Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Perspresentatie Ravensburger

Titel (5K) Verslag

Perspresentatie Ravensburger, donderdag 17 april 2003

Klik op de foto's voor een grote afbeelding

(6K)

Tamara toont Puerto Rico

De perspresentatie van de Nederlandstalige uitvoering van Puerto Rico bij Ravensburger. Enkele geselecteerde journalisten waren uitgenodigd in Amersfoort om de perspresentatie van Puerto Rico bij te wonen. Op het laatste moment lieten nog enkele journalisten het afweten, zodat uiteindelijk Hendrik Spiering voor NRC en Henrike van Gelder voor HP De Tijd aanwezig waren. De andere journalisten krijgen een nieuwe uitnodiging. Enkele leden van spellenvereniging Duivelsei uit Leiden waren aanwezig om het spel te introduceren en ook Spelmagazijn mocht aanwezig zijn. In de introductie werd aangegeven dat het spel Puerto Rico te complex is om zo maar aan onervaren spelers te tonen en daarom was gekozen voor deze specifieke wijze. De eerste oplage spellen is reeds volledig uitverkocht aan spellenspeciaalzaken. Vooralsnog zal het spel alleen daar verkrijgbaar zijn. De eerste oplage bevat nog een klein foutje: de foto op de achterzijde is van een oud Duits exemplaar. Leuk voor verzamelaars dus. De volgende oplage zal gewoon een foto van het Nederlandse spel tonen. 

(7K) (8K)

Onder het toeziende oog van Roel Steinvoorte wordt Puerto Rico gespeeld

Tamara van het Duivelsei heeft het grootste deel van de vertaling verzorgd en zij verzorgde de uitleg van het spel. Het spel zou daadwerkelijk gespeeld gaan worden, zodat het spel vanzelf duidelijk zou worden. De uitleg werd enkele malen onderbroken voor (goede) vragen en aanvullende informatie. Toch was het in ruim een kwartier gelukt. Tamara gaf als eerste gouverneur het startschot, daarna volgde Henrike, gevolgd door nog een Duivelsei-lid, Hendrik en ten slotte Ronald van Spelmagazijn. Het was duidelijk dat Ronald het spel al veel vaker gespeeld had, dus wist hij voortdurend advies te geven aan de andere spelers. Na enkele rondes begonnen de spelers de consequenties te zien van hun acties en werd er meer gepland voor de komende beurten. Ronald had gekozen voor een monocultuur van maar liefst 5 mais plantages en voegde daar later (als enige) 2 koffie aan toe. Hendrik had op advies van Ronald juist heel erg gediversificeerd en dat begon steeds meer zijn vruchten af te werpen, toen de Fabriek en de Haven volgden. Na ongeveer 80% gespeeld te hebben leek de aandacht van de spelers een beetje te verslappen, totdat Ronald erop wees dat er waarschijnlijk nog maar 2 rondes te gaan waren. Nu raakte het spel in een stroomversnelling en leek er niet voldoende tijd om alle gewenste acties te voldoen. Er bleven echter 3 overwinningpunten over, zodat er nog een 3e ronde volgde. Henrike was de enige die een groot gebouw wist te bouwen en kon het ook nog activeren. Dit bleek voldoende voor de overwinning met 49 punten. Daar was ze erg trots op. Hendrik werd tweede met 46 punten, gevolgd door Ronald met 44. De leden van het Duivelsei bezetten zoals het goede uitleggers betaamd de twee laatste plaatsen. 

(7K) Inmiddels was er bijna 2,5 uur verstreken, maar die waren meer dan de moeite geweest. Er werd nog even gefilosofeerd over andere spellen en toen was het tijd om huiswaarts te keren. De journalisten werden voorzien van een persmap. Ronald wees er ook nog op dat het spel inmiddels is genomineerd voor de International Gamers Award. Voordat het pand werd verlaten mocht er nog even een blik in het magazijn worden geworpen, zoals uit de onderstaande foto's blijkt. Nu maar afwachten hoe het spel in de artikelen zal verschijnen. Het artikel in HP De Tijd zal waarschijnlijk pas in de zomer verschijnen. Henrike heeft het spel in ieder geval dezelfde avond nog weer met veel plezier gespeeld tot laat in de avond. (8K)

(6K)

Het magazijn van Ravensburger

Het spel is inmiddels bij de spellenspeciaalzaken zoals The Joker in Utrecht en Speldorado in Delft te koop. Een leuke bonus is dat in de spelregels ook meteen de regels voor de tweespeler variant zijn opgenomen. Twee andere leden van het Duivelsei hebben dit uitgeprobeerd tijdens de perspresentatie en waren er erg over te spreken. Tel trouwens wel even goed het aantal meegeleverde kolonisten. Mijn exemplaar bevatte ruim 10 extra kolonisten, wat van belang kan zijn voor het einde van het spel.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2003