Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 07-02-2004

Titel (5K) Verslag

Ducosim spellenbeurs, 7 februari 2004

Zie ook het fotoalbum.

Deze Ducosim beurs stond natuurlijk in het teken van de jaarlijkse bordspellenveiling. Maar voor het zo ver was, was er natuurlijk voldoende anders interessants aanwezig. Phoenix demonstreerde diverse nieuwe spellen van Ravensburger aan veel tafels: het twee persoons kaartspel Adam & Eva. Laat je niet afleiden door de wat kinderachtige tekeningen. Het is zeker geen kinderspel, maar een spel voor volwassenen. Verder het vrolijke kaartspel Crazy Derby. Een leuke afsluiter van een spellenavond. En tot slot San Juan, het Puerto Rico kaartspel. Nu nog in de Duitse versie, maar binnenkort ook in een Nederlandse uitvoering verkrijgbaar. Het spel is wat simpeler dan Puerto Rico, maar gemakkelijk mee te nemen en het kost weinig tijd om het spel op te zetten. Een goede opstap naar het bordspel en beter dan je na de eerste partij zou denken. 

San Juan
(klik op de foto voor een vergroting)

In de grote zaal weinig bordspellen, maar vooral miniaturen en rollenspellen. Ook verrassend om hier toch weer het Duivelsei terug te zien. Een van de redenen van de afsplitsing van Phoenix van Duivelsei was volgens mij dat niet iedereen van Duivelsei op beurzen wilde demonstreren. Op de vaste plek ook weer de abstracte denkspellen uit de Gipf serie en daarnaast de humorvolle spellen als Munchkin en Dorktower. Helaas was er geen Speel-O-Theek, zodat je was veroordeeld tot de aangeboden spellen of zelf iets mee moest nemen. Ik hoop dat de Speel-O-Theek in de toekomst weer op de beurs aanwezig zal zijn. Det had gelukkig enkele spellen meegenomen en samen met Rob deed ik mee met König Laurin. Met drie spelers viel het spel enigszins tegen, maar er zaten toch leuke elementen in. De koning wandelt door zijn tuin en de spelers sturen dwergen achter hem aan, om daarmee geld te verdienen. De koning wordt gestuurd door bewegingskaartjes en actiekaartjes. Telkens als hij zijn beweging eindigt, scoren de aangrenzende dwergen punten. Rob nam snel een voorsprong en ik kon hem nog enigszins volgen. Het middenspel liep een beetje dood, omdat bijna alle dwergen op het bord stonden. Daarna begon het spannende eindspel. Rob leek een te grote voorsprong te hebben. Maar een gezamenlijke actie van Det en mij leek nog te kunnen helpen. Tevergeefs. Rob wist gemakkelijk te winnen. Met zijn laatste actie, die niet meer noodzakelijk was voor de winst, zorgde hij er voor dat Det mij nog kon inhalen. Mmmm. Eindstand: Rob 38, Det 30, Ronald I 28. 

Rob wint König Laurin
(klik op de foto voor een vergroting)

Ad Jongeling was ook weer aanwezig met twee prototypes. Een geheel nieuwe: Safari. Daarin rijd je door middel van kaartjes door het oerwoud en probeert foto's te maken van de wilde dieren. Zodra deze gefotografeerd zijn, slaan ze op de vlucht. Zodoende wordt het steeds lastiger om nog dieren te vinden. Het prototype zag er al aantrekkelijk uit en diverse mensen hebben het gespeeld. Het andere prototype was een gewijzigd prototype van een eerdere beurs: Koningsburcht. Door middel van het aanleggen van lanen, straten en zandwegen worden bouwkavels afgebakend. Deze leveren punten op op basis van de grootte en de aangrenzende wegen. 

Safari prototype
(klik op de foto voor een vergroting)

De meeste bezoekers kwamen echter voor de jaarlijkse spellenveiling. Er stonden weer 200 kavels ter verkoop klaar, waaronder enkele toppers. Enkele keren ben ik even wezen kijken bij de veiling, maar de meeste bezoekers hielden het de hele middag uit. De veiling eindigde met de verkoop van 1839, een treinenspel waar helaas maar 30 exemplaren van waren gemaakt. Het spel werd geďntroduceerd door Rob van Wijngaarden, één van de ontwerpers. Uiteindelijk bracht het spel de topprijs van 200 euro op. Nummer 2 was het spel Titan van Avalon Hill, waar maar liefst 130 euro voor neer werd geteld. Toch wel een beetje te hoog, bleek later, toen aan de tweede bieder een ander exemplaar voor een lagere prijs werd aangeboden. Uiteraard gingen er ook weer diverse spellen weg voor een prijs hoger dan de nieuwprijs op de beurs. Tijdens de veiling was het erg rustig op de beurs, waardoor enkele demonstraties vroeg werden afgeblazen. Zelf speelde ik nog een spelletje San Juan met Leonie, Sandra en Peter. Ik begon direct met de kapel en kon er bijna elke beurt een kaart onder leggen. Daardoor kon ik niet elke keer gebouwen bouwen. Sandra kon dat wel en wist het spel te beëindigen. Toch had ze een groot gebouw nodig om veel extra bonuspunten te halen en de winst te grijpen. Eindstand: Sandra 30, Ronald I 26, Leonie 23, Peter 20. Nog even nakletsen met iedereen en toen toch maar naar huis.

Bordspellenveiling
(klik op de foto voor een vergroting)

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004