel is trouwens alleen te verslaan door de slimme vos.

(3K) (3K)

de olifant (bang voor de muis) en de muis

Het einde: Als je al je kaarten kwijt bent, ben je tijdelijk uit het spel. Zodra de voorlaatste speler zijn kaarten kwijt is, is de ronde ten einde. Er worden punten genoteerd en de volgende ronde kan beginnen. Nu moet je echter gaan samenwerken met andere spelers, volgens een bepaalde tabel. Het spel eindigt uiteindelijk als 2 of meer spelers ten minste 19 punten hebben behaald. De winnaar is degene met de meeste punten.


Waardering: Ik heb het spel inmiddels regelmatig gespeeld, maar dan alleen de basisversie, zonder het samenwerken. Het is een simpel spelletje dat makkelijk te spelen is. Het heeft weinig diepgang, maar het is een leuke afsluiting van een spellenavond. Het samenwerken schijnt het spel nog veel leuker te maken. Het spel lijkt een beetje op The Great Dalmuti, maar nu kunnen ook lagere kaarten hogere kaarten verslaan. De leuke tekeningen maken het spel vermakelijk en het slaat erg aan bij de jongere spelers. Een enkele ronde duurt enkele minuten en nodigt uit om meer rondes te doen. Leuk. 

(2K)

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004