Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Verjaardag Jeroen & Monique 05-04-2003

Titel (5K) Verslag

Verjaardag Jeroen & Monique 5 april 2003

Vanaf 12.00u waren de spelers welkom op de spellenverjaardag van Jeroen & Monique. Ronald I was de eerste. De tafels werden nog gereed gemaakt en de verwachting was dat de meeste spelers pas vanaf 14.00u zouden komen. Jeroen haalde het nieuwe New England uit de kast. Aan de hand van de spelregels werd het spel uitgelegd. Het spel begint met een leeg spelbord, waarop de spelers ieder 3 beginpunten neerleggen voor hun boerderijen, groentevelden en landerijen. Elke ronde worden 9 zaken aangeboden: 3 grondgebieden, 3 ontwikkelingskaarten en nog 3 van deze zaken, waarbij de startspeler telkens de verdeling bepaalt. Daarna kiezen de spelers om beurten een beurtfiche in de waarde 1 tot 10. De speler met het hoogste fiche mag beginnen met het aankopen van de zaken, maar betaalt dan ook de waarde die op zijn fiche staat. Je kunt elke ronde maximaal 2 zaken kopen. De grondgebieden moeten worden aangelegd aan je beginposities, de ontwikkelingskaarten moeten direct worden uitgevoerd. Er zijn twee soorten ontwikkelingskaarten: land bebouwen of eenheden plaatsen. Om land te kunnen bebouwen moet je een beschikbaar landgoed hebben in de aangegeven vorm. Dit levert dan 3, 6 of 10 overwinningspunten op. De eenheden zijn pelgrims, schuren of schepen. De eenheden moeten op onbebouwde landgoederen worden geplaatst. De pelgrims leveren elke beurt geld op, de schuren kunnen tijdelijk ontwikkelingskaarten opslaan en de schepen geven je de mogelijkheid om een extra zaak op de markt te brengen. Aan het eind van je beurt krijg je 4 inkomsten plus eventuele inkomsten van pelgrims. Het spel eindigt als er niet meer voldoende zaken kunnen worden aangeboden. Iedereen telt dan zijn overwinningspunten en er zijn nog bonuspunten te verdienen voor de meerderheid in pelgrims, schuren en schepen. Het blijkt een alleraardigst spel te zijn. Het was even aftasten wat precies belangrijk is en hoe vaak de verschillende kaarten voorkomen. Het ging in ieder geval erg gelijk op. Ronald I had alleen niet in de gaten dat het al de laatste ronde was en hij kocht voor veel geld een ontwikkelingskaart die hij pas de volgende beurt hoopte te kunnen voldoen. Jeroen had wel in de gaten dat het de laatste ronde was en hij pakte voor nog meer geld de meerderheid in pelgrims. Jeroen gaf Monique in haar laatste beurt nog een tip, waardoor ze 3 overwinningspunten extra kon pakken en daarmee de winst. Eindstand: Monique 36, Jeroen 35, Ronald I 27. Een interessant spel, met simpele regels, mooi uitgevoerd en snel uit te leggen. Alle ingrediënten voor een topspel dus, maar helaas voelt het niet zo aan. Het blijkt steken bij de subtop. 

(13K)

Jeroen kijkt onschuldig bij New England

Inmiddels waren Sacha en Willem binnengekomen en ze schoven aan voor een spelletje Coloretto. Willem had erg veel moeite met het spel. Hij zat telkens overal naast en haalde nog geen gemiddelde van 20. Ronald I deed het ook niet echt geweldig en Monique viel aan het eind ook flink terug. Sacha had in de derde ronde een dip, net als Jeroen, maar Jeroen scoorde in de andere drie rondes veel te veel om nog te worden ingehaald. Eindstand: Jeroen (30+31+18+31=) 110, Sacha (20+23+17+31=) 91, Monique (20+26+25+18=) 89, Ronald I (22+18+22+25=) 87, Willem (19+20+18+20=) 77. Jeroen en Monique moesten zich bezig gaan houden met het ontvangen van de gasten. Ronald I speelde met Sacha en Willem Clans, zodat Sacha het vast kon leren voor het NK Bordspellen. Het werd een spannend spelletje, waarbij Sacha aan het langste eind trok. Eindstand: Sacha 56, Ronald I 54, Willem 54. Het spel liet een beetje een gemengd gevoel achter, omdat niet echt duidelijk werd voor de beginnende spelers hoe je het spel nu echt kon beïnvloeden. Het tweede spel dat geoefend moest worden was ZooSim. Later zou blijken dat het spel niet geheel correct gespeeld was. Leonie had het onlangs verkeerd uitgelegd en hoorde nu van Corné de juiste regels. Je ontvangt geen geld gebaseerd op het aantal bezoekers in je park (zoals in het prototype), maar op het aantal tegels in je park. Dat scheelt nogal aanzienlijk. Er werd volgens het basisspel gespeeld. Sacha was duidelijk de beste. Eindstand: Sacha 137, Willem 121, Ronald I 115. Ronald I stelde voor om San Marco te gaan spelen. In de complete eerste ronde van het spel kwam geen enkele doge naar voren. De enige score die gehaald werd was door Willem op basis van zijn limietpunten: 7. De tweede ronde was geheel anders met heel veel doges. Ronald I liep snel in op Willem en ging er gemakkelijk voorbij. Sacha bleef helemaal achterin steken. Willem begon steeds meer terrein op het bord te verliezen, terwijl Ronald I daar bijna alles in zijn macht had. Eindstand: Ronald I 79, Willem 43, Sacha 33.

(6K) Ondertussen schoof Rutger aan en er werd gekozen voor een simpel spelletje Mollenmania. Het spel bracht wel de nodige hilariteit los en het was dan ook een drukte van jewelste. Ronald I bereikte het eindpunt, doordat hij bij het bereiken van het laatste bord precies de benodigde kaarten trok: 1 en 4. Sacha en Willem waren ook op dit bord aanwezig, terwijl Rutger al was uitgeschakeld. Tijdens de soep en het Chinees eten werd er nog een rondje gespeeld. Het was duidelijk dat er nu ervaring in het spel was. Rutger deed het geweldig en verloor per ronde maar 1 mol. Het was dan ook geen verrassing dat hij het spel won. Alleen Sacha kon nog in zijn spoor blijven. Ronald I en Willem waren reeds eerder uitgeschakeld, omdat ze telkens weer hun gat moesten uitkruipen. Tijd om even te wisselen. Rutger stelde Democrazy voor en Jeroen, Monique, Ronald I en Willem schoven aan. Een hectisch spelletje met uiteindelijk Ronald I als winnaar. Eindstand: Ronald I 5, Monique 4, Willem 3, Rutger 2, Jeroen 2. Sacha en Ronald I kozen voor Eufraat & Tigris. Willem schoof graag aan en Rutger werd overgehaald mee te doen. Sacha bleek onklopbaar. Ze verzamelde bergen punten met monumenten en won ieder gevecht dat er maar te winnen was. Onbegonnen werk om daar wat aan te doen. Het achterhoede gevecht was des te spannender. Dit werd uiteindelijk in het voordeel van Rutger beslist, terwijl hij maar bleef roepen dat hij geen idee had wat hij moest doen. Eindstand: Sacha (10/11/18/18), Rutger (5/6/6/6), Ronald I (5/5/6/10), Willem (4/6/7/10). 

(18K)

Ook Formula Dé werd weer gespeeld

Er werd even een korte pauze ingelast, maar uiteindelijk kwam dan toch Puerto Rico op tafel. Met dezelfde spelers als E&T werd het spel gespeeld. Ronald I had al snel 3 mais plantages te pakken en deed heel zuinig met zijn aankopen. De anderen gingen voor de hospiz en de hacienda. Ronald I verscheepte bergen goederen en toen Rutger zich op suiker ging concentreren, deed Ronald I dat ook. De overwinningspunten stroomden binnen. Willem probeerde met tabak een marktpositie te veroveren, maar Sacha leek de concurrent met tabak en koffie. Rutger had een goudbron aangeboord, want hij had op een gegeven moment zelfs zo'n 20 goudstukken in voorraad. Hij kon het ene grote gebouw na het andere aanschaffen. De voorsprong van Ronald I slonk snel, maar ook het einde naderde snel. Eindstand: Ronald I (43+15+0=) 58, Rutger (18+23+13=) 54, Sacha (32+20+0=) 52, Willem (22+18+5=) 45. Willem begreep weer niet waarom het maar niet wil lukken. Maar hij blijft het toch een geweldig spel vinden. Willem en Sacha keerden huiswaarts, evenals enkele andere spelers. Ronald I en Rutger schoven bij Corné aan om zijn nieuwe transportspel te spelen (werktitel Paribia). Rutger stak zichzelf flink in de schulden, terwijl Ronald I en Corné dicht bij elkaar bleven. Ineens begon Ronald I uit te lopen. Hij wilde echter te zuinig zijn en liet een goederenblokje buiten zijn vliegtuig liggen. Rutger pikte dit in en Ronald I bemerkte zijn fout. De rest van het spel bleef hij hierover balen en terecht, want de gemiste opbrengst kostte hem de overwinning. In de laatste beurt wist Corné hem nog in te halen. Een erg interessant spel, dat wel eens hoge ogen zou kunnen gaan gooien. Het enige nadeel is wellicht de lange bedenktijd die sommige spelers zouden kunnen gaan nemen. Eindstand: Corné 96, Ronald I 94, Rutger 72. 

(24K) (22K)

Rutger en Corné bij het transportspelprototype

Tot slot van de avond nog even het kaartspel Twilight. Ronald I en Corné tegen Jeroen en Rutger. De proefronde was voor Ronald I en Corné, maar daarna werden ze afgeslacht door Jeroen en Rutger. Het spel kent zonkaarten en maankaarten. De ene partij kan alleen zonkaarten spelen, de andere maankaarten. Aangezien de kaarten door elkaar worden verdeeld, krijgen de spelers ook kaarten van de andere partij. Het verrassende is dat je een tegenstander kunt vragen om een kaart voor je te spelen. Elk van de series kaarten kan in 3 groepen verdeeld worden: zieltjes met hoge waardes en lage randorde, priesters met lage waardes en hoge rangorde en altaren met geen waarde maar wel een vermenigvuldigingsfactor en verder is er nog een vagevuur die een hele ronde ongeldig maakt. De kaart met de hoogste rangorde wint een slag. Aan het eind scoor je punten voor alle zieltjes en priesters die je hebt verzameld, vermenigvuldigd met altaren van je eigen soort. Heb je helemaal geen altaar, dan scoor je niets. In de eerste ronde haalden Jeroen en Rutger maar liefst 312 van de 360 punten. Ronald I en Corné scoorden maar 24 punten. De tweede ronde lag dichter bij elkaar 75 en 35. Er werd besloten na de derde ronde te stoppen ook al werd de eindstand van 1000 punten niet bereikt. Jeroen en Rutger scoorden weer 126 en Ronald I en Corné 36. Eindstand: Jeroen/Rutger 513, Ronald I/Corné 95. Een slachting. Het was inmiddels erg laat en Ronald I en Corné keerden huiswaarts na een lange, gezellige, vermoeiende spellenverjaardag.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2003