Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > 31-10-2003

Titel (5K) Verslag

Spellenspektakel, 31 oktober 2003 / 2 november 2003 deel 1

Zie ook het fotoalbum

Het twaalfde spellenspektakel alweer. Helaas direct het weekend na Spiel in Essen, maar toch stond ik op vrijdag om 11.00u toch weer paraat voor het beursgebouw. Een mooie tijd om iedereen te zien arriveren en om 11.30u begon de persconferentie. Er waren enkele journalisten van landelijke dagbladen en lokale radiostations. Verder nog enkele genodigden. Michael Bruinsma hield een openingswoordje en beantwoordde vervolgens enkele vragen van de aanwezigen. Zo verzekerde hij dat in de Catan spellen zo lang mogelijk wordt vastgehouden aan de houten speelstukken. Tevens verwees hij naar de Kolonisten van de Prehistorie, die op de beurs nieuw te zien was. Om 12 uur werd hij weggeroepen om de beurs officieel te openen.

De beursindeling was enigszins gewijzigd met de voorgaande jaren. Doordat er een extra toernooiruimte was (met dank aan de beurs die voor het spellenspektakel werd gehouden), kon er meer op de bovenverdieping worden geplaatst. Tevens waren alle trappen beschikbaar omdat het retail plaza aan de zijkant was gevestigd. Een goede keuze. Een deel van de zaal was ingeruimd voor de kleine kinderen met veel Lego en houten speelgoed. Jantje Beton had 9000 kilo knikkers gedoneerd, die gratis konden worden meegenomen. Zondagmorgen leek het er nog even op dat ze met enkele tonnen zouden blijven zitten, maar aan het eind van de dag waren toch bijna alle knikkers verdwenen. Er was ook een apart gedeelte voor de hele kleintjes.

de felle TL verlichting

De stand van Intertoys zag er futurisch uit met veel TL-verlichting. Op zich mooi gemaakt, maar veel te fel en erg vervelend voor de bezoekers en speluitleggers in de buurt. Tevens kon je amper de stand in kijken. Volgend jaar maar niet meer. Een prominente plaats in het midden van de zaal was voor een stand met een spel dat er nog niet was. Een trieste lege ruimte, die veel beter gebruikt had kunnen worden voor het plaatsen van speeltafels. De spellenverenigingen hadden dit gelukkig goed opgepakt en hadden erg veel tafels beschikbaar. Alleen op de zondag waren er af en toe tafels te kort.

Op de bovenverdieping waren de spellenverenigingen geplaatst, het roleplaying, de toernooiruimte, de verkoop van verzamelkaarten, schilderingen en tweede hands spellen. Onder de bovenverdieping waren aan de ene kant de kleine uitgevers en winkels en aan de andere kant was het kindergedeelte. In de rest van de zaal waren de grotere uitgevers en winkels te vinden. De stand van 999Games was weer voorzien van prachtige decordoeken en enkele opvallende decorstukken. Gelukkig was er geen overdaad aan decorstukken die in de weg stonden. De speluitleggers waren duidelijk herkenbaar door hun paarsrode shirts. Een gedegen uiterlijk in plaats van de soms rare kleding die in de voorgaande jaren werd voorgeschoteld (hoewel die soms ook mooi overkwam). Uiteraard was er voldoende gelegenheid om de nieuwe spellen uit te proberen, zoals de Kolonisten van de Prehistorie, de Bruggen van Shangrila, Amon-Ra en vanaf zaterdag ook Carcassonne de Burcht. (Deze moest op vrijdag nog gedrukt worden.) Uiteraard waren er ook de diverse In de Ban van de Ring spellen en de serie twee persoonsspellen. In het party deel van de stand kon je Party Animals, de Weerwolven, Foodie en Coloretto spelen. De Weerwolven werd erg leuk geleid door de spelleiders, al was een microfoon voor hen wel gemakkelijk geweest. Nu was het lang niet voor alle spelers altijd even goed te horen. Ook de wat oudere spellen van 999Games kon je vinden, zoals Elfenland, Kardinaal & Koning, maar ook Leeuwenhart, Cheops enz.

de druk bezette Ravensburger stand

Ravensburger zat weer op de vaste stek aan de zijkant van de hal. Alles draaide dit keer om Puerto Rico. Er werd nog gepoogd om het nieuwe Lord of the Rings Labyrinth te laten spelen, maar hoewel het er prachtig uitziet, konden de tafels toch beter gebruikt worden voor Puerto Rico. Ook het vooraf aangekondigde Scotland Yard toernooi ging niet door, omdat er helemaal geen inschrijvingen voor waren gekomen. Het spel is dit jaar in een speciale jubileum uitgave uitgekomen. Puerto Rico was misschien wel het belangrijkste spel van de beurs. Niet alleen werd het op veel plaatsen gespeeld, zaten de tafels voortdurend vol, maar het won ook nog de Nederlandse Spellenprijs. Kon je op vrijdag het spel nog gratis krijgen bij besteding van een bepaalde hoeveelheid spellen, op zondagmorgen waren er op de hele beurs nog maar 13 exemplaren te koop. Aan het eind van de beurs werden de demo exemplaren van Puerto Rico dan ook per afslag verkocht aan de liefhebbers.

Jumbo was dit jaar niet zo opvallend aanwezig. Vorig jaar nog met een grote truck voor Squad Seven, dit jaar in een beetje saaie stand met de nieuwe spellen Cash & Run, Maniki en Zoom-In. Verder de grote uitvoering van Villa Paletti. Toch had er wat meer van gemaakt kunnen worden en alleen op de drukste momenten zat de tent echt vol. Dat is wel eens anders geweest. De stand ernaast (in dezelfde tent) was echter nog erger. De tafels met Scrabble stonden er verlaten bij en de standbemanning zat stilletjes op een stoeltje achter de tafels. Er werd niet actief geprobeerd om spelers binnen te lokken of om het spel te promoten. Verloren ruimte. Daar had Ravensburger vast graag gebruik van gemaakt.

Tomb Raider

Identity Games had diverse troeven in handen. Het opvallendste was Tomb Raider met de Nederlandse Lara Croft look-a-like. Het was te merken dat zij op vrijdag nog niet aanwezig was, want toen stonden de Tomb Raider tafels er triest verlaten bij. Ook toen geen actief beleid om spelers binnen te lokken. De aandacht ging toen uit naar het Pietje Bell spel. Een grappig kinderspelletje en ik werd dan ook door 4 dames overgehaald om mee te spelen. Ik bracht snel mijn eerste pion naar de eindstreep, zodat ik me rustig op de tweede pion kon gaan richten. Dat bleek een aardige tactiek, die al snel werd gekopieerd. Het spel begon echter steeds langer te duren en we waren blij toen uiteindelijk Monique wist te winnen. Toch was het heel gezellig geweest. Verder aanwezig het grappige kaartspelletje Zeepkistenrace, waar helaas de kaarten niet de beste kwaliteit hebben. Ook lag het PSV Monopoly er, maar dat werd niet gespeeld. Foto-Safari is een nieuwe uitvoering van het Willem Wever spel, waarvan een deel van de opbrengst naar het Wereld Natuur Fonds gaat. En natuurlijk waren Trans Amerika en Clans aanwezig. De hangende afscheidingen in de stand zagen er leuk uit, maar maakten de stand er niet toegankelijker op. 

PS Games had als speerpunten WarCraft en Munchkin. Helaas was de Nederlandse versie van WarCraft nog niet klaar, want daar hadden honderden exemplaren van verkocht kunnen worden. De Engelstalige versie was erg in trek en er werd dan ook snel voor een tweede tafel gezorgd. De Nederlandstalige versie van Munchkin was wel beschikbaar en werd enthousiast ontvangen. Op enkele kleine schoonheidsfoutjes na is de vertaling goed geslaagd (al zeg ik het zelf). Er is in ieder geval zeer veel aandacht aan besteed en het valt dan ook niet mee om alle Engelstalige woordgrappen over te brengen. Een positief puntje in natuurlijk de zeer schappelijke prijs in vergelijking met de prijs van de Engelse versie. Daarnaast werden andere kaartspelletjes gedemonstreerd, zoals Mamma Mia en de Grote Dalmuti, maar de voorkeur van de speluitleggers ging duidelijk uit naar Munchkin. Ook werden diverse Mage Knight spellen gedemonstreerd en op zondag zelfs met een prachtige dungeon. De tafels in de stand stonden nogal dicht bij elkaar, waardoor het soms niet gemakkelijk was om er bij te komen. Het deel van de verzamelkaartspellen was ruimer opgezet, maar dat werd veel minder gebruikt. 

de Game Discovery bus

De Belgische distributeur Hodin was met de Game Discovery bus gekomen. Een handige bus, waarin veel ruimte is om te spelen. De twee speerpunten waren het reactiespel Jungle Speed en het abstracte denkspel Blokus. Beide spellen zijn snel te leren en spreken een verschillend publiek aan. Blokus is een spel dat je eerst moet spelen om het te leren waarderen. Het lijkt zo simpel, maar het is erg verslavend. Daarnaast distribueert Hodin de spellen van Days of Wonder, die misschien in een Nederlandse uitvoering zullen verschijnen. Bij spellenvereniging Roll the Dice kon je bijvoorbeeld Pirate's Cove en Mystery of the Abbey spelen. Andere spellen van Days of Wonder zijn Gang of Four, Fist of Dragonstones en the Queen's Necklace. Binnenkort hoop ik er in Spelmagazijn meer over te kunnen schrijven. Naast de Game Discovery Bus stond nog een bus: de Catan bus, die uiteraard was gericht op de Catan spellen, zoals de Kinderen van Catan.

Zie ook deel 2.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2003