Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 09-11-2003 |
Verslag
Voorronde NK Diplomacy, 9 november 2003 |
De tweede voorronde van het NK Diplomacy was op 9 november 2003 in Den Haag. Het duurde lang, maar uiteindelijk hadden we toch 4 spelers bij elkaar om de strijd aan te gaan: Rutger, Willem, Henk-Jan en ikzelf. Zondagmorgen vroeg richting Den Haag, een gratis parkeerplekje gezocht en een stukje wandelen. Er waren uiteindelijk 19 deelnemers. Roelof en André zouden op 2 borden tegelijk spelen, zodat er 3 complete borden waren.
De eerste partij zat ik bij organisator Ronald L (3) aan het bord, maar ook nog met enkele andere hooggeplaatste spelers uit de ranglijst van The Joker (Oscar (4), Paul v/d G (5) en André (7)). Ik kreeg Engeland voorgeschoteld, niet echt mijn favoriete land. Arno speelde met Frankrijk en het was duidelijk dat hij een van de zwakkere spelers op het bord was. Zo kreeg ik het eerste jaar zowel Noorwegen als België in handen. Paul v/d G was in Rusland zuidelijk geopend en vergat ook nog eens noordelijk te bouwen, zodat ook Petersburg in mijn handen zou vallen. Mijn leger uit België bracht ik uit voorzorg naar Noorwegen om de volgende beurt ineens Brest binnen te vallen. Nu waren de rapen gaar. Frankrijk als vijand, maar Ronald L als bondgenoot in Duitsland om de Fransen op te rollen. André in Italië wilde ook wel meeprofiteren. Alles liep van een leien dakje en dan word je onvoorzichtig. Zweden was al ingenomen en mijn nieuwe leger in Londen wilde landen in Spanje. Duitsland kreeg het echter benauwd en hield deze landing tegen. Dat had ik moeten zien aankomen en een landing in Gascogne had veel problemen kunnen voorkomen. Italië zag nu het gevaar en probeerde telkens de Middel Atlantische Oceaan op te komen. Dat kon ik wel tegenhouden, maar zo verloor ik Brest en kon ik Spanje niet binnenvallen. Duitsland zorgde voor een sterke verdediging van Denemarken en tegen het einde van het spel verloor ik ook nog Petersburg. Ik eindigde uiteindelijk op 6, maar er had meer in gezeten. Duitsland wist er op het laatst nog een 8e center bij te stelen en won het spel. Turkije (Jeroen R) had het hele spel niet veel kunnen uitrichten, maar kreeg als cadeautje in de laatste beurt nog een 4e center, ten koste van Italië. Eindstand: Ronald L - Duitsland - 8, Oscar - Oostenrijk - 7, Ronald I - Engeland - 6, Paul v/d G - Rusland - 4, Jeroen R - Turkije - 4, André - Italië - 3, Arno - Frankrijk - 2. Gelukkig wist Frankrijk de lessen uit het spel te waarderen en zou ze meenemen naar een volgende partij.
tafel 1
Henk-Jan had het met Rusland ook goed gedaan en eindigde op zijn bord op 6. Rutger bleef op datzelfde bord op 2 steken en Willem overleefde op een ander bord met 1. Henk-Jan moest naar huis en dat gold voor meer spelers. Er kwamen echter ook enkele nieuwe. Na een eetpauze kon de tweede partij beginnen, dit keer op twee borden.
Twee spelers van de eerste partij waren weer aanwezig: Oscar en Paul v/d G. Ik werd opgescheept met Rusland, daar zat ik niet op te wachten. De twee sterkste spelers zaten naast me in Oostenrijk (Perry) en Turkije (Oscar). Mijn onderhandelingen met Engeland verliepen zeer stroef. Daar viel niet mee te praten en daar liet ik het dan ook verder bij. Ik probeerde Willem vanuit Frankrijk voortdurend richting Engeland te praten en uiteindelijk moest hij toegeven dat dat beter was geweest. Hij kreeg nu zowel Engeland (Leonard) als Duitsland (Paul v/d G) op zijn dak. Toch wist hij zich telkens wonderbaarlijk te redden. Italië werd bestuurd door rookie Gilbert. Hij kreeg de eerste paar beurten hulp van Roelof, of eigenlijk voerde Roelof al zijn onderhandelingen. Ik moest het dus uitzoeken met Perry in Oostenrijk en Oscar in Turkije. Beiden wisten niet echt hun woord te houden en ik kreeg het zwaar te verduren. Gelukkig hield Engeland zich in en kon ik me volledig op het zuiden richten. Er werden af en toe wat rare oplossingen bedacht, maar die durfde ik niet aan. Perry bedroog uiteindelijk iedereen en dus ook Turkije. Alleen deed hij het niet zo goed als had gekund en bleven we weer knokken om de Balkan. Vier zetten voor het einde had ik een goed gesprek met Perry. Het leek erop dat we een probleem zouden krijgen met de kwalificatie voor de finale. Op het andere bord speelde Ronald L een goede partij en dus bleven er 2 plaatsen over voor de finale. Engeland op ons bord zou er zeker één van innemen als we er niets aan zouden doen. We besloten Turkije er bij te halen en we bedachten een geweldig plan. We besloten onze conflicten achter ons te laten en ons volledig naar het westen te begeven. Een riskant plan, maar daarmee zouden we de mogelijkheid hebben om ons beiden te plaatsen voor de finale. Oscar (Turkije) had zich al geplaatst in de vorige voorronde. We gooiden alles op alles onder luid gejuich van Frankrijk. Even leek het nog mis te gaan, maar Duitsland voerde een tegenaanval niet goed uit. Mijn leger in Warschau liet ik werkeloos staan. Dat was een klein foutje, want daarmee had ik de achterdeur dicht kunnen doen. In de laatste beurt verloor ik nog 2 centers aan Turkije en bleef uiteindelijk steken op 6. In de totaalscore zou ik gelijk eindigen met Engeland. Paul v/d G had niet zijn beste partij gespeeld, maar iedereen begon aan het eind foutjes te maken, na deze slopende dag. Rookie Gilbert verloor in de laatste beurt zijn laatste center. Eindstand: Perry - Oostenrijk - 8, Oscar - Turkije - 8, Willem - Frankrijk - 6, Ronald I - Rusland - 6, Leonard - Engeland - 4, Paul v/d G - Duitsland - 2, Gilbert - Italië - 0.
Nu wachten wie zich geplaatst hadden voor de finale: 1) Perry 18+18=36, 2) Ronald L 20+16=36, 3) Oscar 17+18=35, maar aangezien Oscar zich al geplaatst had, plaatste de nummer 4 zich ook nog: Ron 17+17=34. De rest van de top tien: 5) Ronald I 16+16=22, 6) Leonard 20+12=32, 7) Jeroen R 12+16=28, 8) Erik 18+6=24, 9) Rutger 6+17=23, 10) Willem 3+16=19. Ik had het dus net niet gered. Helaas, maar toch twee interessante partijen. Rutger en Willem hadden zich goed gerevancheerd na de eerste partij. Henk-Jan en ik hadden met 6 centers voor Rusland het record van de dag voor Rusland geëvenaard.
Op 12 en 13 juni 2004 wordt in Utrecht weer een internationaal Diplomacy toernooi gehouden (DomDipCup). Meer informatie volgt later. Ronald L wordt bedankt voor de organisatie. Kijk op zijn website: Dutch Diplomacy Association.
Naar
foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu
![]() |