Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 17-01-2004

Titel (5K) Verslag

Spellendag Den Bosch, 17 januari 2004

(31K)

Eufraat & Tigris

De eerste spellendag in het nieuwe jaar was in Den Bosch. Toen ik aankwam waren Enrico, Sandra en Han al bezig met het opzetten van de tafels. Snel naar de auto om nog een tas met spellen te halen. Al snel stroomden er ook meer spelers binnen, maar het duurde toch even voordat er daadwerkelijk een spel op tafel kwam. Det had gevraagd of ik Rückkehr der Helden wilde uitleggen en Rob, Erwin, Henk-Johan en Han schoven daarbij aan. Er was best nog wat uit te leggen en uit te zoeken, maar uiteindelijk kwam het spel in beweging. De ervaring was eigenlijk hetzelfde als die van mij de laatste keer: in het begin was alles nog nieuw en interessant, maar al snel werd het saai en herhaalde alles zich. Uiteindelijk werd het spel afgebroken zonder winnaar. Intussen was ik met Thomas en Martin aan de praat gekomen. Martin kende de kaartspelletjes Mamma Mia en King Lui niet en daar moest verandering in komen. Eerst maar eens Mamma Mia. Ikzelf ging als een speer van start, maar in de tweede ronde kreeg ook Martin de smaak te pakken. Thomas was eigenlijk telkens net te laat. Eindstand: Ronald I 6, Martin 4, Thomas 2. Het spel was vooral Martin goed bevallen en dat smaakte naar meer. Net toen we met King Lui wilden beginnen, kwam ook Bianca binnenvallen. Uiteraard mocht ze meteen aanschuiven. Alle draakjes kwamen vrij in het begin van het spel, dus aan het eind waren geen grote verrassingen meer te verwachten. Thomas had dit spelletje sneller door dan de vorige en won gemakkelijk. Eindstand: Thomas 69, Bianca 61, Ronald I 54, Martin 43. Martin dacht dat hij niet slecht gespeeld had, maar was verrast te zien dat hij laatste was geworden.

 (30K)  

Rail Road Dice

Thomas had het spel Drakon meegenomen. In een groeiende kerker moeten de spelers op zoek naar goud. De meeste kamers hebben een speciale aktie. De spelers hebben telkens de keus uit het aanleggen van een nieuwe tegel of het verplaatsen van de speelfiguur. Ik wist een handige loop te creëren door een kamer die goud opleverde te koppelen aan een kamer die je liet springen naar een willekeurige kamer. Zo zou ik net een beurt eerder kunnen winnen dan Bianca en zeker eerder dan de rest. Deze loop werd dus snel de kop ingedrukt. Martin daarentegen wist een cirkel te bouwen, waarbij hij telkens van zijn rechter- en linkerbuurman goud mocht stelen. Dat ging snel. De anderen probeerden er gezamenlijk nog wat tegen te doen, maar die actie kwam te laat. Eindstand: Martin 5, Thomas 3, Bianca 1, Ronald I 1. Bianca had Scotland Yard meegenomen en Martin, Thomas en Bianca hadden het nog nooit gespeeld. Ik werd dus Mr.X en zij moesten mij zien te vangen. Even leek dat te gaan lukken, maar ik kon telkens simpel ontsnappen. Tegen het einde wist ik weer een metrostation te bereiken en weg was ik. Voor een spel dat 20 jaar oud is, voldoet het nog verrassend goed.

(33K)

Alhambra

Het was tijd om te wisselen. Niek en Tanya zochten een medespeler en zij konden me Das Superblatt uitleggen. Een klein kaartspelletje dat al jaren ongebruikt in mijn kast stond. Je moet artikelen verzamelen voor een tijdschrift in vier verschillende categorieën. Het blijkt een heel listig spelletje, ondanks de simpele regels en er moest regelmatig flink worden nagedacht. In de eerste en derde ronde scoorde ik veel punten. Niek scoorde maar liefst 24 punten in de tweede ronde, maar in de beide andere rondes scoorde hij niet veel. In deze tweede ronde scoorde Tanya slechts 2 punten en vergooide daarme de overwinning. Eindstand: Ronald I 40, Tanya 32, Niek 31. Zeer de moeite waard ! Niek wilde graag Bus spelen. Bas kon dat wel uitleggen en ook Det schoof aan. Het was voor mij alweer even geleden, maar langzaam werd alles weer duidelijk. Bas had duidelijk meer ervaring met het spel, maar won uiteindelijk maar met de kleinst mogelijke voorsprong. Eindstand: Bas 12+, Tanya 12, Ronald I 11, Det 10+, Niek 10. 

(25K)

Yvonne in gedachten verzonken

Het was weer tijd om te wisselen. Arjo en Yvonne waren op zoek naar een medespeler en Jeroen schoof ook aan. Ik stelde voor Das Superblatt te spelen, want dat was me goed bevallen. Wederom bleek het een heel listig spelletje. De beslissing zou vallen in de derde ronde, waarin Arjo 18 punten wist te scoren. Er moest telkens flink worden gerekend welke tegenstander moest worden aangepakt. In de laatste ronde pakte ik Jeroen in plaats van Yvonne aan, wat me uiteindelijk de tweede plaats kostte. Eindstand: Arjo 30, Yvonne 22, Ronald I 21, Jeroen 10. Voor het eten nog even Times to Remember: Arjo, Yvonne en Det tegen Ronald I, Jeroen en Rob. Sandra deed nog even met het eerste team mee, maar haakte al snel af. Bij de vraag wanneer het Amsterdam-Rijn kanaal werd geopend, probeerde ik nog even het andere team in verwarring te brengen met "daar zijn we met school nog naar toe geweest", maar daar trapten ze niet in. We verloren met 2 clips achterstand. Inmiddels was de Chinese maaltijd aangekomen. Niet iedereen had hier voor gekozen, maar de rest liet het zich prima smaken. Ondertussen kwam ook Frank van PS Games langs met het nieuwe Mutiny.

(31K)

Erwin had het nieuwe Oase meegenomen

Er was laat gegeten, maar er was nog wel tijd voor een spelletje. Corné had zijn 6nimmt! met letters weer meegenomen. De werktitel is nu AlfaBeta. Hij mag nog wel wat meer oefenen, want hij werd ruim laatste. Eindstand: Sandra -5, Ronald I -5, Jeroen -7, Corné -20. Er moeten goede afspraken worden gemaakt over wat er wel of niet in het woordenboek staat. Verder is het een aardig woordspelletje dat ook op school gebruikt kan worden om kinderen te leren spelen met woorden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Scrabble, kun je hier lekker hardop denken. Tot slot van de avond nog een potje Ave Caesar. Dat verliep niet lekker. Bas ging van kop af aan erg goed en moest alleen aan het begin van de tweede ronde even iemand voor zich dulden. Ik zat de hele tijd klem achter Sandra, maar wist op het laatste rechte eind toch nog de derde plek op te eisen. Op één bocht voor het einde bleef Bas nog even steken met 2 zessen, maar toen Jeroen hem voorbij was, kon hij gemakkelijk finishen. Eindstand: 1) Bas, 2) Jeroen, 3) Ronald I, 4) Det, 5) Leonie, 6) Sandra.

(34K)

een overzichtje van de zaal

Tijd om in te pakken en de terugreis te aanvaarden. Weer ontzettend geslaagd en iedereen bedankt voor de aanwezigheid. Volgende keer weer Amersfoort.

Zie ook de foto's van Sandra Pellegrom.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004