Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellendag Amersfoort 12-07-2003

Titel (5K) Verslag

Spellendag Amersfoort 12-07-2003

Ondanks de zomervakantie en het mooie weer toch weer ruim 40 aanmeldingen. Mogelijk is het de laatste keer dat de spellendag in Amersfoort is gehouden in verband met de fors stijgende prijzen. De volgende keer in Den Bosch om te kijken hoe dat bevalt. Henk-Johan had de zaal weer geopend. Ronald I was dit keer de eerste die aankwam. Niet lang daarna kwamen ook Rob en Det, gevolgd door Ronnie en Bas. Ronald I had Tomb Raider meegenomen en Det wilde dat graag proberen. Bas en Ronnie waren gewillige slachtoffers. Bas wilde graag met Ronald I spelen. Det werd gebombardeerd tot Lara Croft. Ronald I en Bas namen een voorsprong en de anderen probeerden de achterstand steeds in te lopen. Ronald I wist echter het laatste schilderij te vinden en daarmee te vluchten. De voorsprong was nu groot genoeg en de winst veilig. Eindstand: Ronald I+Bas 14, Det +Ronnie 9. Het spel was de spelers beter bevallen dan dat ze in eerste instantie hadden verwacht. Er zijn telkens leuke keuzes te maken, die soms worden verstoord door het trekken van slechte kaarten of het niet kunnen vinden van de juiste kamer.

(18K)

De gevangenen overleggen in Colditz

Armand en Tamara waren inmiddels aangekomen en ze hadden Escape from Colditz meegenomen. Tijdens hun afgelopen vakantie hadden ze een bezoekje aan het kasteel gebracht en hadden daar leuke verhalen over. Binnenkort in Spelmagazijn meer hierover. Er werd besloten via de Engelse regels te spelen, waardoor de mogelijkheden van de Duitse bewaker flink worden beknopt. Er werd afgesproken ongeveer anderhalf uur te spelen met als doel 3 gevangenen te laten ontsnappen. Ronald I was de bewaker, Armand, Tamara, Bas en Enrico de gevangenen. Ronald I mocht als bewaker niet veel. Hij mocht niet in kamers komen, hij mocht geen deuren blokkeren en hij mocht gevangenen niet volgen in de tunnels. Een nieuwe gewaarwording. Armand was de eerste die een vlucht door de hoofdpoort probeerde. Ronald I arresteerde deze gebruiker van een vals paspoort echter. Daarna vluchtte Bas over de muur en door het hek. Ronald I had echter een geweer. Helaas schoot hij mis. Aangezien Bas geen pech had met de dobbelsteenworp wist hij uit handen van de bewakers te blijven. De eerste gevangene was ontsnapt. Inmiddels begon men beter samen te werken, want de tijd begon te dringen. Met nog 10 minuten te gaan werd de tunnel in de kapel in gebruik genomen. Aangezien Ronald I de gevangen niet mocht volgen moest hij lijdzaam toezien hoe ze gingen ontsnappen. Hij mocht namelijk ook niet door het hek. Zijn enige hoop was het trekken van een tunnel ontdekkingskaart. Dat zat er helaas niet in. De dobbelsteenworpen waren echter niet hoog en het was bijna tijd. Precies op het eindtijdstip gooide Armand nog voldoende om te ontsnappen. De derde gevangene. Maar was hij op tijd ? Er werd besloten er een remise van te maken. Met enige aanpassing is het best een leuk spel om zo af en toe eens te spelen. Vooral de tijdslimiet was een punt van discussie, maar ook de mogelijkheden van de Duitse bewaker en de grote verschillen met de Nederlandse versie.

(17K)

Roads & Boats met z'n zessen

Ondertussen was het ook tijd voor een vergadering rondom de Nederlandse Spellenprijs. Voorzitter Henk-Johan en juryleden Erwin, Han en Ronald I en invaller Jeroen waren daarbij aanwezig. Peter-Hein werd telefonisch nog geconsulteerd. De vergadering duurde wat langer dan gepland, maar had toch het nodige resultaat opgeleverd.

Thomas had zijn prototype van Machu Picchu meegenomen. Ronald I, Marc, Maria en Paul waren gewillige slachtoffers om het te proberen. De Spanjaarden waren op zoek naar deze verborgen stad. De spelers proberen macht in de stad te verkrijgen, maar moeten tevens voorkomen dat de Spanjaarden de stad ontdekken. Daartoe moeten soms posities worden opgeofferd. Een spelbeurt bestaat uit het gooien van de gebeurtenissendobbelsteen, vervolgens het bouwen van 3 gebouwen en ten slotte het omdraaien van een gebedskaart. Je kunt 5 soorten gebouwen bouwen: woonhuizen, akkers/pakhuizen, badhuizen aan het water, tempels en paleisdelen. Elke speler mag maximaal 1 paleis hebben.  Een pakhuis mag je gratis bouwen als je 2 akkers hebt gebouwd. De akkers worden rondom de stad gebouwd en kunnen door de Spanjaarden worden ontdekt. De badhuizen leveren punten op voor elk aangrenzend woonhuis aan dezelfde kant van de rivier. Datzelfde geldt voor de pakhuizen. De paleizen leveren 2 punten per deel op. Met de tempels kun je andere gebouwen vernietigen. De gebedskaarten geven in een groot aantal gevallen geen reactie. Soms krijg je een gratis gebouw en soms moet iemand een gebouw opgeven. Onderling moet maar worden uitgemaakt wie dat is. Daarnaast komen er soms tellingen van punten. Nadat 3 keer de stapel gebedskaarten is doorgespeeld, is het spel ten einde. Het spel eindigt ook als de Spanjaarden de stad hebben ontdekt. Dan hebben alle spelers verloren, ondanks hun score. Het spel bevat leuke elementen, waarvan sommigen toch nog enige aanpassing behoeven. Om de Spanjaarden buiten de deur te houden moet er soms wat worden opgeofferd. Maar als iemand zijn poot stijf houdt, kunnen de anderen daar niets aan doen. De speler die kansloos laatste is, zal er zo voor kunnen zorgen dat iedereen verliest. Verder kunnen in de 2e en de 3e ronde bepaalde tellingen ontbreken. Deze kunnen zo bepalend zijn voor de winnaar, hoe goed je zelf ook speelt. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Deze keer hebben de Spanjaarden de stad ontdekt, helaas. De scores op dat moment: Paul 36, Maria 33, Ronald I 30, Marc 23. Paul had in de eerste ronde erg goed gescoord met zijn grote paleis. En direct de eerste kaart in de tweede ronde was opnieuw het tellen van de paleizen. Daardoor had hij een grote voorsprong opgebouwd.

(16K)

Een ander prototype van Thomas

Ronald I stelde voor om Top Race te gaan spelen. Ronald L, Anton, Marc, Paul en Thomas sloten zich erbij aan. Er werd flink wat afgelachen bij het spel, als er weer eens een auto aan de kant werd gezet of geblokkeerd. Voor de auto's werd relatief weinig geboden, maar dat zal wel liggen aan het feit dat er 6 spelers waren. Bij minder spelers kun je er voor zorgen dat je 2 auto's onder je hoede krijgt. Na 2 races werd het spel onderbroken voor de Chinese maaltijd. Na de maaltijd nam Maria de plaats van Paul in om het spel af te maken. Ronald I had in de laatste race de mogelijkheid de auto van Thomas als eerste te laten finishen, omdat deze een enorme voorsprong had. Hij dacht dat hij nog wel even kon wachten, waarna Ronald L deze auto prompt aan de kant zette. Daardoor werd alles op zijn kop gegooid en wist Ronald L het spel te winnen. Eindstand: Ronald L 700, Anton 690, Ronald I 570, Marc 460, Paul/Maria 460, Thomas 430. 

Tot slot van de avond werd nog een spelletje Rasender Roboter gespeeld door Ronald I, Enrico, Erik en Bianca. Voor Erik en Bianca was het spel nieuw, maar Erik raakte erg snel ingespeeld. Vooral tegen het einde van het spel had hij enkele prachtige oplossingen. Eindstand: Ronald I 7, Enrico 4, Erik 4, Bianca 2. Bianca wilde het spel nog wel een keer spelen, omdat ze het spel nu een beetje door begon te krijgen. Helaas voor haar wist ze deze keer geen enkel fiche te winnen. Erik was goed op dreef en haalde er maar liefst 8. Ronald I kon goed tegenstand bieden, maar tegen het einde raakte hij helemaal de kluts kwijt, waardoor Erik de winst kon grijpen. Eindstand: Erik 8, Ronald I 6, Enrico 3, Bianca 0. Het was tijd om op te ruimen. De dag was weer voorbijgevlogen. Hij was weer zeer geslaagd geweest. Van de aanwezigen hadden 4 spelers de nieuwe bril van Ronald I herkend...


Als extraatje had Ronald I voor deze dag een quiz in elkaar gedraaid. Daarmee kon een spel gewonnen worden (gefinancierd uit het positieve saldo van de afgelopen spellendagen). De spelers kregen afbeeldingen van 20 speelkaarten voorgeschoteld en de onderstaande tekst. Tussen alle goede inzenders zou worden geloot. Uiteindelijk bleek er van de 14 inzenders maar één het juiste antwoord gevonden te hebben. Ronnie was de gelukkige die het spel Richelieu won.

De 20 afgebeelde kaarten waren van: Canyon, Grusel Wusel, Korsar, Niets aan te Geven, Magellaen, Coloretto, Mamma Mia, Schotten Totten, Manitou, King Lui, Lost Cities, Too Many Cooks, Bang!, Where's Bob's Hat ?, Der Ausreisser, Formel Fun, Land Unter, Titan the Arena, T-Rex en Frank's Zoo. 

De puzzel: Een beetje spellenkenner moet Watson kunnen helpen bij het volgende probleem. Sherlock Holmes wil graag één van de omringende spellen spelen. Watson mag 4 vragen stellen om er achter te komen welk spel. De eerste vraag die Watson stelt is: "Is het spel geschikt voor 2 spelers ?" "Nee mijn beste Watson, ik wil het spel graag met meerdere gasten spelen." De tweede vraag die Watson stelt is: "Zijn er meer dan 100 kaarten voor het spel nodig ?" "Nee mijn beste Watson, ik wil ze graag eenvoudig kunnen schudden." De derde vraag die Watson stelt is: "Is er een spelbord bij nodig ?" "Nee mijn beste Watson, op tafel staan de kopjes in de weg." Ik geloof dat deze vraag niet zo handig was, want er zijn nog 3 spellen over. Watson ziet geen uitweg meer en vraagt: "Is het spel geschikt voor 7 spelers ?" "Mijn beste Watson, als ik deze vraag beantwoord, dan heb je verloren. Neem van de 2 spellen die dan overblijven het spel met de minste letters in de titel." Welk spel wil Sherlock Holmes spelen ?

De ingeleverde antwoorden: Frank's  Zoo (5), Mamma Mia (4), Bang! (2), Too Many Cooks, Korsar, Manitou en Coloretto.

Weet jij het goede antwoord ? (Zie onderaan de pagina om je antwoord te controleren.)

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2003

 

 

 

Het goede antwoord is: Coloretto