Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > NK Bordspellen 14-06-2003

Titel (5K) Verslag

NK Bordspellen 14 juni 2003

(klik op de foto's voor een vergroting)

Met twee teams zou worden meegedaan aan het NK Bordspellen. Na wat overleg werd besloten de volgende teamindeling aan te houden: Rob, Det, Ronald I en Sacha vormden Spelmagazijn.nl en Jeroen, Leonie, Seb en Rutger vormden Spellenstapel.nl. Regelmatig was er getraind voor de spellen en de te volgen tactiek was bij veel spellen wel duidelijk. Dit keer werd het NK in Eindhoven gehouden in "De Bunker" van de universiteit. Onderweg nog een file als gevolg van een ongeluk, waar naar later bleek ook het team van 999Games bij betrokken was. Niets ernstigs gelukkig, maar het toernooi werd wel een kwartier uitgesteld.

Het spel waarmee Ronald I begon was Clans. Bekende tegenstanders van het vorige NK. Ronald I kreeg tweemaal een dubbele waardering in de schoot geworpen en deze liet hij niet schieten. Ondertussen ging hij gestaag verder met zijn strategie. Hij isoleerde in de hoeken en in het midden van het bord groepen, waarbij telkens één van de kleuren ontbrak, behalve hijzelf. De anderen zouden dan vanzelf voor zijn punten gaan zorgen. En dat werkte. Hij kreeg nog tweemaal een waardering in de schoot geworpen en had dus al 6 fiches. Mark gaf Ronald I een voorzet om met een dubbele waardering het spel af te maken, waarmee Mark nog een gedeelde tweede plaats kon bereiken. Ronald I schoot met 8 fiches naar een grote overwinning. Eindstand: Ronald I 43, Rémi 31, Mark 31, Rob 23. De andere resultaten: Rutger - Clans - 2e, Sacha - Clans - 3e, Leonie - Clans 3e, Seb - ZooSim - 4e, Jeroen - Leeuwenhart - 1e, Rob - ZooSim 4e, Det - Leeuwenhart - 2e. Spelmagazijn.nl - 11, Spellenstapel.nl - 11.

De volgende ronde was voor Ronald I Leeuwenhart. Iedereen aan tafel had de eerste ronde erg goed gespeeld, dus het beloofde een spannende partij te worden. Ronald I en Jeroen streden met een grote riddermacht in het centrum van het bord. Casper had al snel een gebied dat hij gemakkelijk kon uitbreiden. Daar haalde hij veel inkomsten uit. Het middengebied leek een groot gebied te gaan worden en Casper en Bas zorgden ervoor dat er grote delen neutraal werden. Jeroen kwam 1 muurtje te kort om zijn gebied zeker te stellen. Ronald I kon nog wel een deel van het midden reserveren, maar het waren niet voldoende punten. Casper pakte met de meerderheid in geld nog de benodigde bonuspunten. Eindstand: Casper 22, Jeroen 19, Ronald I 18, Bas 15. Een spannende partij. De andere resultaten: Leonie - Leeuwenhart - 1e, Sacha - Puerto Rico - 1e, Seb - Puerto Rico - 2e, Det - ZooSim - 4e, Rob - Puerto Rico - 4e, Jeroen - ZooSim - 3e, Rutger - Leeuwenhart - 1e. Spelmagazijn.nl - 20, Spellenstapel.nl - 26. 

De derde ronde was Puerto Rico voor Ronald I. Een verrassend spel, waarbij alle spelers een heel verschillende strategie aanhielden. Ronald I richtte zich op de fabriek en de haven. Alleen kwamen de tabaksplantages wat later dan verwacht. Jojanneke zag het gevaar in en stapte snel op koffie over. Dat bleek een verstandige keus, vooral in combinatie met de werf. Ze had de werking van het magazijn verkeerd begrepen en wilde tegelijk 2 koffie aan het handelshuis verkopen. Het had gelukkig weinig invloed op het spel, want ze kon de volgende ronde alsnog haar koffie verschepen met de werf. Patrick had zich gericht op 4 steengroeves en grote gebouwen. Milou viste eigenlijk overal achter het net. Ze probeerde zich terug te knokken met tabak en dat leek te werken. Ze wist een heleboel punten te scoren door het verschepen van goederen, maar door het ontbreken van een bonus voor een groot gebouw, werd ze toch nog laatste. Eindstand: Jojanneke (27+22+8=) 57, Ronald I (22+19+5=) 46, Patrick (16+15+13=) 44, Milou (31+12+0=) 43. De andere resultaten: Jeroen - Puerto Rico 4e, Seb - Leeuwenhart - 1e, Leonie - Puerto Rico - 2e, Det - Puerto Rico - 2e, Rob - Leeuwenhart - 4e, Sacha - ZooSim - 1e, Rutger - Puerto Rico - 2e. Spelmagazijn.nl - 32, Spellenstapel.nl - 32.

De laatste ronde bracht ZooSim voor Ronald I. Opnieuw met Rémi en Casper aan tafel. De vierde speler was Gerrit-Jan. Gerrit-Jan viste in de eerste ronde een paar maal net achter het net bij de veilingen en deze achterstand zou hij niet meer goed kunnen maken. Casper begon sterk, maar door een verkeerde aankoop verloor hij veel terrein en was het gebeurd. De strijd ging dus tussen Rémi en Ronald I. Ronald I profiteerde van de onderlinge strijd tussen Rémi en Gerrit-Jan, want hij concentreerde zich op de attracties die Casper ook had. De vijfde ronde ging maar om twee tegels. Gerrit-Jan won de eerste en Rémi de tweede. Casper bleef met 8 muntjes zitten en Ronald I met 7. Eindstand: Ronald I 116, Rémi 110, Gerrit-Jan 109, Casper 74. De andere resultaten: Seb - Clans - 2e, Jeroen - Clans - 3e, Det - Clans - 4e, Rob - Clans - 4e, Rutger - ZooSim - 3e, Sacha - Leeuwenhart - 1e, Leonie - ZooSim - gedeeld 3e. Spelmagazijn.nl - 44, Spellenstapel.nl - 46,5.

het team van 999Games

Bij de prijsuitreiking bleek, zoals verwacht, dat de punten niet toereikend waren voor kwalificatie voor het EK. Toch bleek het verschil met de nummer 3 niet geweldig groot. Over the Hill.com de winnaar van de afgelopen jaren moest genoegen nemen met een derde plaats. Het team kon door een ernstige ziekte van een van de spelers niet met de sterkste afvaardiging verschijnen. Spelmagazijn wenst de speler van harte beterschap. Verrassende winnaar was nieuwkomer Gamepack. Op de website Gamepack.nl kun je een verslag van hun belevingen lezen. Ook 999Games had een team afgevaardigd. Hun doelstelling was de teams van andere uitgevers voor te blijven. Dat is gelukt, want die waren er (helaas) niet. Rob was wederom de slechtste speler van het toernooi met vier vierde plaatsen. Hij had helaas dus niets geleerd van zijn prestatie tijdens het EK. Gelukkig kon hij lachen toen hij als prijs nog het spel Biggen kreeg. Hans van Halteren haalde de maximale score van vier eerste plaatsen. Sacha van Spelmagazijn.nl werd tweede in het individuele klassement. Een prachtige prestatie bij het debuut.

 

 Hans van Halteren

Ronald van Lent had de organisatie weer prima in orde. Helaas waren er toch weer enkele teams afgehaakt. De promotie voor het volgende NK zal dan ook wat grootser worden opgezet. Voor wat betreft het EK. Er wordt nu gerekend op wat meer nationaliteiten: Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Zweden en Frankrijk zullen mogelijk ook van de partij zijn, naast Duitsland, Engeland, Nederland, België en Tsjechië. Drie van de vier spellen zijn inmiddels bekend: Eiszeit (Alea), Netzwerk (Jumbo) en TombRaider (Identity Games). Het vierde spel is nog een verrassing. Netzwerk is een bewerking van Morisi (Cwali). Het spel is tijdelijk niet verkrijgbaar omdat de spelregels niet compleet waren. Geen beste beurt dus. Binnenkort moet dat gecorrigeerd zijn. TombRaider zal tijdens het EK tweemaal worden gespeeld. Je speelt samen met een teampartner tegen 2 spelers van een ander team. Je kunt dus gezamenlijk een strategie bepalen ! Een gokje voor het vierde spel: Paris Paris ?

De complete uitslagen vind je elders in Spelmagazijn.

De punten van Spelmagazijn.nl en Spellenstapel.nl. Voor een eerste plaats werd 5 punten gescoord, voor een tweede plaats 3 punten, voor een derde 2 punten en ten slotte voor een voor vierde plaats 1 punt.

Spelmagazijn.nl ZooSim Puerto Rico Leeuwenhart Clans Totaal
Ronald I 5 3 2 5 15
Sacha 5 5 5 2 17
Det 1 3 3 1 8
Rob 1 1 1 1 4
Totaal 12 12 11 9 44

Precies een gemiddeld resultaat. Een prachtige score van Sacha. Helaas was Rob deze keer niet in vorm. Volgende keer beter.

(8K) Rob toont trots zijn gewonnen Biggen spel.

Spellenstapel.nl ZooSim Puerto Rico Leeuwenhart Clans Totaal
Jeroen 2 1 5 2 10
Rutger 2 3 5 3 13
Seb 1 3 5 3 12
Leonie 1,5 3 5 2 11,5
Totaal 6,5 10 20 10 46,5

Leeuwenhart was duidelijk het beste spel. Het resultaat bij ZooSim viel een beetje tegen. Temeer omdat ook vaak het prototype van het spel is gespeeld. 

 

1e Gamepack

2e Onze naam is H's

3e Over the hill.com

4e De Verzamelaars

Uitslagen
Terug
Naar verslagenoverzicht

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2003