Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 15-05-2004

Titel (5K) Verslag

Verjaardag Sacha, 15 mei 2004

Een spellenverjaardag van Sacha in Utrecht. Vanaf twaalf uur was iedereen welkom. Aanvankelijk was er alleen familie, maar er druppelden steeds meer spelers binnen. Ruud wilde wel een nieuw spel leren en Ronald I kwam net de Bruggen van Shangrila aanzetten. Willem dacht dat het te moeilijk zou zijn, maar Ruud zag het wel zitten. Hij bleek een snelle leerling, want na enkele zetten zag hij steeds beter wat er speelde. Ronald I en Willem zaten elkaar natuurlijk in de haren en Ruud profiteerde daar goed van mee. Ineens naderde het einde snel en toen bleek dat Ruud zelfs had gewonnen. Eindstand: Ruud 27, Ronald I 24, Willem 21. Willem wilde graag revanche nemen met Puerto Rico. Inmiddels waren Sandra en Enrico ook gearriveerd en zij schoven aan. Ronald I verzorgde de uitleg aan Ruud. De eerste helft van het spel zou hij van iedereen goede tips ontvangen, maar toen hij erg goed ging, zagen de anderen daar vanaf. Sandra probeerde een nieuwe strategie uit, die niet helemaal naar wens werkte. Ronald I werd enkele malen flink door de mangel gehaald en moest bergen goederen in het water gooien. Uiteindelijk wist hij maar voor 11 punten te verschepen. Erg triest. Hij wist wel 2 grote gebouwen te bouwen en voorkwam daarmee een laatste plaats. Willem daarentegen bleef maar verschepen, zeker toen hij later de werf erbij kreeg. Hij verscheepte 39 punten en dacht daarmee te gaan winnen. Enrico wist hem echter precies 1 puntje voor te blijven. Eindstand: Enrico (29+19+8=) 56, Willem (39+16+0=) 55, Ruud (20+21+5=) 46, Ronald I (11+19+13=) 43, Sandra (18+17+6=) 41.

   

Monique, Enrico en Jeroen bij Fifth Avenue

Ronald I haalde DaVinci Code tevoorschijn. Sacha, Ruud en Enrico deden mee. Het spel sloeg aan en werd enthousiast gespeeld. Sacha won met 2 stenen over. Er werd verzocht om nog een spelletje te doen. Nu speelden Sacha en Enrico samen en Sipke speelde met Sandra. Ronald I werd dit keer snel van tafel geveegd. Daarna vielen Sacha en Enrico af. Sipke en Sandra maakten het in stijl af door maar liefst 4 stenen over te houden. Inmiddels waren ook Jeroen en Monique aangekomen. Jeroen had Fifth Avenue meegenomen. Ronald I en Enrico schoven aan. Het werd een heel spannend spelletje, waarbij af en toe foutjes werden gemaakt met het plaatsen van de gebouwen: deze werden soms uit de verkeerde voorraad gehaald, maar uiteindelijk kon de situatie telkens wel weer hersteld worden. Ronald I nam een kleine voorsprong door wat bonuspunten en wist deze langzaam uit te bouwen. Jeroen had een goede wijk in handen, maar die werd onverwacht door Ronald I ten gronde gericht, ondanks dat Ronald I daar zojuist zelf nog een winkel had geopend. Jeroen was nu kansloos en Ronald I leek de overwinning te gaan pakken. De waardering in Central Park viel echter erg goed uit voor Jeroen en Enrico, waarbij ze erg veel punten scoorden. Enrico pakte zo nog de eerste plaats van de teleurgestelde Ronald I af. Eindstand: Enrico 30, Ronald I 29, Jeroen 26, Monique 24.

Sacha en Rutger met DaVinci Code

Rutger en Esther waren inmiddels ook aangekomen en Rutger wilde graag San Juan spelen. Helaas was dat inmiddels bezet, dus kwam Ronald I met Ticket to Ride op de proppen. Monique, Sandra en Enrico schoven aan. Rutger bleek een snelle leerling en speelde goed mee. Alleen Enrico was super bezig en liep hard weg bij iedereen. Voor enkele spelers (waaronder Sandra en Ronald I) maakte Enrico het spel één beurt te vroeg af, waardoor diverse bonussen niet werden gehaald. Hij bleek echter zelf ook een bonus niet gehaald te hebben, waardoor zowel Monique als Rutger hem voorbij schoten. Eindstand: Rutger 93, Monique 90, Enrico 79, Sandra 68, Ronald I 64. Het blijft lastig dat het scorespoor niet tot 100 maar tot 80 gaat. Het Puerto Rico kaartspel was nu gelukkig vrij gekomen, zodat dat gespeeld kon worden. Ook dit keer weer bleek het om de Gildenhal te draaien. Zowel Jeroen en Rutger wisten deze binnen te slepen en zij werden dan ook eerste en tweede. Ronald I had een heleboel productiegebouwen en zou met de Gildenhal zeker hebben gewonnen. Door middel van zijn kapel wist hij nog behoorlijk wat punten te scoren, maar deze waren niet voldoende. Eindstand: Jeroen (19+16=) 35, Rutger (20+8=) 28, Ronald I (19+8=) 27, Sandra (16+6=) 22. 

Fifth Avenue met Leonie, Det, Sacha en Henk-Jan

Opnieuw kwam DaVinci Code op tafel. Jeroen, Rutger, Sandra en Ronald I speelden een rondje en Jeroen wist met 1 steen over te winnen. Det en Henk-Jan wilden het ook wel eens proberen. De eerste ronde had Det het niet helemaal door en ook Henk-Jan zat enkele malen mis. Dit keer wist Ronald I te winnen met 3 stenen over. In een revanche partij had Det erg veel geluk (?) en werd Ronald I al heel snel uitgeschakeld. Nu wist Henk-Jan te winnen met maar liefst 4 stenen over. Het spel viel goed in de smaak, maar je moet het niet te vaak achter elkaar spelen. Ronald I toverde Ludoviel tevoorschijn. De spelers proberen kaarten kwijt te raken door spellen te verzinnen die aan de eigenschappen voldoen. Enkele malen was er enige discussie of iets nu wel of niet aan een eis voldeed. Kent het spel Tomb Raider bijvoorbeeld actiepunten ? Helaas voor Seb waren de meeste spelers het daar niet mee eens. Voor een aantal spelers waren de namen van ontwerpers of uitgevers erg lastig. Eindstand: Det 0, Henk-Jan 2, Ronald I 3, Rutger 3, Sandra 6, Seb 6. Het spel liet gemengde gevoelens na.

Formel Fun met Willem, Seb en Rob

Even tijd voor wat simpelers: Talking Stones. Niet iedereen had het eerder gespeeld, dus begon Ronald I. Zijn eerste woord sloeg hij meteen over, maar de volgende 5 gingen super en in de helft van de tijd had hij deze allemaal goed gelegd. De enige die een beetje in zijn spoor kon blijven was Henk-Jan. Er werd besloten één ronde te spelen, zodat iedereen eenmaal aan de beurt kwam. Eindstand: Ronald I 12, Henk-Jan 6, Sandra 4, Seb 4, Monique 3, Esther 2, Rutger 1. Daarna werd er nog even verder gespeeld met de steentjes, waarbij telkens een moeilijke opdracht aan de buurman werd gegeven. Er werd in ieder geval een hoop gelachen. Inmiddels was ook het Songfestival afgelopen, waar een aantal van de dames naar had zitten kijken. Over het resultaat van Nederland zullen we het maar niet hebben. Ronald I daagde Willem nog uit voor een spelletje Situation 4. Daarin hebben de spelers elk een legpuzzel van dezelfde landkaart. Het is de bedoeling dat ze deze zo snel mogelijk leggen. Als de tegenstander een stuk eerder legt dan jijzelf, dan kun je je stuk niet meer kwijt. Je mag alleen aan je eigen stukken aanleggen, tenzij je je paratrooper gebouw klaar hebt. Ronald slaagde daar als eerste in en liet snel een paratrooper neer bij het gebouw van Willem om zo te voorkomen dat hij zijn gebouw kon afbouwen. Ook slaagde Ronald I er in om zijn tanks te activeren, waarmee hij kon voorkomen dat Willem de rivier overstak in het centrum. Doel van het spel is zoveel mogelijk grondgebied te claimen, punten te scoren met bereikte doelen en het aanleggen van bruggen. Eindstand: Ronald I 1750, Willem 450. Een verrassend aardig spel uit 1969. Eens kijken of het ook lang interessant blijft. Het trekt in ieder geval wel het nodige bekijks en iedereen begint spontaan mee te puzzelen. Het was de hoogste tijd om naar huis te gaan. De dag was weer voorbij gevlogen.

De dames volgen het Songfestival

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004