Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Java

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

preview

Titel: Java
Ontwerp:
Kramer / Kiesling
Producent:
Ravensburger
Aantal spelers: 2 tot 4 ?
 

Java

Spelmateriaal:

De volgende informatie heb ik inmiddels over Java gevonden. Het lijkt een beetje op een vervolg op Tikal. Het bord heeft ook een verdeling in hexagons op 3 irrigatievelden na, waaruit alle spelers hun uitbreidingen doen. De spelers hebben net als in Tikal een bepaald aantal aktiepunten ter beschikking voor hun handelingen.

Elke speler is een lokale leider die zijn volk naar een hoger cultureel niveau wil brengen. Een van de akties die hij daartoe elke beurt onderneemt is bouwen van een dorp en/of een rijstveld. De desbetreffende kaartjes zijn 1 tot 3 hexagons groot en hebben 1) een rijstveld 2) een rijstveld en een dorp 3) 2 rijstvelden en een dorp. Deze kaartjes mogen op elkaar geplaatst worden (denk aan Torres). Zo krijg je de gelaagde rijstvelden. De dorpen kunnen met elkaar verbonden worden om grotere gebieden te maken. In elk dorp kan ook een paleis worden gebouwd en hoe groter het paleis hoe meer aanzien. Ook grote rijstvelden brengen natuurlijk aanzien.

Alleen de hoogste persoon in een dorp mag een paleis bouwen en dat 'hoogste' is letterlijk bedoeld: een pion op een hoger kaartje is van hoger aanzien. Bij een gelijke stand wordt gekeken naar de volgende pion van de speler in hetzelfde dorp. Je kunt het paleis uitbreiden als je de hoogste bent in het dorp, zolang er ruimte voor is.

Aan het eind van zijn beurt mag een speler een banket houden in een paleis dat hij in zijn macht heeft. Dit gebeurt door het uitspelen van een paleiskaart. Daarvan krijg je er 2 bij aanvang van het spel, maar je kunt tijdens het spel kaarten bijkopen. De kaarten tonen 1 of 2 symbolen die van belang zijn bij het banket. Iedereen die aanwezig is in het dorp kan namelijk ook kaarten uitspelen bij het banket en degene die meeste van toepassing zijnde symbolen kan spelen, verdient aanzien.

Het spel is afgelopen als het laatste kaartje op het bord is gelegd. Elke speler krijgt nog een laatste beurt om aanzien te behalen. Spelers die klaar zijn mogen echter nog wel deelnemen aan banketten van andere spelers. Het doel van het spel is het verkrijgen van het meeste aanzien.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2000