Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 31-10-2003

Titel (5K) Verslag

Spellenspektakel, 31 oktober 2003 / 2 november 2003 deel 2

Zie ook het fotoalbum

Hasbro was voor het eerst ook vertegenwoordigd op het spellenspektakel. Voor de jonge kinderen was er het spel Drakenwraak met een mechanisch bewegende draak. Die maakt het ontzettend spannend voor de jonge kinderen. De oudere jeugd is er echter snel op uitgekeken. Voor hen was er Dungeons & Dragons. Een avonturenspel dat een vervolg lijkt te zijn op het vroegere Heroquest. Beide spellen hadden gedurende de beurs voldoende belangstelling.

Op het laatste moment was ook Queen Games gecharterd voor het spellenspektakel. De stand was voornamelijk gericht op het spel Alhambra. Maar ook Lucky Loop en Industria waren er voor de uit Duitsland bekende schappelijke prijzen te koop. Een prima toevoeging aan het spellenspektakel. Phalanx Games demonstreerde o.a. het nieuwe Borgia. Op vrijdag was dit spel nog voor heel verschillende prijzen te koop op de beurs, vanaf zaterdag was de minimumprijs overal 17 euro. De stand zelf was een beetje achteraf in een hoekje gestopt. Games Workshop was ook met een grote stand aanwezig, hoewel er niet zo heel veel te doen was. Er kon wat met miniaturen worden gespeeld en er kon worden geschilderd. De miniaturen demonstraties waren echter wel erg mooi gemaakt en ook de grote robot in de stand trok de aandacht.

Atta Ants

The Realm of Fantasy demonstreerde naast het bekende Anera's Arena het nieuwe Atta Ants. Een klein spelletje over mieren. De spelers moeten voedsel naar het nest brengen om nieuwe mieren te produceren. Wie als eerst 6 mieren heeft, wint het spel. Er loeren echter ook gevaren in de vorm van spinnen. Het spelletje had tijdens Spiel erg veel positieve berichten losgemaakt en velen kwamen het spel daar ongezien kopen. Ook was er belangstelling van een Amerikaanse uitgever. De woensdagavond voor Spiel moesten alle spelletjes nog worden ingepakt. Ook tijdens het spellenspektakel gaven voor de liefhebbers positieve berichten over dit spel.

Cwali was natuurlijk gericht op de nieuwe spellen Logistico en Subulata. Het liep niet altijd storm, maar als de spelers eenmaal aan het spelen waren, werden ze steeds meer door het spel gegrepen. Subulata leek een beetje weg te zakken. Op zondag werd het tweede Nederlands kampioenschap Streetsoccer gehouden. Het aantal deelnemers viel uiteindelijk met 6 een beetje tegen, maar tussen de deelnemers in ieder geval de Nederlands Kampioen van 2002 (de ontwerper Corné zelf) en de Wereld Kampioen van 2003 (Monique van Spellenstapel). In de voorronde kwamen beiden tegen elkaar uit en Corné wist Monique te verslaan. Ikzelf wist mezelf met een 4-1 overwinning te plaatsen voor de finale ronde. De drie finalisten moesten tegen elkaar spelen. Andrew verloor van zowel Corné als van mij, dus moest ik de "finale" spelen tegen Corné. In de eerste vijf worpen wist ik maar liefst vier maal een 1 te produceren, maar gelukkig zette Corné daar niet veel tegenover. Nadat ik had gescoord wist ik Corné goed vast te zetten, te meer omdat hij laag bleef gooien. En als hij dan eens hoog gooide, kon ik de bal vrij gemakkelijk weer terugbrengen richting zijn doel. In de laatste beurt had ik nog 50% kans op een vijfde doelpunt, maar dat bleef Corné bespaard. Met een 4-1 overwinning werd ik Nederlands Kampioen 2003.

Nederlands Kampioen Streetsoccer

Naast Cwali was de stand van Splotter. De aandacht ging niet uit naar het voor de Nederlandse Spellenprijs genomineerde Cannes, maar naar Roads & Boats. Op vrijdag was de stand nog niet bemand, op zaterdag en zondag speelden de ontwerpers het spel, om zo een beeld te gunnen aan de bezoekers. Uiteraard kon er toelichting worden gegeven op de diverse andere spellen in het assortiment. Even verderop was Don & Co aanwezig met de spellen uit de Gipf serie. Deze werden (uiteraard) druk bezocht. Speerpunten waren daarbij Dvonn en Yinsh, maar ook Zertz, Tamsk en Gipf bleven niet stilliggen. Ook werden er diverse toernooien gehouden in de toernooiruimte. Het puzzelspel Tantrix werd even verderop actief gedemonstreerd en het was eigenlijk gedurende de hele beurs ontzettend druk in de stand.

ontwerper Ad Bruynzeel van Pin Toys

Een vrij grote stand was ingericht voor de houten spellen van Pintoys. De spellen zien er prachtig uit en nodigen direct uit tot spelen. Zo is er bijvoorbeeld het spel Alcatraz. Daarbij moeten de spelers hun mannetjes laten ontsnappen door tunnels onder het kasteel. Via een simpel dobbelmechanisme kruipen de mannetjes in de gangen. Je moet echter goed in de gaten houden wie waar zit en op welke manier je ze er het snelste doorheen krijgt. Aangezien de tegenstander door dezelfde gangen kruipt, is het flink duwen en trekken. Na even spelen blijkt dat er meer in zit, dan je op het eerste gezicht zou denken. En dat blijkt voor veel van de spellen te gelden. Zo is Fire & Ice een heel listig spelletje voor twee spelers. 

De beurs werd ook gekenmerkt door de vele aanwezige spelontwerpers. Ducosim had diverse beginnende ontwerpers de gelegenheid gegeven hun spellen te tonen in de stand. Ad Jongeling toonde diverse (verbeterde) ontwerpen. Thomas Jansen had twee nieuwe spellen, waaronder het grappige Uwo. Daarin heb je een leger Unidentified Walking Objects die het leger van de tegenstander proberen uit te schakelen. Ze verbruiken energie om te lopen en te vechten en de Uwo's kunnen zichzelf transformeren. Enrico van Kessel had Monte Rosa, een spel over skiliften meegenomen en ook Patrick Zuidhof was aanwezig. Met Sandra maakte ik een rondje over de beurs om de andere ontwerpers te vinden. Leo Colovini (bekend van o.a. Clans en de Bruggen van Shangrila) was aanwezig om zijn spellen te demonstreren. Klaus Jürgen Wrede kwam op de terugweg van zijn vakantie in Zeeland ruim een uur lang Carcassonne spellen signeren. En ook na een uur zat hij nog vrolijk te lachen. Het maakte niet uit dat het nieuwe Carcassonne - de Burcht niet van zijn hand, maar van de hand van Reiner Knizia is. Michael Schacht zat een beetje verborgen in de Party stand, waar hij Coloretto probeerde te demonstreren. 's Avonds in het hotel had hij echter een nieuw handelsspelletje bij zich. Helaas was ik daarbij niet aanwezig. Gerard Mulder liep ook nog op de beurs rond, maar niet in de hoedanigheid van spellenontwerper. In de Jumbo stand was de ontwerper van Zoom-In aanwezig om te signeren. Maar toen we een uur na aanvang kwamen, waren we pas nummer 2. Waarschijnlijk was er te weinig aandacht aan besteed. De ontwerper wilde graag met anderen van gedachten wisselen en zat er een beetje verlaten bij. Ad Bruynzeel vertelde ook graag over zijn spellen. Zo vertelde hij dat een van zijn ontwerpen in Duitsland ligt. Het betreft een driedimensionaal model van een raket (vergelijkbaar met de raket uit de strips van Kuifje). De spelers moeten daarin hun brandstofcellen op één verdieping verzamelen via bepaalde bewegingen. Ook had hij een spel ontwikkeld met kogelriemen. De spelers moeten proberen kogels van dezelfde kleur te verzamelen en deze in de riem te steken. Zelf kunnen de spelers de kleuren wel zien, maar de anderen kunnen dat niet. Een lastige Memory variant. Ook dit spel ligt bij een andere uitgever, alleen heeft deze de kogels vervangen door schoolkrijtjes. Waarschijnlijk had hij nog wel uren verder kunnen vertellen. Richard de Rijk was ook trots op zijn nieuwe spel Atta Ants en vertelde graag over de belevenissen in Essen en de belangstelling uit Amerika. Tot slot was ook tekenaar Franz Vohwinkel er met enkele originele schilderijen van spellendozen en orginele tekeningen van diverse spellen.

de winnaar van het Carcassonne toernooi

Op zaterdagmiddag was het tijd voor de Nederlandse Spellenprijs. Diverse juryleden waren aanwezig en voorzitter Henk-Johan verzorgde een kort praat. Op de derde plaats was Boonanza geëindigd, vlak achter Clans. Maar met grote voorsprong had Puerto Rico de eerste plaats bereikt. Armand nam namens Ravensburger de prijs in ontvangst. Hij vertelde nog dat het niet veel had gescheeld of er was geen Nederlandse versie van Puerto Rico uitgekomen. De prijs zal een goede stimulans zijn. In de toernooiruimte waren het hele spektakel door diverse toernooien. Niet altijd was even duidelijk wanneer welke toernooien gehouden werden. Het Carcassonne toernooi waarmee een grote reis te winnen was, had behoorlijk gebrek aan deelnemers. Er werd actief naar spelers gezocht, maar enkele voorrondes moesten worden afgelast. Het was voor de deelnemers ook niet altijd duidelijk hoeveel rondes er gespeeld moesten worden en of dat op meerdere dagen was. Uiteindelijk kon op zondag de finale worden gespeeld. Het toernooi werd uiteindelijk gewonnen door Stephan v/d Sluys, gevolgd door Florian v/d Moolen, Tobias Bijl en Roland Habraken. De winnaar kan met het hele gezin naar Disneyland in Amerika. De trotse kinderen feliciteerden hun vader.

Wat heb ik gemist op het spellenspektakel ? Niet veel eigenlijk. Enkele uitgevers, zoals University Games, Bambus en Eagle Games, die er vorig jaar wel waren. Verder ben ik zeer te spreken over het spektakel. De nieuwe organisator heeft goed voortgeborduurd op de ervaringen uit het verleden en toch weer nieuwe aanpassingen gemaakt. Volgend jaar geen TL-verlichting bij Intertoys meer en de "overbodig" grote stands vervangen door meer speeltafels, waar men gewoon gebruik van kan maken. En dan de voorbereiding van het spektakel. Onduidelijkheid over de voorverkoop, de entreeprijs en het spektakelmagazine werkten niet mee aan de bekendheid. Toch is een opkomst van zo'n 13.000 spelers niet slecht en kan tot tevredenheid stemmen. Bij elk groot evenement zijn er wel punten die verbeterd kunnen worden. Misschien kan er nog wat meer aandacht worden besteed aan de 
opleiding van de speluitleggers. Ga zo door !

Zie ook deel 1.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2003