Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 15-11-2003

Titel (5K) Verslag

Verjaardag Ronald I, 15 november 2003

Zie ook de foto's.

Mijn verjaardag kon ik mooi gebruiken om de locatie in Uithoorn voor spellendagen te testen. Ik huurde het zaaltje van 10.00u tot 22.00u en nodigde diverse spelers uit. 's Morgens nog snel enkele vlaaien gehaald en kwart voor tien kwam ik bij de zaal aan. De beheerder was reeds aanwezig en had koffie en thee gezet. De spelers lieten echter nog even op zich wachten. Enrico en Sandra waren de eersten, die na elven arriveerden. Er werd niet getreuzeld, maar er werd direct begonnen met Formula D mini. Een uitgeklede versie van Formula D. Er is geen onderscheid meer tussen de verschillende soorten schades, maar alles wordt bijgehouden met behulp van fiches. De kans op carosserie en motorschade is wat verhoogd en de zesde versnelling is komen te vervallen. De baan is slechts twee sporen breed. Later in het spel kwamen we er achter dat je ook eenmaal tijdens de race een turbo mag gebruiken voor 3 schadepunten. Je mag dan n vakje extra. Aangezien niemand het gebruikt had, werd besloten dat de hele race niet te doen. We hadden afgesproken twee rondes te races in plaats van drie, maar we verminderden het aantal fiches niet. Ook spraken we af maximaal zoveel hokjes voorbij een bocht te mogen schieten als de versnelling waarin je reed. Sandra startte voorin, Enrico en ik achterin. Omdat Sandra haar motor liet afslaan en ikzelf een superstart had, ontstond er een aardige opstopping, waardoor ik drie beurten in de tweede versnelling moest rijden. Toch ontstond er een spannende race. Na een halve ronde verschenen mijn buren (Pierre en Marjan) met hun twee jonge kinderen. Leuk dat ze ook even langskwamen. Ik liet Marjan meteen invallen bij Formula D, omdat er inmiddels nog meer gasten verschenen. Na het rustige begin van de morgen, begon het nu lekker vol te lopen. Iedereen liet de vlaai goed smaken en de beheerder liep af en aan met koffie en thee. Ondertussen deelde ik ook wat envelopjes uit voor het overkoepelende spel. Iedereen kreeg een aanwijzing voor een code en mocht na het spelen van een spelletje met iemand anders van aanwijzing ruilen. Er kwamen mee spellen op tafel en er verschenen ook meer spelers. 

Enrico en Yinsh

Met Enrico speelde ik Yinsh. Ik had voldoende tijd gehad om de regels te lezen. Het blijkt een zeer goede aanvulling op de Gipf serie te zijn. Beide spelers hebben 5 ringen op het bord. Om beurten wordt een speelsteen in een ring gelegd, waarna de ring wordt verplaatst in een rechte lijn. De speelstenen waarover gesprongen wordt, veranderen van kleur. Zodra er 5 stenen van een kleur op een rij liggen, mag de speler een ring van het bord halen, tezamen met de 5 stenen. Wie als eerste 3 ringen van het bord heeft, wint het spel. Hoe meer ringen je echter van het bord haalt, hoe minder keuzemogelijkheden je overhoudt. Een zeer interessant spel en weer prachtig uitgevoerd. Na een aanvankelijk goed begin van mij, nam Enrico het heft in handen en wist met 3-1 te winnen. Ik schoof vervolgens aan bij Jeroen, Monique, Niek en Tanya voor een spelletje Fresh Fish. Dit was nieuw voor Niek en Tanya. Tanya ging in het begin erg goed, maar kon vrij snel worden tegengewerkt en toen ging het van kwaad tot erger. Jeroen ging ook erg goed en ik probeerde hem tegen te werken. Ik had een goed gepositioneerd grondgebied geclaimd en wachtte op een neutraal gebouw. Maar zelfs na drie keer, kreeg ik dat nog niet en toen was het te laat. Daarmee stelde Jeroen de overwinning zeker, tot teleurstelling van Niek. Eindstand: Jeroen 13-5=8, Niek 16-7=9, Ronald I 15-4=11, Monique 17-5=12, Tanya 25-3=22.

Aan een andere tafel werd Blokus gestart en ik schoof snel aan. Ik probeerde een andere starttactiek en hoewel dat in eerste instantie goed leek uit te pakken, had ik er in het eindspel erg veel nadeel van. Toch wist ik nog een tweede plek zeker te stellen. Eindstand: Leonie -9, Ronald I -14, Lody -17, Armand -20. De middag begon al te vorderen. Rutger speelde aan een tafel Finstere Flure, maar hij wilde met Ronald II voetbal (Schotland-Nederland) gaan kijken en dus nam ik zijn positie over. Ik dacht meteen een goede tactische zet te doen (Willem merkte meteen op dat ik het vaker had gespeeld), maar deze zet bleek slecht uit te pakken en mijn hele positie lag overhoop. Ik maakte her en der nog wat slordige foutjes, maar toch wist ik nog 3 pionnen naar buiten te krijgen. Sandra wist er zelfs 4 te redden. Eindstand: Sandra 4, Willem 3+, Ronald I 3-, Caroline 2. Finstere Flure was trouwens waarschijnlijk het meest gespeelde spel deze dag. Aan een andere tafel zat Paul te worstelen met de spelregels van Too Many Cooks. Hij en Monique M probeerden er uit te komen, dus besloot ik een handje te helpen. Lody schoof graag aan. Monique M had het in het begin erg moeilijk, maar ze kreeg het steeds beter door. Bij Paul ging het echter steeds slechter. De beide andere heren werkten hem namelijk systematisch tegen. Eindstand: Ronald I 19, Lody 15, Monique M 14, Paul 3. Aangezien het bijna etenstijd was, werd gekozen voor het kaartspelletje Foodie. Lody zocht een andere tafel, maar Tamara schoof graag aan. Het was duidelijk dat het spel nieuw was voor Paul en Monique M, maar dat mocht de pret niet drukken. Eindstand: Ronald I 66, Tamara 60, Paul 50, Monique M 34. 

Willem, Armand en Sandra hadden inmiddels Chinees gehaald en de beheerster van het zaaltje had de tafel keurig gedekt en voorzien van bordjes en bestek. Wat een service. Iedereen liet zich de maaltijd prima smaken. Er werd flink geschranst, maar toch bleef er nog veel nasi over, zodat ik de hele week weer Chinees kan eten. Na het eten was het eerst even afruimen, maar daarna kon er snel weer verder worden gespeeld. Ik haalde Seb over om Yinsh te gaan spelen. Hoewel hij er niet echt naar uit keek, wilde hij het toch proberen. Hij was verrast door het spel en hoewel hij de eerste partij kansloos met 3-0 verloor, wilde hij het graag nogmaals spelen. Nu koos hij voor een andere tactiek en begon in de hoeken van het bord. Er ontstond een heel andere partij, omdat er nu veel minder stenen van kleur konden veranderen. Er moest veel meer worden opgelet en de kansen keerden voortdurend. Uiteindelijk wist Seb de zwaarbevochten overwinning te grijpen met 3-2. Een prachtig spel !

Zoom-In

Enrico, Henk-Jan en Rutger waren met Zoom-In bezig en hadden al flink wat kaarten verzameld. Ik schoof aan en had meteen het goede ritme te pakken. De ene na de andere kaart wist ik te pakken, maar toen zakte ik ook in. Het ging gelijk op, tot ik weer in het ritme kwam en er een eindsprintje uit perste. Deze was genoeg om Enrico nog in te halen. De voorsprong van Rutger en Henk-Jan was echter te groot. Tot slot van de avond nog een spelletje Feurio. Snel uit te leggen en leuk om te spelen. Henk-Jan was mijn grootste concurrent, maar toch wist ik nog net te winnen. Eindstand: Ronald I 20+25=45, Henk-Jan 17+26=43, Enrico 37, Rutger 3+22=25. Nu was het tijd om de spellen op te gaan ruimen en natuurlijk de prijsuitreiking van het aanwijzingen spel. De meesten waren er inmiddels achter dat de geheime code mijn geboortedatum was. Onder de goede inzendingen verlootte ik twee spellen. Jeroen en Sacha waren de gelukkigen. Het was tijd om huiswaarts te keren. Ik wil hierbij iedereen bedanken voor de gezellige verjaardag die ik heb gehad en alle leuke cadeau's (waaronder nu ook Durch die Wste).  Een aantal spelers zette de avond nog voort op een andere locatie. Ik nam afscheid van de beheerder en bedankte hem hartelijk voor de goede zorgen. Hij en zijn vrouw waren bijna de hele dag present geweest. 

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2003