Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Civilization 28-12-2002

Titel (5K) Verslag

Civilization, Uithoorn, 28 december 2002

28 december 2002

Bij Rutger in Uithoorn zou vanaf 11.00u gespeeld gaan worden. Deze dag stond in het teken van Civilization The Boardgame, maar als intermezzo waren ook enkele XBox spellen gepland. Ronald I was de eerste die arriveerde, vlak daarop gevolgd door Jeroen. Op het laatste moment was Jeroen nog gecharterd om een tweede TV mee te nemen. Omdat Henk-Jan en Willem nog onderweg waren, werd de XBox vast ingeschakeld en werd er voor rally rijden gekozen. Rutger was hierin duidelijk veel geoefender, maar Ronald I en Jeroen kwamen steeds dichter in de buurt en begonnen te wennen aan de besturing. Ondertussen kwamen ook Henk-Jan en Willem binnen en ook zij gingen XBoxen en wel het spel Halo, waarbij ze gezamenlijk een missie gingen afmaken. 

(34K)

Het grote bord past maar net op tafel

Even na twaalven moest er toch echt een begin gemaakt worden met Civilization. Jeroen had het enigszins voorbereid en ook Ronald I kon enkele zaken uitleggen of aanvullen. Willem begon in Zuid-Amerika, Ronald I in Noord-Amerika, Rutger in Afrika, Henk-Jan in Europa en Jeroen in Australië en het Midden-Oosten. Dit laatste bleek geen goede keus, want hij zat klem tussen Rutger en Henk-Jan. Ronald I groeide lekker, terwijl Willem tijdelijk last kreeg van een opduikende nederzetting van Henk-Jan. Deze kon gelukkig worden afgekocht. Jeroen kon inmiddels niet veel meer beginnen en we besloten na 2 uur spelen om maar opnieuw te beginnen. Iedereen had nu het spel door, hoewel er toch enkele regels vrij vaag bleven en wellicht verkeerd geïnterpreteerd werden. Vooral de handelsfase werd waarschijnlijk niet helemaal correct gedaan. In het tweede spel werd bijna hetzelfde begonnen, al startte Rutger wat noordelijker en koos Jeroen voor een andere optie. Willem kreeg dit keer last van een opduikende nederzetting van Jeroen en het kostte hem deze keer veel meer moeite om daar van verlost te raken. Jeroen groeide inmiddels gestaag en Henk-Jan en Rutger zaten elkaar flink in de haren. Ronald I was zo snel gegroeid, dat hij inmiddels de oversteek naar Europa kon wagen. De tijd ging ook erg snel en er werd besloten wat pizza's aan te laten rukken. De ontwikkelingen gingen ineens snel. Willem die de hele tijd de mindere van Ronald I was geweest had daar genoeg van en viel binnen. Tevens kreeg Ronald I in Europa Rutger op zijn dak. Henk-Jan bouwde aan een oorlogsvloot en zou de hele wereld aan kunnen vallen. Maar aangezien Jeroen op dit moment de sterkste was, werd er voor gekozen hem aan te vallen. Ronald I verkocht zijn stad een Rutger en trok het binnenland in. Henk-Jan volgde die voorbeeld en viel Jeroen aan. Ronald I kreeg door de invallen van Willem te weinig inkomsten en zag zijn rijk ineenstorten. Hij pakte zijn stad weer terug van Rutger, maar kon hem niet meer verdedigen. Het derde era brak aan, maar het was inmiddels al 23.00u. 

(35K)

XBox via beamer en televisie

Iedereen was een beetje duf geworden en wilde zich even uitleven op de XBox. Henk-Jan had een beamer meegenomen en dus kon één televisiebeeld op de muur worden geprojecteerd. Er werd gekozen voor Halo. Vier spelers konden op het grote beeld kijken en Ronald I keek op de kleine televisie. Hij had het voordeel dat de anderen moeilijker naar zijn beeld konden kijken, waardoor hij makkelijker buiten schot bleef. Het was duidelijk dat Willem veel geoefend had. Hij won menige variant. Jeroen en Ronald I groeiden langzaam in het spel, maar bleven toch af en toe wat moeite houden met de besturing. Na enkele uren spelen werd er gewisseld. Jeroen, Rutger en Ronald I gingen op het grote scherm rally rijden, terwijl Henk-Jan en Willem verder gingen met Halo. Ruim na drie uur in de nacht hield Ronald I het voor gezien en keerde huiswaarts. De anderen hebben het nog tot vijf uur volgehouden. Civilization werd niet meer afgemaakt. De tussenstand: Jeroen 31, Rutger 26, Willem 20, Ronald I 18, Henk-Jan 12. Na acht uur spelen was in de Advanced version het derde era bereikt. Het spel was best goed bevallen, maar de vele geluksfactoren en de gaten in de regels brachten toch gemengde gevoelens. Er waren al wat errata en tips gebruikt om die te verbeteren, maar het is toch nog niet top. Als je een spel van zulke lengte wilt gaan spelen, dan moet het beter. Rutger geeft nog steeds de voorkeur aan de oude Civilization van Avalon Hill. Het bordspel benadert wel redelijk het computerspel, maar er had meer in gezeten.

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2002