Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 14-02-2004

Titel (5K) Verslag

Spellenpret, 14 februari 2004

Zie ook het fotoalbum.

Spellenpret gecombineerd met een verjaardag en een 12,5 jarig huwelijksfeest. Dat kan haast niet mislukken. Een kwartier te laat kom ik bij de zaal aan en verwacht al diverse spelende spelers. Niets is minder waar. Ik ben de eerste. Niet lang daarna gevolgd door Klaas. Lody en Koen komen binnen met de armen vol met flessen frisdrank en zakken chips. Caroline is bezig thee en koffie te zetten. Lody laat Einfach Tierisch zien, een klein kaartspelletje. De spelers bieden daarin op zeldzame diersoorten. In eerste instantie leek het spel op Hol's der Geier, maar het bieden geschiedt hierbij niet blind, maar om beurten en een bod kan verhoogd worden. Een aardige bijkomstigheid is dat elke speler eenzelfde set biedkaarten heeft met verschillende waardes. Als je snel door je lage waardes heen bent, kun je je bod alleen maar verhogen met grote stappen. Alleen de koper hoeft zijn biedkaarten in te leveren. Een moeilijke keuze. Naast positieve punten zijn er ook negatieve punten te scoren, maar dan door de speler die als eerste stopt met bieden. In dit geval moet iedereen zijn biedkaarten inleveren, behalve de koper. En als klap op de vuurpijl verliest de speler die aan het eind van het spel de laagste totaalwaarde aan biedkaarten over heeft het spel in ieder geval. Klaas begint het eerste spel voortvarend en haalt een hoge score. Aan het eind van het spel blijkt echter dat hij te weinig over heeft en wordt de grote verliezer. Lody slaat zijn slag in de laatste rondes en wint. Eindstand: Lody 16, Koen 11, Bart 7, Ronald I 0, Klaas X (18). Iedereen is erg enthousiast over het spel en wil graag nogmaals spelen. Caroline en de inmiddels aangekomen Sandra schuiven aan in plaats van Koen en Bart. Dit keer verloopt het spel heel anders. Ik ben nu de grote verliezer. Klaas heeft geleerd van zijn eerdere fout en wint. Eindstand: Klaas 5, Caroline 4, Lody 3, Sandra 0 (maar wel x2), Ronald I X (5). 

de feestvarkens Caroline en Lody
klik op de foto voor een vergroting

Inmiddels zijn er meer spelers en wordt er gesplitst. Met Caroline en Sandra speel ik Mystery of the Abbey, omdat ik dat met Sandra aan het vertalen ben. Het spel verloopt gestaag, tot het einde nadert. Sandra rent naar de Kapittelzaal om de dader aan te wijzen, omdat ze weet dat ze anders verliest. Helaas, ze gokt verkeerd. Ik zie mijn kans schoon en ben zeker van de overwinning. Maar dan speelt Caroline een kaartje uit en is ze net iets eerder in de Kapittelzaal om de echte dader aan te wijzen. Eindstand: Caroline (4+2=) 6, Ronald I (2-1=) 1, Sandra (-1-2+2=) -1. Je moet houden van dit type spel om het te kunnen waarderen. Het wordt echter wel beter naarmate je het vaker speelt. Het volgende spel is Queen's Necklace. Davy en Marcel schuiven aan en het spel wordt snel uitgelegd. In de eerste ronde scoren alleen Caroline (60) en ik (160) punten. De toon is gezet en er wordt zo mogelijk scherper gespeeld. Davy is de beste leerling, die in de tweede ronde 210 punten scoort. Marcel doet het met 30 ook niet slecht. De rest scoort niets. In de laatste ronde is het opnieuw Davy die punten scoort: 250. De enige andere die scoort ben ik met 350 en daarmee pak ik de overwinning. Eindstand: Ronald I 510, Davy 460, Caroline 60, Marcel 30, Sandra 0. Mijn mening over het spel is nog niet helemaal gevormd. Ik ben er nog niet razend enthousiast over en net als de vorige keer heeft de ketting van de koningin geen invloed in het spel gehad. Na veel wikken en wegen wordt Dschunke op tafel gezet. Erik en Ezra sluiten zich aan bij Sandra en mij. In het begin is het voor de meeste spelers een beetje aftasten. Erik en Ezra doen het erg goed en lijken de te kloppen spelers. Tegen het einde zakt Ezra echter flink af en scoort bijna niets meer. Met de eindbonus haal ik bijna Erik nog in, maar hij heeft het spel goed gespeeld en wint. Sandra schiet nog wel Ezra voorbij, die teleurgesteld laatste wordt. Eindstand: Erik 69, Ronald I 64, Sandra 57, Ezra 49. 

een overzicht van de zaal
klik op de foto voor een vergroting

Seb en Leonie zijn inmiddels teruggekeerd van de verhuizing van Jeroen en Monique en Leonie vervangt Ezra bij een spelletje Medina. Ze is in vorm en pakt een gedeelde overwinning met Erik. Ik eindig niet ver daarachter. Sandra heeft vandaag duidelijk haar dag niet, want ze wordt opnieuw laatste. Eindstand: Leonie 38, Erik 38, Ronald I 34, Sandra 28. Sandra laat zich vervangen door Brigit. Ik word door Leonie overgehaald om toch maar mee te doen met Finstere Flure. Leonie verzorgt de uitleg, maar die verloopt niet geheel naar wens en ik zorg voor de nodige aanvullingen. Ondanks dat Leonie niet helemaal doorheeft hoe ze Frankenstein moet verplaatsen, gaat het spel soepeltjes en als enige haalt ze met 3 figuren de finish. Alle anderen halen er maar eentje uit, waarbij Erik de eerste was. Eindstand: Leonie 3, Erik 1a, Brigit 1b, Ronald I 1c. Ondertussen is er ook Chinees gehaald en daar wordt heerlijk van gegeten. Even uitbuiken, maar dan toch maar weer snel verder. Het aantal spelers deze dag komt toch boven de 20, hoewel er toch diverse spelers onaangekondigd wegblijven. Na het eten is het tijd voor Puerto Rico. Het kost erg veel moeite om Lody over te halen om vooral toch mee te doen. Voor Ruud is het zijn eerste partij en ik verzorg de uitleg. Het wordt een spannende partij en als Erik op 2/3 van het spel vraagt wie er voor staat, antwoorden Leonie, Lody en ik tegelijk dat dat Ruud is. Afgesproken werk ? Leonie zag haar plannen in duigen vallen, maar wist samen met Ruud toch erg veel verschepen. Ik werd maar liefst driemaal de pineut bij het verschepen en moest erg veel goederen in zee dumpen. Toch bleef het nog spannend tot het einde. Samen met Erik wist ik in de laatste ronde nog wel bonuspunten te verzamelen, maar het was Erik die won. Eindstand: Erik (24+20+6=) 50, Leonie (36+10+0=) 46, Lody (28+16+0=) 44, Ruud (35+8+0=) 43, Ronald I (18+16+6=) 40. Tot slot van de avond nog een spelletje Foodie. Erik liet dat aan zich voorbij gaan. Ruud pikte het spel snel op en wist bijna nog te winnen. Maar zoals gezegd was Leonie in topvorm en pakte ook hier de winst. Ik zat er inmiddels redelijk doorheen en werd laatste. Eindstand: Leonie 52, Ruud 51, Lody 44, Ronald I 32. Er werd nog even nagepraat en toen was het toch echt de hoogste tijd om huiswaarts te keren. Lody en Caroline kunnen terugkijken op een geslaagd feest. 

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004