Je wordt automatisch doorgeschakeld naar de pagina op de nieuwe website Spelmagazijn.com. Mocht dat niet het geval zijn, klik dan op de onderstaande link.

Ga naar Spelmagazijn.com

Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Het Vlooiencircus

   Spelbeschrijving

Titel: Het Vlooiencircus
Ontwerp: Reiner Knizia
Tekeningen: Franz Vohwinkel
University Games: University Games
Aantal spelers: 3 tot 5 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten
Taal: Nederlands, Frans

Het Vlooiencircus

Spelmateriaal:
80 circusactkaarten en 9 actiekaarten

Geschreven door: Enrico van Kessel

Introductie: Het circus blijft een feest voor jong en oud. Diverse artiesten maken hun opwachting in Het Vlooiencircus. Het is jouw taak om een goede verzameling van circusacts te maken. Misschien slaag je er zelfs in om een totale voorstelling te vormen.

 

 

de achterkant van de kaarten met alle circusartiesten 


Voorbereiding: Je schudt alle kaarten en legt ze gedekt op tafel zodat alle spelers erbij kunnen. De jongste speler begint.

 


Een spelbeurt: Een spelbeurt bestaat uit 2 fasen:

 

1. Kaarten omdraaien

Je neemt een kaart van de stapel en legt deze open op tafel. Als het een actiekaart is, dan wordt de actie direct uitgevoerd. Je kunt door een actiekaart:

- een circusact van een medespeler krijgen

- een circusact van een medespeler trekken

- kaarten draaien tot er een dubbele circusact valt. Je mag vervolgens uit alle voorgaande kaarten een kaart uitkiezen.

Nadat de actie is afgerond ga je verder met fase 2.

 

 

actiekaarten

 

Heb je een circusactkaart opengedraaid, dan krijg je de keuze: de kaart pakken of nog extra kaarten omdraaien.

Als je de kaart pakt, mag je geen kaarten meer omdraaien en ga je verder met fase 2. Zodra je een kaart omdraait van een kleur die al in de rij ligt (een dubbele circusact), is je beurt voorbij. In dat geval mag je geen van de openliggende kaarten in je hand nemen en bovendien mag je geen kaarten uitspelen in fase 2.

 

2. Kaarten uitspelen

Als je op tijd gestopt bent met het omdraaien van kaarten, mag je ook nog kaarten uitspelen. Je kunt trio's of een totale voorstelling uitspelen. Een trio bestaat uit 3 kaarten met een gelijke waarde. Een totale voorstelling bestaat uit een verzameling van 10 verschillende circusacts. 

 

 

circusactkaarten


Het einde: Als je een totale voorstelling uitspeelt is het spel direct afgelopen. Het spel eindigt ook als laatste kaart van de stapel wordt omgedraaid. Deze wordt nog als een normale kaart behandeld. Daarna volgt de puntentelling. Elk trio dat op tafel ligt levert 10 punten op, voor de totale voorstelling krijg je 10 punten plus de optelsom van de kaartwaardes van de voorstelling. Daarnaast krijgen de spelers die geen totale voorstelling op tafel hebben gelegd nog punten voor kaarten die ze nog in de hand hebben. Van iedere kleur mag je één waarde meetellen. De speler met de meeste punten wint het spel. 


Waardering Enrico: De spelregels zijn erg eenvoudig en ook voor minder ervaren spelers is het snel te leren. Desondanks zit er nog heel wat in en kom je vaak voor de keuze te staan: deze kaart maar pakken of toch nog een kaart omdraaien in de hoop een betere te krijgen? Dat maakt het spel boeiend. Alleen jammer dat er weinig interactie is, maar echt storend is het niet. De spelduur is niet al te lang en daardoor is Het Vlooiencircus ook prima voor een gezellig spelletje tussendoor. Leuk


Opmerking Enrico: De kaarten zijn een beetje doorschijnend, maar door de donkere achterkant is dit niet hinderlijk. De afbeeldingen op de circusactkaarten zijn erg leuk. Jammer dat de naam van de tekenaar niet op de doos of in de spelregels staat vermeld.

 

Opmerking Spelmagazijn: De spelregels zijn nogal warrig opgesteld. Regelmatig wordt er naar dingen verwezen die pas later worden uitgelegd. Tevens is de definitie van een Totale Voorstelling niet helemaal eenduidig aangegeven.

De afbeelding op de voorkant geeft de indruk dat dit echt een kinderspel is. Je zou door de titel zelfs kunnen denken dat het een vlooienspel is. Daardoor zou het spel het juiste publiek mis kunnen lopen. Dat is een beetje jammer.

 


Strategie: Soms is het beter om een kaart met een lage waarde te kiezen dan te gokken, waardoor je helemaal geen kaart krijgt.

Een trio uitspelen is verleidelijk, maar houd er wel rekening mee dat je hierdoor misschien geen totale voorstelling kunt maken doordat je nu een kaart mist.

Een Totale Voorstelling lijkt de beste manier om het spel te winnen. Hoe eerder je die weet te volbrengen, hoe groter de kans dat je tegenstanders weinig punten hebben. Of ga je nog een beurt door om je score te verhogen? Zeker als er meerdere interessante kaarten op tafel liggen is dat het overdenken waard.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan University Games voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Enrico voor de beschrijving en de afbeeldingen