Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Mamma Mia!

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: Mamma Mia!
Ontwerp:
Uwe Rosenberg
Tekeningen:
 Franz Vohwinkel
Producent: 
PS Games / Abacus Spiele
Aantal spelers: 
2 tot 5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 
30 tot 40 minuten
Taal: Nederlands / Duits
 

Mamma Mia!

(12K)

Spelmateriaal:
106 pizzakaarten

Introductie: In dit smakelijke kaartspel ben je pizzabakker in een restaurant. Je krijgt bestellingen van de ober en ingrediŽnten van de leverancier en deze voeg je samen voordat je ze in de over stopt. Als alle ingrediŽnten verwerkt zijn, wordt de oven leeggehaald om te kijken welke pizza's zijn gelukt. Deze gaan naar de klanten in het restaurant. De mislukte pizza's zullen opnieuw moeten worden gemaakt. Wie na 3 rondes de meeste geslaagde pizza's heeft afgeleverd, is de beste pizzabakker.

Voorbereiding: Alle spelers krijgen een eigen set met pizzakaarten. Deze bestellingen worden geschud en op een eigen stapel gelegd. Iedere speler krijgt ťťn pizzakaart uit zijn eigen stapel. Alle ingrediŽnten worden geschud en iedere speler krijgt er 6. De Mamma Mia kaart wordt door de rest van de ingrediŽnten geschud.

Een spelbeurt: Het spel wordt gespeeld in 3 rondes. In elke ronde mogen de spelers om beurten hun ingrediŽnten en bestellingen (pizzakaarten) in de oven stoppen. Als alle ingrediŽnten op zijn, wordt de oven leeggehaald. Dit is het einde van een ronde. Als een speler aan de beurt is legt hij zoveel kaarten van ťťn ingrediŽnt op een stapel in het midden van de tafel eventueel gevolgd door een pizzakaart. Daarna vult hij zijn hand aan tot zeven kaarten. Dit mag met kaarten van de ingrediŽnten stapel of van de pizzakaartenstapel, maar niet van allebei. 

(2K)(2K)(2K)(2K)(2K)

De ingrediŽnten: salami, olijf, peper, champignon, ananas

Het leeghalen van de oven: Als de stapel ingrediŽntenkaarten op is, wordt de oven leeggehaald. De open stapel uit het midden wordt door de speler die de Mamma Mia kaart tijdens het spel heeft getrokken omgedraaid (niet schudden !). De kaarten worden ťťn voor ťťn open op tafel gelegd en gesorteerd per ingrediŽnt. Zodra er een pizzakaart wordt opengedraaid, wordt gekeken of alle ingrediŽnten aanwezig zijn. Zo niet, dan mag de eigenaar van de pizzakaart deze nog uit zijn hand aanvullen als hij dat kan. ZIjn alle ingrediŽnten aanwezig, dan is de pizza geslaagd. De eigenaar krijgt de pizzakaart en de ingrediŽnten worden opzij gelegd. Is de pizza niet geslaagd, dan gaat deze terug onder op de pizzakaarten stapel van de eigenaar. Zo wordt de hele stapel doorgewerkt. Eventueel overgebleven ingrediŽnten worden op een stapel gelegd, die direct de nieuwe over vormt. Alle gebruikte ingrediŽnten worden tezamen met de Mamma Mia kaart geschud tot de nieuwe ingrediŽntenstapel.

(4K)(4K)(3K)

Enkele pizzakaarten

Pizza's: De meeste pizza's bestaan uit 4 dezelfde ingrediŽnten plus 1 andere. Er zijn echter ook speciale pizza's, zoals de Pizza Bombastica die vol ligt met tenminste 15 ingrediŽnten. Alle beschikbare ingrediŽnten worden voor deze pizza gebruikt. Verder zijn er bijvoorbeeld de Pizza Monotoni en de Pizza Minimale.

Het einde: Na drie rondes wordt gekeken wie de meeste geslaagde pizza's heeft afgeleverd. Dit is de winnaar.


Waardering: Mamma Mia! is een verfrissend leuk kaartspel. Het is even wennen aan het spelsysteem en hoewel het niet moeilijk is, is het toch altijd weer lastig het uit te leggen aan nieuwe spelers. Na ťťn rondje spelen is echter alles duidelijk. Als je je een beetje inleeft in de rol van de pizzabakker (met de bodem van karton), dan wordt het alleen maar leuker. Aanrader.

(2K)

Opmerking: Het kartonnen opbergdoosje is erg onhandig en gaat snel stuk. De kaarten zijn echter van prima kwaliteit en de symbolen staan duidelijk in alle hoeken, zodat het spel zowel voor links- als rechtshandigen geschikt is. De spelregels van de Nederlandse uitvoering zijn geen vertaling, maar een herschreven versie van de spelregels. De Duitse regels riepen aanvankelijk nogal veel vragen op.

(2K)

Strategie: De Pizza Bombastica is lastig te maken. Zodra je een gelegenheid ziet, maak er dan gebruik van. Verder moet je goed plannen welke ingrediŽnten je in je hand houdt voordat de oven wordt leeggehaald. Daar kun je waardevolle pizza's mee scoren. Het is erg belangrijk bij het leeghalen van de oven veel ingrediŽnten in je hand te hebben. Zorg bij het aanvullen van je hand tegen het einde van een ronde dan ook dat je ingrediŽnten pakt in plaats van pizzakaarten. De eerste beurt van de nieuwe ronde kun je gebruiken om direct veel pizzakaarten te pakken, aangezien je waarschijnlijk veel ingrediŽnten hebt gebruikt.

(2K)

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004