Spelmagazijn > Nederlands > Menu > FAQ's > Kun je ook bordspellen via e-mail of online spelen ?

Titel (5K) FAQ

Kun je ook bordspellen via e-mail of online spelen ?

E-mail
Er zijn inderdaad mogelijkheden om bordspellen via e-mail te spelen. Daarvoor is vaak een programmaatje nodig dat optreedt als spelleider, maar het is natuurlijk ook mogelijk met een echte spelleider. Om beurten voeren de spelers hun zet uit en mailen een bestand door naar de andere spelers of de spelleider. Het voordeel hiervan is dat je wat langer kunt nadenken over je zet op de momenten die je uitkomen. Een nadeel hiervan is dat het spel best lang kan gaan duren. Bekende spellen in dit genre zijn United en Diplomacy.

Online
Je kunt ook online bordspellen spelen. Hiervoor zijn drie mogelijkheden.

  1. De eerste is een online spel tegen diverse computer tegenstanders. Het voordeel hiervan is dat je geen tegenspelers nodig hebt en dat het spel vrij snel verloopt. Een nadeel hiervan is dat je online moet zijn. Vaak is het mogelijk het spel te downloaden, zodat je het offline kunt spelen. Zelf vind ik dit het meest geschikt voor meerpersoons spellen, zoals Puerto Rico en Ticket to Ride.
  2. De tweede mogelijkheid is dat je via een soort portaal contact zoekt met andere spelers en dan het bordspel echt online kunt gaan spelen. Een voordeel hiervan is dat je ook kunt spelen als je geen medespelers in de buurt hebt en ook op tijden dat andere spelers wellicht in bed liggen. Een nadeel hiervan is dat je moet wachten op de tegenspelers en dat je vaak de echte interactie mist. Zelf vind ik dit het meest geschikt voor korte snelle spellen, zoals Trans America en Carcassonne.
  3. De derde mogelijkheid lijkt een beetje op spelen via e-mail. Ook nu zoek je contact via een soort portaal met andere spelers. De spelers hoeven echter niet tegelijk online te zijn. Zodra je aan de beurt bent, doe je je zet en daarna is het wachten op de tegenstander(s). Zodra zij hun zet gedaan hebben, kun je dat zien in het portaal, of je krijgt een berichtje. Je kunt goed nadenken over je zet en spelen wanneer het je uitkomt. Nadeel is wel, dat de partij erg lang kan duren. Zelf vind ik dit het meest geschikt voor 2-persoons spellen, zoals Streetsoccer en Subulata.

Links:

Naar FAQ's
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina