Spelmagazijn > Nederlands > Menu > FAQ's > Welke soorten spellen zijn er?

Titel (5K) FAQ

Welke soorten spellen zijn er ?

Voor een buitenstaander lijkt de hoeveelheid spellen overweldigend, dus een kleine uitleg over de soorten is op zijn plaats.

Bord / Kaartspellen
De eerste schifting die je zou kunnen maken is tussen
bordspellen en kaartspellen. De grens is niet altijd even duidelijk, maar in de meeste gevallen wordt deze scheiding wel begrepen.

Aantal Spelers
Je kunt echter ook een andere verdeling in de spellen maken, bijvoorbeeld gebaseerd op het
aantal spelers. De meeste spellen die geschikt zijn voor meerdere spelers, zijn minder goed geschikt voor twee spelers. Je kunt daarom de spellen verdelen in drie groepen: 2 spelers, 3 tot 5 spelers, 6 of meer spelers. Uiteraard zijn er spellen die in meerdere groepen vallen, zodat ook hier de grens niet altijd even duidelijk is. Als je een spel voor 2 spelers zoekt, ben je in het algemeen beter af met een spel dat bedoeld is voor 2 spelers, dan een spel dat bedoeld is voor bijvoorbeeld 2 tot 4 spelers.

Wel / geen thema
Een andere mogelijkheid is de splitsing in
abstracte spellen en thematische spellen.

Diversen
Zijn er ook nog
andere spellen ? Jazeker, er zijn ook spellen die zonder bord en kaarten worden gespeeld. Zo zijn er spellen die alleen op papier via de post of e-mail worden gespeeld de zogenaamde Play-By-Mail of Play-By-E-mail spellen. Een spelleider houdt daarbij de gang van zaken in de gaten. Ook zijn er spellen die met figuurtjes (of schijfjes met afbeeldingen) op een tafel worden gespeeld. Deze zogenaamd table-top games hebben een grote schare aanhangers. Vaak gaat het daarbij om veldslagen. De figuurtjes kunnen vrij bewegen over de tafel volgens bepaalde regels. De spelers kleden de tafel aan met gebouwen en terrein onderdelen en schilderen de figuurtjes. Als je nog nooit zo'n veldslag hebt gezien, kun je er flink onder de indruk van raken. Het spelen van zo'n spel vraagt wel veel tijd en meestal ook een flinke investering.
 

In Spelmagazijn heb ik rekening gehouden met de verschillende verdelingen, zo is de pagina indeling van de spelbeschrijvingen opgedeeld in verschillende onderdelen (deelselecties, themapagina's en spellentips). Zo kun je ook hier makkelijker een bepaald soort spel terugvinden.
 

Links:

Naar FAQ's
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina.