Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kwartet

   Spelbeschrijvingen

Een overzicht van mijn eigen verzameling: Kwartetten

Kwartet

 

Introductie: De meeste mensen zullen het wel kennen: kwartetten. Het is waarschijnlijk de eerste kennismaking met speelkaarten geweest. Een kwartet is een verzameling van 4 bij elkaar horende kaarten.


Over het ontstaan van het kwartetspel is me niet zoveel bekend. Vaak wordt in spelregels gesproken over een oer-Hollands spel en gezien de hoeveelheid Nederlandse kwartetspellen is daar natuurlijk wat over te zeggen. Inmiddels is de hoeveelheid buitenlandse kwartetten in mijn verzameling zo groot geworden, dat het duidelijk is dat het ook over de grenzen ook gespeeld wordt.

 


Verzameling:  Er zijn door veel verschillende spellenproducenten kwartetspellen gemaakt. Naast de kwartetspellen van spellenproducenten, zijn er ook vaak bedrijven of verenigingen die ter reclame een kwartetspel uitbrengen. Het leuke van al die verschillende kwartetspellen is, dat het eigenlijk een soort kleine encyclopedietjes zijn. Niet alleen staan er vaak mooie afbeeldingen in die aan elkaar gerelateerd zijn, maar ook staan er vaak dingen op, die je in een encyclopedie niet terug zult vinden. Tevens krijg je een aardig idee van het wereldbeeld uit de tijd van het kwartetspel. Als je bijvoorbeeld een sportkwartet uit de jaren '50 neemt, dan zie je een totaal andere sportuitrusting op de afbeeldingen.

 

In de loop der tijd heb ik een aardige verzameling opgebouwd: intussen heb ik meer dan 200 kwartetspellen thuis liggen. Na het bekijken van deze verzamelingen wordt het duidelijk dat een kwartetspel meer is dan een spel. Je kunt er een hoop van leren. Ik probeer mijn verzameling in kaart te brengen en deze gesorteerd op een leuke wijze te presenteren. De getoonde kwartetspellen maken deel uit van mijn verzameling. Uiteraard bestaan er nog veel meer kwartetspellen, dus dit overzicht is bij lange na niet compleet. Het probeert echter wel een beeld te geven van de verscheidenheid aan kwartetspellen. De pagina's zijn voor een groot deel samengesteld door Sandra, die er vele uren in heeft gestoken.

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan diverse mensen voor de kwartetten in mijn verzameling.
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina.